Life

Orașul din România cu cele mai multe zile cu soare. Are climă perfectă și aer curat

Localitatea din țara noastră cu cele mai multe zile însorite din an. Specialiștii spun că are o atmosferă plăcută și aer proaspăt.
18.02.2024 | 14:43
Orasul din Romania cu cele mai multe zile cu soare Are clima perfecta si aer curat
Localitatea din țara noastră cu cele mai multe zile însorite din an. Specialiștii spun că are o atmosferă plăcută și aer proaspăt. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Orașul din România cu cele mai multe zile cu soare. Are climă perfectă și aer curat. Care sunt motivele pentru care a fost votată regiunea care deține recordul pe țară cu cea mai ridicată temperatura în luna decembrie.

Localitatea din țara noastră cu cele mai multe zile însorite din an. Specialiștii spun că are o atmosferă plăcută și aer proaspăt

Localitatea din țara noastră cu cele mai multe zile însorite din an. Specialiștii spun că are o atmosferă plăcută și aer proaspăt, indiferent de sezon. Nu există persoană din județul Prahova care să nu cunoască aceste lucruri.

ADVERTISEMENT

Câmpina este orașul care beneficiază de cea mai multă lumină de la soare. Măsurătorile meteo arată că este vorba de peste 180 de zile pe an, asta datorită amenajării sale. Are o poziție de adăpost, mulțumită munților și dealurilor din jurul său.

De asemenea, localitatea este construită într-o depresiune ferită de vânturile puternice de la câmpie și acțiunea crivățului. Acest lucru a făcut să fie luată în calcul pentru un proiect inedit în anul 1970, intitulat Casă solară Câmpina.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la vremea respectivă au fost siguri că locuințele oamenilor se pot încălzi numai cu soare și apă. Se spune că Elena Ceaușescu a alocat resurse nelimitate proiectului cu panouri solare, care în prezent este în paragină.

Câmpina, orașul cu cele mai multe zile însorite din an

Coordonatele geografice care se întâlnesc în centrul orașului Câmpina sunt: paralela 45 de grade și 10 minute latitudine nordică și meridianul 25 de grade şi 42 minute longitudine estică. Iernile sunt blânde aici și destul de calde.

ADVERTISEMENT

Potrivit măsurătorilor, temperatura medie multianuală este de 9,5 grade Celsius, de până la 37 de grade Celsius vara, iar iarna de până la -21 de grade Celsius. Precipitațiile în Câmpina au o medie de 500 -700 mm/an.

„Terasa Câmpinii este înconjurată de dealuri. Și aceasta face ca climatul să fie unul blând. Iarna fără excese și vara la fel. Deținem și recordul pe țară la o temperatură înregistrată în decembrie, de 23,4 grade.

ADVERTISEMENT

Iar anul acesta, surprinzător, am depășit recordul de acum 83 de ani, la o temperatură de pe 2 ianuarie, însemnând de 20,8. Iar acum 83 de ani au fost 20,6, pe 19 ianuarie 1939”, a spus Roxana Roman, meteorolog stația Câmpina, la începutul lui 2023, scrie digi24.ro.

Orașul se află chiar în „poarta” de intrare pe Valea Prahovei, pe o terasă modelată de trei râuri: Câmpinița, Doftana și Prahova. Un factor important care contribuie la aceste recorduri legate de climat este amplasarea localității la o altitudine medie de 450 de metri, în zona subcarpatică.

Un alt motiv major este faptul că localitatea Câmpina este într-un amfiteatru natural, parcă mereu orientat către soare. Mai mult decât atât, oamenii din zonă se bucură de un aer cu efecte puternic curative datorită combinației de factori geografici.

ADVERTISEMENT
Tags: