News

Omul de afaceri Iulius Șpak, ex-cumnatul Andreei Antonescu, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Omul de afaceri Iulius Șpak, fost cumnat al interpretei Andreea Antonescu, a fost condamnat, vineri, la 13 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.
16.01.2023 | 17:01
Omul de afaceri Iulius Spak excumnatul Andreei Antonescu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala
Iulius Șpak este fratele lui Traian, fostul soț al interpretei Amdreea Antonescu / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Realitatea de Olt. 7est
ADVERTISEMENT

Iulius Șpak, unul dintre băieții milionarului oltean Constantin Șpak, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă continuată. Aceeași pedeapsă a primit-o și Adrian Iordache, director al fabricii de mezeluri Șpak.

Evaziunea fiscală, realizată cu ajutorul unui soft special

Potrivit anchetatorilor, activitatea infracțională s-ar fi petrecut în perioada 2017 – 2018, atunci când o parte din veniturile realizate în urma vânzării de produse din carne au fost omise în a fi evidențiate în actele contabile ale societății.

ADVERTISEMENT

Metoda de eludare legii a fost perfecționată cu ajutorului unui soft special, care le permitea agenților de vânzări să emită facturi, care ulterior erau înregistrate într-un sistem de contabilitate paralelă.

”În cazul în care clientul opta să achiziționeze marfa fără ca aceasta să fie însoțită de factură, deci în mod ilegal, agentul de vânzări făcea mențiunea prin intermediul aceluiași dispozitiv și transmitea la sediul firmei comanda clientului respectiv, cu mențiunea ”CASH”.

ADVERTISEMENT

Folosindu-se acest cod, personalul din cadrul compartimentului contabilitate (facturare) procesa comanda pentru acel client și lista o factură fiscală care nu era niciodată înregistrată în contabilitatea societății, dar care avea scopul de a însoți marfa pe timpul transportului, în cazul unui control.

După livrarea mărfii către client, șoferul încasa pe loc contravaloarea mărfii, iar factura respectivă era distrusă sau adusă la sediul societății, tot aici depunându-se și sumele de bani, într-o cutie metalică destinată exclusiv pentru acest lucru”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Prejudiciu de aproape o jumătate de milion de lei la firma lui Iulius Șpak

Anchetatorii spun că metoda era una aproape infailibilă, pentru că nici furnizorii și nici clienții nu declarau tranzacția. Până la urmă, aceștia au reușit să descopere frauda după ce mașinile companiei au fost oprite în trafic de mai multe ori, în perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018, iar polițiștilor li s-au părut suspecte documentele de însoțire a mărfii.

Acestea erau de mai multe tipuri, în funcție de serie. Astfel, cele care începeau cu litera 2 se regăseau în contabilitate, iar cele care aveau serii cu 3 sau 4 nu erau înregistrate.

ADVERTISEMENT

Pe 28 februarie 2020, la sediul firmei lui Șpak a fost demarată o expertiză contabilă comandată de autorități, cu ocazia căreia au fost descoperite facturi emise de societate, care nu au fost trecute în evidența contabilă și nici declarate. Prejudiciul total la bugetul de stat a fost evaluat la aproape 480.000 de lei, astfel că, în timpul urmării penale, mai multe imobile din județul Olt au fost puse sub sechestru.

O parte din prejudiciu a fost achitat

Interesant este că Iulius Șpak nu apare, oficial, ca asociat al firmei care-i poartă numele, aceasta fiind condusă, în acte, de soția lui. Aceasta a fost în atenția procurorilor, însă nu a fost trimisă în judecată pentru că în perioada respectivă se afla în concediu de maternitate, iar de firmă s-a ocupat soțul ei.

În timpul procesului au fost audiați zeci de martori, majoritatea agenți de vânzări, care au explicat cum funcționa circuitul facturilor. Mai mult, o parte din prejudiciu a fost acoperit de unul din inculpați, respectiv 110.000 lei.

Cum au motivat judecătorii sentința

În final, judecătorii i-au condamnat pe cei doi inculpați la 7 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă continuată, respectiv complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

”Procedând la individualizarea pedepselor ce urmează a fi aplicate inculpaților, vor fi avute în vedere disp. art.74 C.pen., urmând a fi stabilite pedepse care să corespundă scopului de reeducare şi prevenţie.

Astfel, instanţa are în vedere limitele de pedeapsă fixate de legea specială, gradul de pericol social concret al infracţiunilor comise de inculpați pe care instanţa îl apreciază ca mediu spre ridicat raportat la amploarea activității infracționale și la prejudiciul cauzat; relaţiile sociale încălcate şi care ocrotesc bugetul general consolidat al statului; persoana şi conduita anterioară a inculpaților, aceștia nefiind cunoscuți cu antecedente penale”, se arată în motivare, potrivit FANATIK.

Judecătorii au dat pedepse minime, relativ la încadrarea celor doi inculpați. Magistrații au avut în vedere și faptul că o parte din prejudiciu a fost deja achitată. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile.

Tatăl fraților Șpak s-a sinucis în urmă cu un deceniu

Iulius Șpak are 44 de ani și este fostul cumnat al cântăreței Andreea Antonescu, fostă membră a trupei Andre. Fratele acestuia, Traian Șpak, a fost căsătorit cu interpreta timp de 11 ani și au împreună o fiică. Cei doi au divorțat anul trecut, iar bărbatul a rămas în Statele Unite, acolo unde locuiește de multă vreme.

Cei doi frați sunt moștenitorii milionarului Constantin Șpak, fondatorul afacerii cu mezeluri. Acesta și-a pus capăt zilelor la 58 de ani, cu trei lovituri de cuțit, în zona inimii. Potrivit informațiilor din presa vremii, Constantin Șpak făcuse și el închisoare, pentru infracțiuni economice, la începutul anilor ’90.

Moartea milionarului a rămas învăluită în mister până astăzi. Una dintre variante, aceea că era în depresie pentru că aflase că suferea de cancer, a fost infirmată de medicii legiști.

ADVERTISEMENT