News

Orașul din România în care apare o nouă fabrică. Vor fi multe locuri de muncă, produsele vor merge la noi în țară, dar și la export

Un oraș din România va deschide o nouă fabrică, de data aceasta de conserve, astfel că foarte mulți oameni vor avea noi locuri de muncă.
12.03.2024 | 22:52
Orasul din Romania in care apare o noua fabrica Vor fi multe locuri de munca produsele vor merge la noi in tara dar si la export
Orașul din România în care apare o nouă fabrică. Vor fi multe locuri de muncă, produsele vor merge la noi în țară, dar și la export. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Este vorba despre un demers posibil după ce agricultorii din Brăila au ales să se unească într-o cooperativă condusă de afaceristul din Brăila, Nicu Ardeleanu. Această cooperativă și-a propus ca legumele care nu se încadrează la Categoria I, care în mod normal ar trebui aruncate, să fie transformate în conserve care să fie vândute pe piețele din România.

Orașul din România în care apare o nouă fabrică de conserve

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, a comentat această inițiativă. ”Ne dorim să trecem la următoarea etapă, pentru că este un drum lung, de a produce în Brăila, în primul rând pentru brăileni, pentru români, și apoi, de ce nu, să exportăm.

ADVERTISEMENT

Fermierii s-au gândit la acest lucru și îl avem alături de noi pe colegul nostru, Nicu Ardeleanu, care pe zona Viziru, Însurăței și Bărăganu, pe care îl invit să prezinte acest proiect pe care noi îl vom susține necondiționat”, a declarat Chiriac.

Conform jurnalbr.ro, omul de afaceri Nicu Ardeleanu crede că această inițiativă va fi una de succes. ”Ne-am constituit în cooperativă și avem în plan să facem o fabrică de conserve de legume, pentru că legumicultorii din zonă au și renunțat deja la a mai produce legume, din cauza faptului că nu se valorifică decât calitatea I.

ADVERTISEMENT

Cu celelalte legume nu mai au ce face pentru că nu le cumpără nimeni, ajung să bage discul în ele și termină cultura. În cazul ăsta poți să faci conserve, bulion, etc. ca să valorifici toată producția. S-au alăturat foarte mulți agricultori, sunt foarte bucuroși și foarte încrezători. Autoritățile ne-au promis că ne vor ajuta, dar și Ministerul Agriculturii”, a declarat afaceristul.

Totodată, președintele CJ Brăila a atras atenția că investiția va fi posibilă cu ajutorul fondurilor private, în special ale agricultorilor din județ. În consecință vor fi generate noi locuri de muncă. ”Este un lucru foarte bun pentru zona noastră, o fabrică care se va construi pe investiția fermierilor, cu ajutorul autorităților locale. Astfel se vor crea locuri de muncă și începem să producem în Brăila și să vindem apoi în toată țara”, a subliniat Iulian Chiriac.

ADVERTISEMENT

Cât despre legumele din Categoria I, ministrul agriculturii a vorbit despre un proiect impresionant în valoare de 5 milioane de euro care va veni în ajutorul producătorilor din județul Brăila. ”Începând cu lunile ianuarie/februarie, în Casa Unirea vom realiza un centru de colectare, pentru categoria I de legume, iar acest sprijin vine în ajutorul legumicultorilor pentru a integra în lanțurile de retail din România. Proiectul va fi realizat de Ministerul Agriculturii cu Casa Unirea și va alea o valoare de peste 5 milioane de euro”, a declarat Florin Barbu, ministrul agriculturii.

Fermierii din Brăila cereau ajutorul Guvernului anul trecut

Într-un interviu acordat agrointel.ro anul trecut, fermierii din Brăila se plângeau că sunt la capătul puterilor și nu știu cât vor mai rezista dacă nu vor fi luate măsuri concrete din partea Guvernului. ”În ultimii 4 ani am fost provocați de secetă, de pandemie, de război, situații care au făcut ca afacerile din agricultură să nu fie chiar simple, deși simple nu au fost ele niciodată, dar acum parcă suntem încercați să vedem cât mai rezistăm în sectorul acesta.

ADVERTISEMENT

Dar, contrar tuturor adversităților, noi, fermierii, am continuat să înființam și să recoltăm culturile”, declara agricultorul Bogdan Furfurică pentru sursa citată. Acum, anunțul făcut de politicieni va fi primit cu siguranță cu brațele deschise de acești fermieri. ”Avem mai multe probleme la nivel județean, care sunt valabile și la nivel național: irigațiile, comasările terenurilor, legea arendei și strângerea în forme asociative iar mai, nou apărute, avem implementarea Planului Național Strategic și problemele create de exportul masiv al cerealelor din Ucraina.

Foarte important pentru fermierii din județul Brăila este acordarea despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară, un sprijin fără de care nu știu câte exploatații vor putea merge mai departe având în vedere costurile ridicate la inputuri agricole și prețurile actuale care nu acoperă investițiile în culturi și tehnologie”, mai explica fermierul.

ADVERTISEMENT
Tags: