News

Omul Giorgiei Meloni la București: ”Vom avea filiale Fratelli d’Italia în fiecare județ”. Ce planuri are viitorul premier cu românii din peninsulă

Fratelli d’Italia, formațiunea condusă de Giorgia Meloni, câștigătoarea alegerilor parlamentare în Italia, are planuri mari în România.
10.10.2022 | 16:00
Omul Giorgiei Meloni la Bucuresti Vom avea filiale Fratelli dItalia in fiecare judet Ce planuri are viitorul premier cu romanii din peninsula
Lino Elicona este președintele organizației Fratelli d'Italia, partidul condus de Girorgia Meloni, în România / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Arhivă personală, Hepta
ADVERTISEMENT

Încă din anul 2020, Giorgia Meloni și-a ”trimis” oamenii în România pentru a deschide prima filială (circolo) din diaspora. Primul președinte al organizației Fratelli d’Italia România a fost omul de afaceri Alessandro Console, iar din luna mai, aceasta este condusă de Lino Elicona, critic de artă și șeful unei companii cu peste 160 de angajați din București.

Lino Elicona: ”Suntem prezenți în toată lumea”

FANATIK a stat de vorbă cu Lino Elicona, președintele organizației Fratelli d’Italia România pentru a afla care sunt interesele Giorgiei Meloni în țara noastră și care este viitorul românilor din Italia în contextul venirii la putere a unui partid cu un discurs radical, care militează împotriva emigrării.

ADVERTISEMENT

”Noi, Frateli D’Italia suntem prezenți în toată lumea și reprezentăm interesele comunității italiene în România. Legislația italiana permite înscrierea unor candidați pentru fiecare continent: unul din Europa, unul din America de Sud, etc. Ei pot candida la alegerile din Italia. Dintre ei, cinci oameni vor fi aleși în Parlament: doi la Camera Deputaților, trei la Senat”, explică Lino Elicona.

Fratelli d’Italia nu intenționează să rămână o prezență discretă în România. Din contră, după câștigarea alegerilor în Italia, tot mai mulți italieni care trăiesc aici și-au manifestat interesul de a face parte din această mișcare, spune președintele formațiunii.

ADVERTISEMENT

Fratelli d’Italia se deschide în Brașov, Timișoara și Cluj

” Comunitatea italiană devine tot mai mare în România, în fiecare an. Acești oameni trăiesc aici, au familii și sunt reprezentați în parlamentul vostru, ceea ce este normal.

Acum, în România, vrem să deschidem ”circolo” în Brașov, Cluj, Timișoara. Este cerere foarte mare și preferăm să nu rămânem doar în București. Intenționăm să deschidem un centru pentru fiecare județ.

ADVERTISEMENT

Ca român, te poți înscrie în acest partid, dar nu ai drept de vot la alegeri. Nu vorbim despre un partid care să intre în concurență cu partidele din România”, a mai explicat președinele Fratelli d’Italia România pentru FANATIK.

Lino Elicona spune că organizația din România intenționează să devină extrem de activă și să promoveze legături de colaborare cu formațiunile politice din țara noastră. Prioritate vor avea formațiunile de dreapta, a explicat Elicona pentru FANATIK. Săptămâna viitoare, el va avea o întâlnire cu Antonio Andrușceac de la AUR, în calitatea acestuia de președinte al comisiei parlamentare de prietenie cu Republica Italiană.

ADVERTISEMENT

”Avem o problemă de emigrare în Italia”

Românii nu vor avea probleme în Italia, după venirea la putere a Giorgiei Meloni, a dat asigurări Lino Elicona. Acesta spune că problema migrației este una reală, însă nu are legătură cu românii, care nu au avut niciodată probleme de integrare în Italia.

”Noi avem o problemă de emigrare, în Italia. Suntem la Mediterană și există această problemă care vine din Liban și din alte state… Situația românilor este alta, ei trăiesc la noi în țară, muncesc, produc și plătesc taxe în Italia. E o mare diferență.

Toată lumea spune că doamna Meloni este un lider care nu vrea străini în casa ei. Nu e vorba de asta, nu mai suntem la 1800. Problema este emigrarea clandestină, care trebuie oprită. Voi sunteți două milioane la noi în țară, faceți deja parte din statul italian.

La o populație atât de mare, e normal că mai există și unele probleme, cineva care să facă o prostie, dar e vorba de situații izolate. Poporul român s-a adaptat foarte bine în statul italian”, a mai dezvăluit Lino Elicona pentru FANATIK.

De altfel, în ultimii ani, mai mulți români au fost promovați pe listele Fratelli d’Italia și chiar au participat la alegerile locale pentru această formațiune. Legea italiană permite rezidenților să ocupe funcții administrative și chiar să reprezinte comunitățile locale în funcții publice.

Șeful Fratelli d’Italia România: ”Nu suntem un partid fascist”

Șeful filalei din România spune că ”Frații” nu împărtășesc convingeri fasciste, așa cum s-a scris în presă, dar e de părere că mișcarea naționalistă care se crește de la un an la altul nu va mai putea fi ignorată de organismele europene.

 ”Partidul Fascist a murit acum mulți ani, e ilegal în Italia. Multe partide de stânga, care se opun Giorgiei Meloni, au înțeles că nu este adevărată povestea asta cu fascismul. A fost o ”bombă” lansată de opoziția politică pentru a speria populația, pentru a speria întreaga lume.

FIDESZ în Ungaria și Președintele Orban, partidul spaniol VOX, Adunarea Națională și doamna LePen – reprezintă poziții naționaliste. Ei pun țara lor pe primul loc. Noi am ajuns în situația de a fi dependenți de alții. Fiecare țară are o cultură proprie, un stil de viață, o tradiție.

Criza care a apărut în urma războiului a pus Europa într-o situație extrem de grea. Toată lumea spune că partidele de dreapta îl susțin pe Putin. Nu este adevărat. Niciun război nu face bine democrației”, a încheiat Lino Elicona, președintele Fratelli d’Italia România.

Giorgia Meloni va deveni, peste câteva zile, premier al Italiei, stat care deține a treia economie în zona Euro. Coaliția condusă de șefa Fratelli d’Italia dispune de o majoritate absolută atât în Camera Deputaților cât și în Senat.

ADVERTISEMENT
Tags: