News

Curtea de la Haga a ordonat oprirea invaziei Rusiei în Ucraina. Kremlinul, acuzat de genocid. Prima reacție a lui Zelenski

Curtea de la Haga a dat verdictul în procesul intentat de Ucraina în ceea ce privește invazia teritoriului său de către Federația Rusă. Curtea a ordonat Rusiei să oprească invazia.
16.03.2022 | 17:48
Curtea de la Haga a ordonat oprirea invaziei Rusiei in Ucraina Kremlinul acuzat de genocid Prima reactie a lui Zelenski
Deciziile CIJ sunt definitive, dar curtea nu are puterea de a le impune. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT
16-03-2022
16:08

Prima reacție a lui Volodimir Zelenski după decizia Curții Penale Internaționale

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat imediat, pe Twitter, la decizia Curții Penale Internaționale de la Haga, care a ordonat Rusiei să oprească invazia.

„Ucraina a câștigat o victorie completă în procesul deschis Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. Curtea de la Haga a ordonat oprirea imediată a invaziei. Decizia este obligatorie, potrivit dreptului internațional. Rusia trebuie să se supună sentinței imediat. Ignorarea acestui ordin va izola și mai mult Rusia”, a scris Volodimir Zelenski.

16-03-2022
15:49

Curtea de la Haga a ordonat oprirea invaziei Rusiei în Ucraina. Ce a spus Zelenski în fața Curții

Curtea de la Haga a dat sentința în procesul deschis de Ucraina împotriva Rusiei cu privire la invazie. Curtea Penală Internațională a ordonat oprirea războiului.

Anterior, preșesintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-o întâlnire video cu Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan, că sunt peste 1.000 de prizonieri, există probe video, există ceea ce spun prizonierii fără a fi presați ca probe pentru crimele Rusiei.

Decizia Curții Penale Internaționale este preliminară, dar semnificația sa simbolică este imensă. Însă e puțin probabil ca Vladimir Putin să se supună acestei sentințe, având în vedere că, prin această invazie, a încălcat toate regulile de drept internațional. Până la decizia finală, însă, ar putea dura ani de zile.

Reamintim că Ucraina a inițiat acest proces pentru a contesta explicațiile președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, pentru invazie, care acuzau un „genocid” contra separatiștilor pro-ruși din Donbas.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a anunțat luni că miercuri, 16 martie, își va anunța verdictul în procesul în care Ucraina acuză Rusia de genocid și încălcarea Convenției pe această temă adoptată în 1948, notează The Hill.

Procesul a fost judecat în regim de urgență

Președintele Curții de la Haga, judecătoarea Joan E. Donoghue, va prezenta verdictul la care au ajuns colegii ei la 17, ora României, după cum au transmis reprezentanții instituției.

ADVERTISEMENT

Dată fiind situația pandemică, la prezentarea verdictului vor fi prezenți doar membrii completului de judecători și reprezentații celor două părți. Presa și cei interesați de această speță vor putea urmări ședința într-o transmisiune în direct.

Audierile în această speță au început săptămâna trecută, iar  judecătorii Curții Internaționale de Justiție au anunțat că vor da verdictul în decursul a câteva zile. Trebuie precizat că Federația Rusă nu s-a prezentat la aceste ședințe, dar a trimis o scrisoare prin care respinge acuzațiile aduse.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat că, deciziile luate de Curtea de la Haga sunt obligatorii și că acestea nu pot fi atacate în alte instanțe internaționale. Cu toate acestea, deși CIJ poate da un verdict, nu are niciun instrument prin care să impună respectarea acestora.

În plângerea sa la CIJ depusă la începutul lunii martie, Ucraina a declarat că Rusia “a pretins în mod fals că au avut loc acte de genocid” în republicile auto-proclamate Donețk și Luhansk.Cele două regiuni separatiste ale Ucrainei, cu o importantă populație rusofonă pe care Vladimir Putin a declarat că o protejează.

ADVERTISEMENT

Autoritățile de la Kiev mai susțin că Federația Rusă a declanșat o agresiune militară pe teritoriul său fără a avea o bază reală sau legală.

În plus, ucrainenii mai speră că judecătorii de la Haga vor ordona oprirea invaziei asupra teritoriului lor, acuzând că armata rusă este vinovată de grave încălcări ale drepturilor omului prin acțiunile sale, inclusiv genocid.

ADVERTISEMENT