News

Orașele care ar putea dispărea până la finalul acestui secol. Cum poate fi evitat dezastrul

Până la începutul secolului viitor, nivelul oceanului planetar ar putea crește cu până la 60 de centimetri, afectând circa 250 de milioane de oameni
01.07.2023 | 18:32
Orasele care ar putea disparea pana la finalul acestui secol Cum poate fi evitat dezastrul
Orașele din țările sărace, cele mai afectate de creșterea nivelului mării. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ritmul de creștere al oceanului planetar a fost mai mult decât dublu, de la 1,4 milimetri pe an în cea mai mare parte a secolului al XX-lea la 3,6 milimetri pe an între 2006 și 2015, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA).

Orașe întregi ar putea dispărea

Experții din cadrul NOAA estimează că nivelul mării va crește probabil cu cel puțin 0,3 m peste nivelul înregistrat în anul 2000 până la începutul secolului viitor, în timp ce Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice al Națiunilor Unite estimează că nivelul mării va crește cu 40-63 cm până în 2100.

ADVERTISEMENT

În cazul în care nivelul mării va crește în această măsură, ar putea provoca pagube în întreaga lume. Până la 250 de milioane de persoane, de pe toate continentele, ar putea fi “direct afectate” până în anul 2100, potrivit unui studiu publicat în 2019 în revista Nature Communications.

Așadar, va dispărea vreuna dintre aceste țări, orașe sau state în întregime în timpul vieții noastre și se poate face ceva pentru a evita dezastrul?

ADVERTISEMENT

“Dispariția orașelor sau a țărilor depinde de faptul dacă noi, ca oameni, facem ceva pentru a contracara amenințarea”, a declarat Gerd Masselink, profesor de geomorfologie de coastă la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie, pentru Live Science. “Cea mai mare parte a Olandei se află deja sub nivelul mării, dar nu dispare, deoarece olandezii construiesc și își mențin apărarea de coastă”.

Care sunt țările cel mai afectate

Potrivit Union of Concerned Scientists (UCS), Insulele Maldive, formate din 1.200 de mici insule de corali și locuite de aproximativ 540.000 de persoane, sunt cea mai plată țară de pe Pământ, cu o altitudine medie de doar 1 m. În cazul în care Maldivele vor înregistra o creștere a nivelului mării de ordinul a doar 45 cm, vor pierde aproximativ 77% din suprafața sa până în 2100, potrivit UCS.

ADVERTISEMENT

O altă țară cu o altitudine medie extrem de scăzută – aproximativ 1,8 m deasupra nivelului mării – este Kiribati. Această mică insulă din inima Pacificului, cu o populație de aproape 120.000 de locuitori, ar putea pierde două treimi din teritoriul său dacă nivelul mării va crește cu 1,5 metri.

De fapt, aproape toți cei care trăiesc pe o insulă din Pacific vor fi probabil afectați grav de creșterea nivelului mării. Aproximativ 3 milioane de locuitori ai insulelor din Pacific trăiesc la mai puțin de 10 km de coastă și, prin urmare, ar putea fi nevoiți să se mute înainte de sfârșitul secolului, potrivit Science and Development Network, o organizație non-profit care se concentrează pe facilitarea învățării științifice.

ADVERTISEMENT

Creșterea nivelului mării a dus deja la dispariția a cel puțin cinci “insule de recif cu vegetație” care făceau parte anterior din Insulele Solomon, iar “alte șase insule se confruntă cu o recesiune severă a țărmului”, potrivit unui studiu din 2016 publicat în revista Environmental Research Letters.

Aceste insule din Pacific, deși sunt foarte mult în pericol, tind să aibă populații relativ mici, dar asta nu înseamnă că națiuni mai mari nu vor fi afectate.

Țara în care cei mai mulți oameni vor fi potențial afectați de schimbările nivelului mării este China, cu 43 de milioane de persoane aflate în zone de coastă precare. Alte țări care se vor confrunta cu probleme majore legate de creșterea nivelului mării sunt Bangladesh, unde 32 de milioane de oameni vor fi în pericol până în 2100, și India, cu 27 de milioane, potrivit proiectului Life Adaptate, finanțat de Uniunea Europeană.

Așadar, în timp ce diverse țări din întreaga lume vor vedea pe viu consecințele creșterii nivelului mării până la sfârșitul secolului și multe milioane de oameni vor fi afectați, pare puțin probabil ca vreo țară, chiar și cele cu altitudini foarte mici, să dispară în întregime până în 2100.

Orașele care vor avea de suferit cel mai mult

Deși nicio țară nu va fi acoperită de oceanul planetar până în 2100, numeroase orașe mari sunt expuse unui risc foarte mare de a fi inundate. Unul dintre cele mai clare exemple de creștere a nivelului mării care provoacă dificultăți semnificative în lumea reală este Jakarta, capitala Indoneziei.

Jakarta, unde locuiesc aproximativ 10 milioane de oameni, a fost numit de BBC “orașul care se scufundă cel mai rapid din lume”; se scufundă cu 5-10 cm în fiecare an din cauza “drenajului excesiv al apelor subterane”, potrivit Earth.org, o organizație de mediu non-profit cu sediul în Hong Kong.

