News

ONG-urile care construiesc sau renovează spitale vor primi TVA-ul înapoi. Codin Maticiuc a reclamat nedreptatea făcută de stat

ONG-urile nu vor mai plăti TVA pentru achizițiile făcute pentru dotarea spitalelor publice, potrivit unui proiect de lege inițiat de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.
28.04.2022 | 18:03
ONGurile care construiesc sau renoveaza spitale vor primi TVAul inapoi Codin Maticiuc a reclamat nedreptatea facuta de stat
Codin Maticiuc a reclamat faptul că statul ia TVA de la ONG-urile care construiesc spitale/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Propunerea legislativă vine după ce Codin Maticiuc, de la fundația Metropolis, a reclamat că statul încasează TVA de pe urma dotării spitalelor la inițiativa ONG-urilor, deși tot statul român este beneficiarul acestor donații de echipament sau renovării instituțiilor spitalicești.

Rambursarea de TVA, pentru alte proiecte umanitare

Deputatul Alfred Simonis justifică proiectul prin faptul că au apărut inițiative private de sprijinire a sectorului medical prin construirea de unităţi spitaliceşti, dotarea maternităţilor cu incubatoare şi echipamente necesare, modernizarea secţiilor din diferite spitale.

ADVERTISEMENT

De aceea, dorim să venim în sprijinul asociaţiilor şi fundaţiilor care au în derulare sau vor să iniţieze astfel de proiecte, prin introducerea în Codul fiscal a posibilităţii de rambursare a TVA-ului pe care acestea îl plătesc la efectuarea achiziţiilor de materiale de construcţii, echipamente, consumabile sanitare sau alte forme de sprijin din aceeaşi sferă”, scrie Simonis în expunerea de motive a proiectului de lege.

Rambursarea TVA este însoțită totuși de o condiție, anume ca banii rambursați să fie folosiți exclusiv tot pentru finanţarea de activităţi de construire/reabilitare/modernizare de unităţi spitaliceşti şi de dotare a acestora cu aparatură şi echipamente de specialitate, materiale şi consumabile de uz sanitar.

ADVERTISEMENT

Măsura nu ar avea impact bugetar, în schimb va încuraja implicarea mediului privat în activități filantropice, cu beneficii sociale majore pentru comunități.

Maticiuc: „Plătesc TVA statului pentru privilegiul de a construi spitale”

Proiectul a fost depus după ce, la mijlocul acestei luni, Codin Maticiuc, coordonator al fundației filantropice Metropolis care derulează proiectul „Spitale publice din bani privați”, a dezvăluit că statul român încasează TVA pentru activități umanitare, inclusiv construcția de spitale, iar ONG-urile filantropice nu pot recupera TVA-ul, spre deosebire de societățile comerciale care, în anumite condiții, pot cere rambursări.

ADVERTISEMENT

Eu plătesc TVA statului pentru privilegiul de a construi spitale, băi, de a cumpăra WC-uri și așa mai departe”, a declarat Codin Maticiuc, la Palatul Parlamentului.

Contactat de FANATIK, Codin Maticiuc a explicat că situația recuperării de TVA este una care afectează cam toate fundațiile din România.

ADVERTISEMENT

Am discutat și cu doamnele de la fundația ”Dăruiește viața”, care construiesc un întreg spital și care mi-au spus că au aceeași problemă. Ceea ce nu este normal, ținând cont că beneficiarul lucrării este tot statul român. Dacă beneficiarul este fundația, pot să înțeleg să se refuze returnarea de TVA, însă atâta timp cât noi finanțăm lucrări pentru statul român, atunci ar trebui să existe această posibilitate”, a declarat Codin Maticiuc pentru FANATIK.

În cazul Fundației Filantropice Metropolis, spune Maticiuc, contractul pentru renovarea secției de hematologie pediatrică de la spitalul Fundeni, a fost încheiat între 3 părți: finanțatorul (fundația), beneficiarul (spitalul) și constructorul (firma de construcții care execută lucrarea). Obiectele achiziționate, de la materiale de construcții, la mobilier sau echipamente, au fost cumpărate de fundație la prețul solicitat de comerciant, plus TVA.

TVA încasat  pe bunuri care rămân statului

La recepția finală, ele devin proprietatea spitalului, deci a statului. Aici, ar trebui să există un deviz dat de beneficiar, din care să poată fi decontat TVA-ul, care apoi să fie din nou reinvestit în alte cauze umanitare. Iar statul să ne controleze, să verifice că nimeni nu-și însușește banii ăia”, a mai spus Maticiuc.

Doar pentru proiectul „Spitale publice din bani privați”, fundația familiei Maticiuc a finanțat lucrări de aproximativ 1 milion de euro.„Așadar, cam 190.000 de euro a luat statul prin TVA. Eu, când m-am decis să încep renovarea, am mutat 100.000 de euro din contul personal în cel al fundației și m-am apucat de treabă. Până la urmă a costat mai mult. Uite, și Bendeac a donat până acum circa 230.000 de euro pentru acest proiect, iar 19% au ajuns la stat, după achizițiile făcute. Așadar, a ajuns finanțatorul celor care finanțează statul, adică noi”, a mai declarat Codin Maticiuc.

Un etaj de la Spitalul Fundeni, refăcut cu bani privați

Cunoscut inițial ca un personaj monden, Codin Maticiuc a început să se implice activ în activitatea fundației Metropolis în anul 2016, atunci când actorul a început să sprijine, punctual, diferite cauze medicale.

În 2019, Maticiuc începe să renoveze și să izoleze acoperișul secției, aflat la etajul 7 al Spitalului Clinic Fundeni, iar un an mai târziu începe renovarea întregului etaj: construcția băilor individuale în saloane, renovarea cabinetelor și vestiarelor, recompartimentarea saloanelor, etc.

Fundația Filantropică Metropolis a fost creată în 1997 de Ion și Smaranda Maticiuc iar în anul 2004 a fost inaugurat primul orfelinat, unde locuiesc 40 de copii și alți 30-40 vin aici să mănânce și să-și facă temele. Orfelinatul este operat de DGASPC sector 6, însă, legal, aparține fundației Metropolis.

ADVERTISEMENT