News

ONU, avertisment sumbru despre conflictul din Ucraina. Sărăcia extremă ar putea afecta 9 din 10 cetățeni dacă războiul continuă

Organizația Națiunilor Unite a întocmit un raport cu previziuni sumbre privind războiul din Ucraina. Dacă acesta este prelungit în următoarele luni, cetățenii riscă să ajungă în pragul sărăciei.
16.03.2022 | 12:48
ONU avertisment sumbru despre conflictul din Ucraina Saracia extrema ar putea afecta 9 din 10 cetateni daca razboiul continua
Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor riscă să ajungă săraci din cauza războiului. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Organizația Națiunilor Unite monitorizează îndeaproape situația din Ucraina și oferă periodic informații noi cu privire la cetățenii statului, fie ei fugiți din țară sau rămași pe loc. Situația acestora ar putea deveni chiar mai gravă în următoarele luni, mai ales dacă incursiunea Rusiei va continua.

ONU, avertisment cu privire la riscul de sărăcie din Ucraina

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) a publicat o serie de date preliminare cu privire la evoluția conflictului din Ucraina, iar datele arată că dacă războiul declanșat de Vladimir Putin se prelungește, aproximativ o treime din populația țării va ajunge sub limita sărăciei. De asemenea, alți 62% dintre cetățeni vor fi supuși unui ”risc major” de a cădea sub pragul sărăciei.

ADVERTISEMENT

Conform graficului de mai jos, până la 3 din 10 ucraineni ar putea ajunge să trăiască cu mai puțin de 25 de lei pe zi. Restul de 6 din 10 cetățeni ai țării ar putea avea la dispoziție între 25 și 58 de lei zilnic pentru a-și asigura supraviețuirea. În paralel, doar 2% dintre locuitorii Ucrainei erau supuși unui risc major de sărăcie înainte de conflict, o cifră de 15 ori mai mică decât cele mai negre prognoze. În total, vorbim despre până la 36,5 milioane de oameni care ar putea suferi de sărăcie în Ucraina, din cauza conflictului prelungit.

Acest scenariu limită se bazează pe o contracție de 60% a economiei Ucrainei, un pronostic extrem, dar pe care istoria îl dovedește ca fiind fezabil. Economia Libiei s-a contractat cu 67% în 2011 și cu 60% în 2020, din cauza frământărilor sociale și militare.

ADVERTISEMENT

Același raport mai sugerează că aproximativ 18 ani de progrese socio-economice vor fi anulate de acest război.

Finanțarea unui ”venit de bază temporar” – o posibilă soluție pentru ucraineni

Au trecut trei săptămâni de la izbucnirea conflictului din Ucraina, iar cifrele oficiale sugerează că peste 1.700 de civili au murit, în vreme ce alte trei milioane de persoane au fugit deja din țară. Infrastructură în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari a fost deja distrusă în urma bombardamentelor, cel puțin din estimările făcute de autoritățile din Ucraina. Jumătate din afacerile din țara invadată și-au tras obloanele, iar celelalte care au rămas deschise trebuie să funcționeze la parametri sub-optimi.

ADVERTISEMENT

Mai mult, un raport publicat de către UNICEF estimează că războiul din Ucraina duce la apariția unui nou refugiat minor în fiecare secundă. Asta înseamnă peste 85.000 de copii care ajung să fugă de război în fiecare zi.

”Deși nevoia de asistență umanitară urgentă este cea mai importantă acum pentru Ucraina, impactul acut al unui război de lungă durată devine din ce în ce mai evident”, a transmis Achim Steiner, administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care transmite totuși că ”încă mai este timp să oprim această traiectorie negativă.”

ADVERTISEMENT

UNDP recomandă asistența directă cu bani pentru a ajuta la ameliorarea riscului crescut de sărăcie. De asemenea, ONU îndeamnă alte state ale lumii să creeze și să finanțeze un ”venit de bază temporar” pentru Ucraineni. Organizația estimează că donații în valoare de 250 de milioane de dolari în fiecare lună pot ajuta 2,6 milioane de oameni să nu ajungă sub limita sărăciei, arată undp.org.

”Războiul din Ucraina produce o suferință umană inimaginabilă, cu pierderi tragice de vieți și cu strămutarea a milioane de oameni. Un declin economic alarmant, cuplat cu suferința și greutățile pe care le va aduce unei populații deja traumatizate, trebuie să fie acum în centrul atenției publicului”, a mai afirmat Steiner.

După trei săptămâni de conflict și după câteva runde de negocieri în care nu s-a ajuns la rezultate prea notabile, ministrul de externe rus Serghei Lavrov declară că s-ar putea ajunge la o soluție de compromis. “Mă bazez pe opinia negociatorilor noștri. Ei spun că negocierile nu au fost ușoare din motive aparente, dar există totuși o speranță sigură pentru a ajunge la un compromis”, a spus Lavrov într-un interviu pentru postul RBC. „Statutul neutru [al Ucrainei] este discutat serios, desigur, împreună cu garanțiile de securitate. Despre asta vorbea președintele Putin la o conferință de presă din februarie: orice opțiune acceptabilă, orice garanție de securitate reciproc acceptabilă pentru Ucraina și toate țările, inclusiv Rusia, cu excepția extinderii NATO”, a mai afirmat ministrul rus.

ADVERTISEMENT