News

Orașul care a dispărut de pe harta României. Pe vremuri era denumit “Perla industriei românești”, iar oamenii aveau un trai foarte bun

Orașul care a dispărut de pe harta României, cunoscut pe vremuri ca “Perla industriei românești”. Oamenii aveau un trai bun aici.
08.03.2024 | 15:00
Orasul care a disparut de pe harta Romaniei Pe vremuri era denumit Perla industriei romanesti iar oamenii aveau un trai foarte bun
Orașul care a dispărut de pe harta României, în care oamenii aveau un trai bun cu mulți ani în urmă. Susa foto: Reddit/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orașul cunoscut pe vremuri ca “Perla industriei românești”, care acum a dispărut de pe harta României. Oamenii aveau locuri de muncă și un trai decent.

Orașul care a dispărut de pe harta României, cunoscut în trecut ca “Perla industriei românești”

Este vorba despre orașul Victoria, care a apărut abia din 1949 pe harta țării. La momentul respectiv, a fost înființat de comuniști sub numele de Colonia Ucea sau Ucea Roșie.

ADVERTISEMENT

Victoria se află la poalele Munților Făgăraș, iar de acolo se poate ajunge destul de simplu la Vârfurile Negoiu şi Moldoveanu. În trecut, era recunoscut ca “Perla industriei românești”.

Acest oraș a fost construit de la zero cu destinația industrială și avea, în 1956, o populație de 2.700 de locuitori. În anii ’80, populația era de trei ori mai mare. În prezent, orașul se numără printre cele dispărute din România.

ADVERTISEMENT

În 1965, în ziarul “Scânteia”, a apărut un articol în care orașul, care era nou pe atunci, era lăudat pentru faptul că mulți dintre locuitori muncesc la Combinatul Chimic. În articolul respectiv se mai spunea că acest oraș se dezvoltă în fiecare zi.

“Victoria este primul oraş nou care a apărut pe harta Republicii Populare Române. Tot ce se întampla aici în aşezarea de la poalele Făgăraşilor este direct raportat la existenta combinatului chimic.

ADVERTISEMENT

Nu există casă, apartament în care să nu locuiască un muncitor, un inginer sau un tehnician din sfera chimiei (…). Te surprinde de la început liniştea care stăpâneşte locul. De fapt, localnicii sunt la lucru”, se arată în articolul respectiv, notează adevarul.ro.

Mai mult de 80% dintre locuitorii orașului Victoria munceau la Combinatul Chimic, iar salariile erau bune. În același timp, poluarea era și ea la un nivel destul de ridicat.

ADVERTISEMENT

Cum s-a produs declinul orașului

Industria chimică s-a prăbușit în anii ’90, orașul Victoria nu mai era ce a fost cu ani în urmă, iar Combinatul Chimic s-a împărțit. În anul 2002, InterAgro SA a cumpărat Viromet SA, una dintre cele două companii care s-au despărțit de combinat, cu 4.700 de angajaţi în ianuarie 1990.

Societatea avea datorii în valoare de peste 750 de miliarde de lei. Cele mai multe erau la furnizorii de gaz metan, iar compania aproape că a intrat în blocaj financiar.

În cadrul companiei mai erau doar 1.200 de salariați. Au continuat disponibilizările, după care a venit o firmă americană, care a înființat o secție nouă, numită Purolite, care a salvat societatea pentru o vreme, în care oamenii aveau salarii mai bune.

Ulterior, au apărut bolile, iar mirosul din oraș a ajuns să fie insuportabil. Firmele au ajuns în faliment, iar oamenii au rămas fără loc de muncă. Astfel, locuitorii au părăsit orașul în număr mare, iar tinerii au plecat peste hotare.

Doar 10.142 de locuitori au fost numărați la recensământul din 1992. În urma ultimului recensământ, mai erau 7.310 locuitori, un număr mult mai mic decât în anii ’80.

În ziua de astăzi, orașul ar trebui să se orienteze pe altă industrie, cum ar fi turism sau agricultură, pentru a putea supraviețui. Există numeroase terenuri agricole, iar turiștii pot practica activități în aer liber și pot merge pe munte. În urmă cu câțiva ani, a fost organizat un concurs de idei pentru viitorul orașului.

ADVERTISEMENT
Tags: