News

Orange România finalizează fuziunea cu fostul Romtelecom. Cât va deține statul român din noua companie

Conducerea operatorului de telefonie mobilă, Orange România, a anunțat vineri seară finalizarea fuziunii cu fostul Romtelekom
29.12.2023 | 22:30
Orange Romania finalizeaza fuziunea cu fostul Romtelecom Cat va detine statul roman din noua companie
Statul român va deține o cotă importantă din liderul pieței de telefonie mobilă. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Finalizarea tranzacției este așteptată să fie completată în prima jumătate a anului 2024. Discuțiile cu privire la fuziunea celor doi operatori durează de mai mult timp, un astfel de proces fiind evident după ce compania franceză a cumpărat în anul 2021 pachetul majoritar (54%) din fostul Romtelecom deținut de către OTE (Grecia) şi Deutsche Telekom (Germania).

Orange finalizează fuziunea cu fostul Romtelecom

Conducerea Orange a anunțat vineri seară finalizarea fuziunii cu fostul Romtelecom, iar unul dintre directorii executivi ai companiei a mulțumit Guvernului României pentru cooperarea în finalizarea acestui proces. Asta pentru că statul român va deține un procent important din noua companie.

ADVERTISEMENT

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru Orange România şi Orange Romania Communications, iar semnarea acestui acord ne va consolida poziţia pe piaţa românească şi ne va aduce mai aproape de fi un operator telecom convergent complet pentru clienţii noştri rezidenţiali şi de afaceri. Vreau să mulţumesc pentru această realizare Guvernului României, partenerul nostru cheie, şi echipelor noastre implicate” a transmis Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, Vicepreşedinte executiv, CEO al Orange în Europa, potrivit Ziarului Financiar.

Concret, statul român, prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării va deține 20% din acțiunile noii companii. De altfel, statul român a deținut 46% din fostul Romtelecom, Orange plătind 295,6 milioane de euro în anul 2021 pentru pachetul majoritar de acțiuni deținut de grecii de la OTE și Deutsche Telekom.

ADVERTISEMENT

„Suntem cu adevărat încântaţi să anunţăm încheierea unui asemenea acord strategic pentru Orange România, care marchează un moment crucial în istoria companiei şi confirmă încrederea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării în ambiţiile noastre strategice, în proiect şi în echipă.

Acum, cu forţele unite, accelerăm către împlinirea scopului comun: să fim prima opţiune pentru serviciile fixe-mobile în România”, a transmis vineri și Julien Ducarroz, CEO al Orange România, liderul pieței de telefonie mobilă din România.

ADVERTISEMENT

Orange România, liderul pieței de telefonie mobilă

Datele din primul trimestru al anului 2023 arătau că grupul Orange deservea 9,9 milioane de clienți pentru telefonia mobilă, oferind internet fix în bandă largă către 1,2 milioane de clienți, iar servicii de televiziune prin cablu și satelit către 1,3 milioane de clienți.

Orange România încheia primul trimestru al anului ce se încheie cu o cifră de afaceri consolidată în valoare de 383 de milioane de euro, în scădere cu 0,7% față de trimestrul 1 2022. Două luni mai târziu, în luna mai, compania anunța disponibilizarea a 500 de angajați. „Motivația Adminitrației pentru această reorganizare care afectează circa 20% din angajații Orange Communications Romania este că baza de clienți și veniturile au scăzut foarte mult”, era explicația primită de un lider sindical.

ADVERTISEMENT

Discuțiile cu privire la finalizarea acestei fuziuni durează cel puțin de la începutul anului 2022. Încă de atunci intenția autorităților române, scopul lor în negocierile de fuziune, a fost ca statul român să ajungă să dețină 20% din noua companie.

„Salut semnarea acordului dintre Orange şi Guvernul României în vederea fuzionării Orange România şi Orange Romania Communications, fosta Telekom Romania Communications. Este un proiect de mare anvergură, în care Orange va deţine 80% din capitalul social şi 80% din drepturile de vot în entitatea rezultată, în timp ce statul român va deţine 20% din capitalul social şi 20% din drepturile de vot.

Totodată, este un demers major pentru România, deosebit de complex şi de importanţă strategică pentru infrastructura de comunicaţii electronice, care a debutat acum 3 ani pe vremea când am fost ministru al transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, odată cu negocierea şi parafarea primului memorandum care a generat acordul recent semnat”, a scris vineri seară pe Facebook fostul ministru Lucian Bode în mandatul căruia au demarat negocierile cu cei de la Orange.

”M-am ocupat personal ca statul român să-şi apere corect interesele şi să-şi maximeze valoarea participaţiei sale. Este printre puţinele demersuri de acest gen când statul român a arătat că poate gestiona cu succes un asemenea proiect de anvergură”, a mai completat fostul oficial liberal.

ADVERTISEMENT