Împreună cu creșterea nivelului mării, aceasta este o rețetă pentru dezastru. Potrivit Forumului Economic Mondial, o mare parte din Jakarta ar putea fi sub apă până în 2050. De fapt, situația din Jakarta este atât de gravă încât este înlocuită ca și capitală a Indoneziei de Nusantara, un oraș care va fi construit în curând pe coasta de est a Borneo, la aproximativ 2.000 km de Jakarta.

Dar Jakarta este departe de a fi singurul oraș cu un viitor incert. Potrivit Forumului Economic Mondial, până în 2100, Dhaka, Bangladesh (cu o populație de 22,4 milioane de locuitori), Lagos, Nigeria (cu o populație de 15,3 milioane de locuitori) și Bangkok, Thailanda (cu o populație de 9 milioane de locuitori) ar putea fi, de asemenea, înecate în întregime sau ar putea avea vaste suprafețe de teren sub apă și inutilizabile.

Creșterea nivelului mării va avea, de asemenea, un impact major asupra Statelor Unite. Pe baza unor proiecții recente, multe orașe americane s-ar putea confrunta cu probleme grave până în 2050, întinderi vaste de terenuri putând deveni nelocuibile.

Potrivit NOAA, “în multe locații de-a lungul coastei americane, inundațiile cauzate de mareea înaltă sunt acum cu 300% până la peste 900% mai frecvente decât în urmă cu 50 de ani”, ceea ce sugerează că nivelul mării este un motiv valabil de îngrijorare.

Orașul New York este cel mai expus la risc, potrivit cercetărilor efectuate de Climate Central. Raportul afirmă că, până în 2050, aproape o jumătate de milion (426.000) de newyorkezi vor locui pe “terenuri amenințate”. Vulnerabilitatea New York-ului la inundații s-a văzut clar în 2012, când orașul a fost puternic afectat de uraganul Sandy. Cel puțin 43 de persoane din oraș au murit în urma super-furtunii, aproximativ un sfert de milion de vehicule au fost distruse, iar “pagubele și pierderile” au fost în valoare de cel puțin 32 de miliarde de dolari, a declarat atunci guvernatorul de atunci Andrew Cuomo.

Cu toate acestea, în ceea ce privește susceptibilitatea la inundații, Florida pare să fie cu siguranță statul cel mai afectat. Potrivit cercetărilor Climate Central, 36 dintre cele 50 de orașe americane cele mai vulnerabile la inundațiile de coastă se află în statul soarelui.

Ce soluții există?

Țările care investesc în infrastructură, cum ar fi Țările de Jos, ar putea evita unele efecte ale inundațiilor. Dar unele investiții, cum ar fi cele propuse în Florida, nu pot fi aplicate peste tot. De exemplu, refacerea mangrovelor, așa cum sugerează The Nature Conservancy, și extinderea recifurilor de corali sunt viabile doar în anumite regiuni climatice. În plus, astfel de măsuri sunt costisitoare.

Oficialii din comitatul Miami-Dade, Florida, au anunțat recent o strategie de atenuare a efectelor care va implica “ridicarea locuințelor și a drumurilor”, precum și crearea de spații deschise care vor permite ca inundațiile să aibă loc fără a deteriora infrastructura, potrivit The New York Times.

Cu toate acestea, aceste planuri nu au fost întâmpinate cu laude universale. Unii experți, cum ar fi Rob Moore, analist senior de politici la Natural Resources Defense Council, a declarat pentru New York Times că “nu este sigur că își asumă cu adevărat problemele care se prefigurează în viitorul Miami”, în timp ce alții au lăsat să se înțeleagă că propunerile au “minimalizat amploarea amenințării”.

În altă parte în Florida, au existat discuții cu privire la faptul dacă este viabil din punct de vedere economic sau chiar merită să încerci să protejezi toate infrastructurile, cu sugestii că ar fi mai bine să accepți înfrângerea în unele regiuni, potrivit unui articol publicat de Yale Climate Connections, un organ de presă nepartizan axat pe schimbările climatice.

În timp ce țări precum Statele Unite pot investi în proiecte de protecție a coastelor – și au posibilitatea de a învăța prin încercări și erori – majoritatea țărilor în curs de dezvoltare nu au acest lux. În comparație cu țări precum Țările de Jos și Statele Unite în ceea ce privește puterea financiară de a implementa astfel de proiecte, “Bangladesh nu se află într-o poziție atât de norocoasă”, a declarat Masselink.

Așadar, un factor cheie pentru a determina dacă un oraș sau o țară va dispărea nu este neapărat rata de creștere a nivelului mării, ci mai degrabă capacitatea unui oraș sau a unei țări de a aborda problema și de a dezvolta apărări pe termen lung.

“O țară joasă, dar stabilă din punct de vedere politic și prosperă, ar putea fi în regulă pentru următoarele decenii, dar o țară joasă, instabilă și săracă nu va putea ține marea la distanță”, a spus Masselink. “Prin urmare, acest lucru expune în special orașele și țările cu altitudine joasă din țările în curs de dezvoltare”.

Ținând cont de acest lucru, cum va arăta planeta noastră peste 100 de ani?

“Acest lucru este cu adevărat dificil de prevăzut, deoarece, pe lângă rata incertă de creștere a nivelului mării – care depinde în mare măsură de emisiile noastre de gaze cu efect de seră – factorul principal este modul în care națiunile și societatea intenționează să atenueze creșterea nivelului mării.”

ADVERTISEMENT