Life

Ora de iarnă 2022. Când trebuie să dăm, de fapt, ceasurile înapoi

Ora de iarnă 2022. Mai este foarte puțin timp până când trecem la ora de iarnă. Tot atunci va trebui să dăm și ceasurile cu o oră înapoi.
16.10.2022 | 12:53
Ora de iarna 2022 Cand trebuie sa dam de fapt ceasurile inapoi
Când trecem la ora de iarnă 2022. Ceasurile se dau înapoi cu o oră. Sursă foto: Printerest
ADVERTISEMENT

Ora de iarnă 2022. În doar câteva săptămâni, România se pregătește să dea ceasurile cu o oră înapoi, drept urmare vom dormi mai mult cu o oră decât până acum.

Ora de iarnă 2022. Când se dau ceasurile înapoi în România

Oficial, România trece la ora de iarnă în noaptea dintre 29 și 30 octombrie 2022, la fel ca și până acum. Acela este și momentul în care ora 4.00 va deveni ora 3.00.

ADVERTISEMENT

Trecerea la ora de iarnă, dar și la ora de vară sunt folosite în România încă din anul 1932. În realitate, ora de iarnă este ora legală oficială standard, însă multe țări, printre care și a noastră au decis că trecerea ora de vară este o soluție pentru a ne bucura din plin de lumina soarelui.

Deși Comisia Europeană a propus de ceva timp renunțarea la schimbarea orei în Europa, iar fiecare stat membru a avut libertatea de a alege dacă vrea să treacă permanent la ora de iarnă, sau la ora de vară, nimic nu s-a schimbat momentan.

ADVERTISEMENT

Propunerea din partea CE a venit în 2018 și urma să se aplice din 2019, însă multe țări s-au opus, iar negocierile nu au mai avut loc nici măcar până acum, drept urmare, situația a rămas aceeași.

Schimbarea orei, spun cercetătorii are câteva efecte negative asupra organismului. Acesta este și motivul pentru care s-a dorit ca fiecare țară să aibă o oră standard.

ADVERTISEMENT

Ora de iarnă 2022. Efectele negative pe care le are schimbarea orei

Conform specialiștilor, în primele zile de când se dau ceasurile înapoi, sau înainte, oamenii pot resimți mai multe simptome precum oboseala, insomnia, foame accentuată, dar și diferite stări de iritabilitate, fără un motiv clar.

De asemenea, cercetătorii mai spun și că în primele săptămâni de la schimbarea orei, accidentele de muncă, dar și atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale sunt mult mai frecvente.

ADVERTISEMENT

Studiile au mai demonstrat și că în săptămâna în care se schimbă ceasurile, numărul de accidente mortale înregistrează creșteri de până la 6% în ultimii ani de zile.

ADVERTISEMENT
Tags: