Life

Orașul din România, cu două porturi, de care s-a ales praful. Industria a fost îngropată, iar locuitorii trăiesc în sărăcie

Orașul din România cu două porturi a ajuns să fie de nerecunoscut. S-a ales praful de el, iar locuitorii trăiesc în sărăcie.
03.03.2024 | 10:31
Orasul din Romania cu doua porturi de care sa ales praful Industria a fost ingropata iar locuitorii traiesc in saracie
Orașul din România, cu două porturi, de care s-a ales praful. Sursă foto: Digi24 / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orașul din România cu două porturi a ajuns o adevărată ruină. Deși are un potențial imens, iar cu decenii în urmă era un punct cheie, acum, locuitorii trăiesc în sărăcie. Zona arată și ea destul de trist.

Orașul din România, cu două porturi, de care s-a ales praful

Orașul din România cu două porturi de care s-a ales praful se află la doar trei ore distanță de București. Este vorba despre Corabia, care deține un port turistic și unul comercial. De asemenea, orașul mai are și o bursă de cereale.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu credea că o va duce greu aici, având în vedere oportunitățile. În ultimele decenii însă, locul a ajuns să fie de nerecunoscut. În albia Dunării s-a adunat mâlul, astfel că navigația este imposibilă.

Iar orice speranță pe care locuitorii au avut vreodată, s-a dus și ea. Cei de la Digi24 au ajuns și ei în Corabia și au aflat mai multe detalii. Orașul din România cu două porturi rămâne acum doar o amintire.

ADVERTISEMENT

Mihai Ciobanu, fost director al IAS Corabia, confirmă faptul că nimic nu mai e cum a fost odată. Față de producția de acum câteva decenii și fabrica de fibre sintetice, nimic nu mai funcționează acum.

„Exploatam o incintă îndiguită de 14 mii de hectare, în care erau plantate 1.500 de hectare de pomi. De măr, păr, prun, cais, cireş, vişin. Şi având materia primă, am avut şi fabrică de conserve, cu depozit de fructe, care avea capacitate de 5.500 de tone.

ADVERTISEMENT

O fabrică de sucuri naturale care prelucra 200 de tone de mere pe zi. Animale… trei ferme mari. De oi… vreo 5.000 de oi, un complex de îngrăşare a taurinelor şi o fermă de vaci de 700 de capete”, le-a povestit acesta celor de la Digi24.

Corabia a ajuns să fie de nerecunoscut

Același lucruri au fost confirmate și de foști angajați. Orașul din România cu două porturi găzduia Tăbăcăria Minerală Corabia, de care de asemenea s-a ales praful. De asemenea, exista și un loc unde se producea încălțăminte.

ADVERTISEMENT

Totul a rămas doar o ruină acum. De ce nu se întâmplă nimic? Cei mai mulți spun că ar fi vorba și de factori politici. Deși ar exista câteva propuneri, nimic nu s-a mai întâmplat de ani de zile.

Cei de la Digi24 au vrut să afle de ce nu mai funcționează Fabrica de Zahăr din Corabia, dar și de ce clădirea imensă a rămas în paragină. Iar părerile sunt împărțite pe acest subiect.

De ce orașul din România cu două porturi nu poate profita nici măcar de acest avantaj? Iulică Oane, primarul oraşului Corabia, confirmă faptul că au existat numeroase solicitări chiar și de la vase de croazieră.

În momentul în care acestea au văzut infrastructura, totul a picat. Chiar și așa, edilul consideră că dacă vreodată, cele două porturi vor reveni la forma lor de acum câteva decenii, atunci lucrurile s-ar schimba pentru întreaga populație a orașului.

„Am avut solicitare inclusiv de la vase de croazieră. Să facă un popas în acest port. În momentul în care au văzut infrastructura, nicio şansă nu ne-au dat. Dacă portul ar reveni la activitatea care o ştiu eu, când eram copil, cred că nu va mai fi nevoie să luăm impozite de la populaţie. Vor fi la minim minimorum. Iar veniturile vor creea bugetului local un venit excedentar”, a dezvăluit Iulică Oane.

Acum, Corabia, care are un potențial imens de dezvoltare, speră la investitori. Iar până acum, aceștia au trecut doar prin vizită. Deși orașul continuă să atragă fonduri europene, rămâne de văzut dacă acesta ar putea să și renască din propria cenușă.

ADVERTISEMENT