News

Ora de iarnă 2023. Ceasurile se dau înapoi cu o oră în această noapte. Ce probleme de sănătate pot apărea, avertisment al medicilor

Ora de iarnă 2023. Schimbarea orei din sezonul rece are loc în această noapte. Cum este afectată sănătatea oamenilor de această modificare
28.10.2023 | 12:49
Ora de iarna 2023 Ceasurile se dau inapoi cu o ora in aceasta noapte Ce probleme de sanatate pot aparea avertisment al medicilor
Trecerea la ora de iarnă poate afecta sănătatea Sursa foto: Shutterstock
ADVERTISEMENT

Ora de iarnă 2023. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie 2023, ora 4.00 devine ora 3.00, iar ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an.

Ceasurile se dau înapoi cu o oră în această noapte

România trece astfel la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român, așa cum este denumită oficial ora de iarnă. Începând de duminică, țara noastră va avea două ore avans față de timpul universal coordonat (UTC). Ora de vară a fost introdusă la noi, pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie.

ADVERTISEMENT

Deși în martie 2019 Parlamentul European a hotărât să se renunțe la schimbarea orei, iar măsura ar fi urmat să intre în vigoare din 2021, decizia trebuie însă confirmată și de Parlamentele naționale. Acest lucru nu s-a întâmplat în legislativul de la București.

Țările europene au introdus dispozițiile privind orarul de vară în secolul trecut, pentru a economisi energie. Studiile din ultimii ani au demonstrat însă că economiile de energie sunt minore, iar cetățenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătății ale schimbării orei.

ADVERTISEMENT

Ce probleme de sănătate pot apărea

Deși prin trecerea la ora de iarnă câștigăm o oră de somn, în noaptea de sâmbătă spre duminică, specialiștii spun că schimbarea ore poate avea efecte severe asupra sănătății.

”În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

ADVERTISEMENT

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei, explică Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia.

Medicul Tudor Ciuhodaru a postat pe pagina sa de Facebook un avertisment legat de riscurile pentru sănătate ale schimbării orei și câteva sfaturi, care să ajute la adaptarea organismului.

ADVERTISEMENT

”Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră abia de luni se vor simţi efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

”Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile”, mai spune medicul.

ADVERTISEMENT
Tags: