News

Oportunități de angajare în armată și poliție. Guvernul renunță la restricții de vârstă și studii pentru a atrage mai multe cadre

Angajarea și posibilitățile de avansare în armată și poliție se vor face după criterii mai lejere, în urma unei ordonanțe de urgență adoptate joi de Guvern.
28.03.2024 | 18:45
Oportunitati de angajare in armata si politie Guvernul renunta la restrictii de varsta si studii pentru a atrage mai multe cadre
Armata și poliția vor să atragă mai mulți angajați/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deficitul de cadre militare, mai ales în Ministerul Apărării Naționale, rămâne o problemă serioasă în România, iar Guvernul a venit cu încă o măsură menită să facă atractivă o carieră militară nu doar pentru tineri, ci și pentru adulții mai în vârstă.

Avansare mai ușoară pentru gradații din armată

Ordonanța de urgență adoptată joi de Guvern vin în contextul în care numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus, față de 2021, la 43% în anul 2022 și la 59% în anul 2023. Totodată, nivelul de exigență al testelor aptitudinale, fizice și psihologice a fost redus, însă între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime pentru desfășurarea activității în mediul militar.

ADVERTISEMENT

Oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar, în mare măsură din motive pecuniare. Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), în anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari, iar în anul 2023 numărul demisiilor s-a menținut, în continuare, la cote crescute față de anii anteriori pandemiei”, se mai spune în nota de fundamentare a actului normativ.

Acest lucru indică faptul că pe termen mediu și lung criza de personal din armată se va acutiza și mai mult, motiv pentru care autoritățile au decis să modifice Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Ordonanța este menită nu doar să stimuleze încadrările de personal nou în instituțiile de ordine publică, apărare și siguranță națională, ci și să fidelizeze actualii angajați prin crearea de oportunități de avansare.

ADVERTISEMENT

În primul rând, actul normativ prevede că subofițerii sanitari pot fi formați și în învățământul civil cu profil medical, atât în cel postliceal cât și în cel superior, urmând ca după absolvire să fie direct angajați cu grad de subofițeri, cu un contract cu o durată inițială de opt ani, durată ce va fi valabilă pentru toți angajații din sursă externă.

Apoi soldații și gradații profesioniști vor primi posibilitatea să avanseze în grad mai ușor ajungând în categoria ierarhic superioară, anume aceea a subofițerilor. Forma actuală a legii prevede că acest lucru este posibil atunci când gradatul a absolvit postliceale ori superioare, corespunzătoare specialităților militare și ai cursului de formare a subofiţerilor. Prin noua OUG avansarea la un grad de subofițer se poate face și atunci când gradatul are doar diploma de bacalaureat.

ADVERTISEMENT

Recrutări peste vârsta de 45 de ani

În cazul persoanelor cu studii superioare în afara școlilor de ofițeri, dar care au pregătire necesară instituțiilor de apărare, ei vor putea primi grad de ofițer imediat după absolvirea anului IV de studii, la fel precum absolvenții instituțiilor militare de învățământ. Asta înseamnă că un IT-ist, de exemplu, va putea ajunge ofițer fără să aibă nevoie de o perioadă de suplimentară de studii pentru a fi cooptat în cadrul armatei.

Lipsa de personal în armată, poliție și servicii de informații este atât de mare încât se face rabat și de la limita de vârstă la care o persoană mai poate fi angajată în aceste instituții. În momentul de față, limita de vârstă este de 45 de ani, atât pentru subofițeri, cât și pentru ofițeri. Prin ordonanța adoptată, această limită este eliminată din aproape întregul sistem militar, fiind menținut doar pentru Ministerul Apărării Naționale. Astfel că depășirea vârstei de 45 de ani nu mai este un obstacol pentru o carieră în poliție sau serviciile secrete.

ADVERTISEMENT

Pentru Ministerul Afacerilor Interne este prevăzută o excepție care permite menținerea în activitate a ofițerilor, subofițerilor și maiștrilor militari care sunt clasați “apt limitat” de către comisiile de expertiză medico-militară și care până acum puteau continua munca doar în anumite condiții stricte.

ADVERTISEMENT