News

Orașul cu cea mai ieftină gigacalorie. Unde costă cel mai puțin să te încălzești iarna asta

Locuitorii din câteva localități vor plăti mai puțin pentru o gigacalorie decât anul trecut. Orașul cu cea mai ieftină căldură
10.11.2023 | 21:17
Orasul cu cea mai ieftina gigacalorie Unde costa cel mai putin sa te incalzesti iarna asta
Orașul unde locuitorii plătesc cea mai ieftină gigacalorie Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Pe măsură ce temperaturile scad, românii își fac griji legate de facturile pentru încălzirea locuințelor. Pentru cei care sunt încă racordați la sisteme centralizate de termoficare, tarifele pentru o gigacalorie sunt din ce în ce mai piperate.

Orașul cu cea mai ieftină gigacalorie

Există, totuși, și orașe unde consumatorii de încălzire în sistem centralizat nu se tem de facturi. Un exemplu este orașul Motru, unde tariful pentru o gigacalorie este de 285 de lei, iar din acest cost municipalitatea suportă o subvenție de 68 de lei,

ADVERTISEMENT

Acest lucru înseamnă că populația plătește 217 lei pentru o gigacalorie, iar de luna viitoare facturile la căldură ar putea să fie şi mai mici pentru că va scădea TVA-ul de la 19% la 5%.

Luând ca referință consumurile medii estimate de specialiști pentru o garsonieră, un apartament cu două, respectiv cu trei camere, locuitorii din Motru plătesc lunar pentru încălzire, în medie, 250, 400, respectiv 500 de lei, potrivit calculelor Observator.

ADVERTISEMENT

Un alt oraș cu un tarif mai mic pentru o gigacalorie produsă în sistem centralizat este Ploiești, unde municipalitatea a anunțat că prețul plătit de populație pentru o gigacalorie rămâne 222,49 lei cu TVA.

Primarul Ploieștiului a mai anunța și că instituția pe care o conduce a securizat finanțarea necesară furnizării de agent termic prin contractarea unui împrumut în valoare de 80.000.000 lei.

ADVERTISEMENT

La Cluj-Napoca, facturile pentru încălzire vor fi mai mici pentru că o treime din energia folosită pentru încălzirea agentului termin provine de la parcul fotovoltaic al primăriei.

La rândul lor, locuitorii din Constanța vor observa o reducere a facturilor datorată scăderii tarifului pentru gigacalorie de la 450 de lei la 350 de lei.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe bucureștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare, aceștia vor plăti în această iarnă același preț pentru o gigacalorie ca și în sezonul trecut de încălzire, adică 346 de lei, primăria generală suportând subvenția până la prețul real de 1.000 de lei/Gcal.

ADVERTISEMENT