Life

Orașul din România fondat de un sultan. A avut o importanță economică deosebită

Localitatea din țara noastră care a fost construită de un sultan. În trecut era o regiune notabilă din punct de vedere economic.
05.03.2024 | 14:50
Orasul din Romania fondat de un sultan A avut o importanta economica deosebita
Localitatea din țara noastră care a fost construită de un sultan. În trecut era o regiune notabilă din punct de vedere economic. Sursa foto: wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Orașul din România fondat de un sultan. A avut o importanță economică deosebită. Data oficială a ridicării acestui loc, potrivit documentelor care poartă semnătura unui capabil dregător, este 2 septembrie 1856.

Localitatea din țara noastră care a fost construită de un sultan. În trecut era o regiune notabilă din punct de vedere economic

Localitatea din țara noastră care a fost construită de un sultan. În trecut era o regiune notabilă din punct de vedere economic. Mai exact, este vorba de un oraș care a fost întemeiat prin decret imperial pe locul fostei localități Karasu.

ADVERTISEMENT

Traducerea cuvântului ”Karasu” înseamnă ”apă neagră”. Această localitate era atestată documentar în anul 1413. Istoricii ne anunță că este vorba de Medgidia, orașul fiind fondat de sultanul otoman Abdul Medgid.

Sultanul nu a ajuns niciodată în Dobrogea, însă a semnat autorizația pentru construirea localității. Pe documentele oficiale apare și semnătura prim-ministrului Mehmed Emin Ali Pașa, unul din cei mai capabili dregători otomani din perioada 1850-1871.

ADVERTISEMENT

Întemeierea orașului Medgidia este datată în luna Muharem 1273 (2 septembrie 1856). La acea vreme populația era redusă numeric, motiv pentru care s-a dus o politică de colonizare prin oferirea unor condiții favorabile tătarilor din Crimeea.

Tot atunci localitatea era un important nod comercial, la încrucișarea drumurilor ce străbăteau provincia. În plus, era importantă din punct de vedere economic, oamenii putând face comerț cu grâne și animale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, istoricii mai spun că a fost prima așezare urbană care a avut străzi largi. Așezarea era concepută și construită după sistemul muntazam. Cheltuielile pentru construcția orașului au fost suportate de vistieria statului, nu de populație.

Medgidia, orașul ridicat de un sultan

Sultanul Abdul Medgid, cel a dus la construirea orașului Medgidia, a fost cel care i-a ajutat pe tătarii care au emigrat din Crimeea. Planul de urbanism cuprinde și întemeierea unei căi ferate pentru a transporta cerealele către vasele aflate în portul Constanța.

ADVERTISEMENT

„Sultanul otoman Abdul Medgid, care avea și titlul de calif, ceea ce însemna că era liderul lumii musulmane, i-a ajutat să emigreze pe tătarii din Crimeea, care erau supuși presiunilor și acuzați de autoritățile țariste că ar fi colaborat cu armatele otomane și aliate otomanilor în Războiul Crimeei.

În acest proces de emigrare, sultanul otoman Abdul Medgid a decis să îi sprijine pe tătari. Una dintre formele prin care a făcut acest lucru a fost de a fonda o localitate și a le facilita așezarea în aceasta.

Este vorba despre vechea așezare Kara-Su, care, începând cu 2 septembrie 1856, când a fost emisă iradeaua sultanului Abdul Megdid, un act special în administrația otomană, s-a decis crearea de condiții și primirea refugiaților, emigranților din Crimeea.

Acesta este considerat actul fondator al orașului Medgidia, pentru că, începând din acel moment, așezarea Kara-Su a fost cunoscută cu denumirea de Medgidie sau Medgidia.

Important în acest act este că se cere, în mod detaliat, să se acorde atenție felului în care se va dezvolta așezarea. Se solicita ridicarea unei moschei în centru și lângă ea, a unei clădiri administrative. De asemenea, se specifica felul în care să fie dezvoltate străzile, care să fie drepte și perpendiculare.

Toată această atenție acordată detaliilor a făcut din Medgidia, «primul oraș modern din Imperiul Otoman», a afirmat istoricul Kemal Karpat, conform discoverdobrogea.ro. Medgidia rămâne un oraș frumos și o destinație turistică importantă.

ADVERTISEMENT