News

Oraşul din România în care aveau loc în fiecare seară scene depravante. Tinerele navetiste participau la adevărate orgii

Orașul din țara noastră unde se petreceau în urmă cu mulți ani scene depravante. Tinere care făceau naveta luau parte la adevărate orgii.
11.03.2023 | 16:09
Orasul din Romania in care aveau loc in fiecare seara scene depravante Tinerele navetiste participau la adevarate orgii
”Orașul desfrâurilor” din anii 1940. Tinere navetiste, folosite pentru acte de prostituție. Sursa foto: youtube, Adevărul, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un oraș din România este trecut în arhivele naționale ca ”locul desfrâurilor”. Aici se petreceau adevărate orgii, fiind folosite tinere navetiste. Deși s-au făcut sesizări în repetate rânduri către poliție, aceasta ar fi ajuns să scape totul de sub control.

”Orașul desfrâurilor” din România anilor 1940. Muncitoare din fabrică, supuse la acte de prostituție

În anii 1940, orașul Lupeni adăpostea cea mai mare fabrică de mătase artificială și materiale textile din România, uzina ”Vâscoza”, înființată în 1938 și închisă la finalul anilor ’90. În prezent, arată precum o ruină, doar turnul înalt de peste 220 de metri mai este vizibil și aduce aminte de vremuri terifiante.

ADVERTISEMENT

În primii ani de funcționare aici ar fi lucrat peste 1.000 de femei, care produceau fibre textile din celuloză pentru peste 70 de întreprinderi de la nivel național. De altfel, în perioada celui de Al Doilea Război Mondial, 1939-1945, angajatele ar fi produs și măști de gaze pentru soldații români, scrie Adevărul.

Însă, după ce ieșeau de la muncă, la 10 seara, salariatele, fete tinere și soții ale muncitorilor, ar fi fost exploatate sexual. La un moment dat, oamenii legii din Lupeni ar fi început să se plângă de faptul că erau asaltați zilnic cu plângeri despre ”focare” de prostituție clandestină, boli venerice, cazuri de violență în familie și adulter.

ADVERTISEMENT

”Fabrica de mătase Vâscoza S.A.R. adăposteşte 1.000 de muncitoare, fete tinere şi soţii ale muncitorilor. Acestea, ieşind de la lucru la orele 10 seara, multe dintre ele fiind din alte localităţi, sunt aşteptate de cete întregi de tineri, dând un aspect depravant acestor scene. Întârziind cu voia trenurile, aceste fete, fiind ademenite de tineretul dornic de aventură, nu mai pleacă acasă, ci rămân în localitate, găsindu-şi la prima colegă de lucru un adăpost, pentru ea şi cavalerul ei.

Aceasta ar fi numai partea cea mai nevinovată şi cea mai obişnuită a laturii acestea, dar, dureros, însuşi nevestele muncitorilor, ale căror bărbaţi stau câte opt ore în lucru, fără primejdie ca vreunul să se întoarcă mai curând acasă, aceste femei se dedau la adevărate orgii, mai ales acelea care au în casă câte un chiriaş, care aproape întotdeauna nu este în muncă în acelaşi timp cu soţul. Aceasta ar fi latura de desfrâu al acestei localităţi, care trebuie să fie combătută de organele noastre poliţieneşti şi către care latură ne îndreptăm chiar toată atenţiunea, căutând să înfrânăm această adevărată prostituţie clandestină, cea mai periculoasă de reprimat”, apare într-un raport al poliției din 1941, din arhivele județului Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Angajatele din fabrică, infectate cu boli din cauza actelor de prostituție

Tot în 1941, Poliția din Lupeni a cerut printr-un alt raport să se instituie un control medical asupra angajatelor din fabrica ”Vâscoza”, auzindu-se de cazurile de prostituție și de bolile luate. Cele mai multe salariate erau din Valea Jiului și făceau naveta cu trenul și autobuzele, de la distanțe de până la 20 de kilometri.

În anii ’50, odată cu majorarea numărului de navetiste, s-au ridicat cinci blocuri în cartierul Vâscoza pentru familiile din alte regiuni, inclusiv pentru cele din sudul țării, Gorj. În urma Revoluției din 1989, fabrica a fost privatizată și s-a redus drastic din numărul de angajați. Doar 100 au mai rămas.

ADVERTISEMENT

În prezent, cea mai mare parte de pe terenul de circa 20 de hectare unde funcționa Vâscoza este acoperit de ruine, doar câteva hale mai fiind utilizate de către alte societăți. La un moment dat, au existat localnici ce și-au dorit ca turnul uriaș al fabricii să fie declarat monument istoric.

ADVERTISEMENT