News

Orașul din România în care Nicolae Ceaușescu a construit primul zgârie-nori. Se află la distanță egală de București și de Viena

Care este orașul din România în care Nicolae Ceaușescu a construit primul zgârie-nori. Acesta se află la distanță egală de București și de Viena.
08.07.2023 | 17:05
Orasul din Romania in care Nicolae Ceausescu a construit primul zgarienori Se afla la distanta egala de Bucuresti si de Viena
Satu Mare, orașul din România în care Nicolae Ceaușescu a construit primul zgârie-nori. Sursa foto: satmareanul.net / Wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care a fost orașul din România ales de Nicolae Ceaușescu pentru a fi locul construirii primului zgârie-nori autohton. Așezarea din nordul țării se află la distanță egală de București și de Viena.

Satu Mare, orașul din România în care Nicolae Ceaușescu a construit primul zgârie-nori

De numele lui Nicolae Ceaușescu se leagă mai multe proiecte de grandomanie în țara noastră. Printre acestea se numără și primul zgârie-nori de pe tărâm românesc. Paradoxal, acesta nu a fost ridicat în București, ci undeva foarte departe de Capitală, în nordul țării.

ADVERTISEMENT

La aproape 630 de km distanță de București, la Satu Mare, în debutul anilor 70, avea să înceapă construcția Palatului Administrativ din oraș. Ceaușescu voia ca această clădire să fie replica zgârie-norilor pe care îi vedea în serialul Dallas.

Foarte mulți ani, Palatul Administrativ sătmărean (97 m) a fost cea mai înaltă clădire din România. Nici în prezent, construcția nu are egali în Transilvania. Doar West City Tower din Cluj-Napoca (95 m) se apropie de ea ca dimensiune.

ADVERTISEMENT

La nivel național, doar 6 clădiri, toate din București, sunt peste Palatul Administrativ Satu Mare. E vorba de Sky Tower (137 m), Catedrala Mântuirii Neamului (120 m), Globalworth Tower (120 m), Ana Tower (110 m), Tower Center International (106 m) și Casa Presei Libere (106 m).

Clădirea din nordul țării a fost construită în perioada 1972-1984, cu 1.000 de oameni muncind la ea. E localizată lângă centrul vechi al municipiului Satu Mare. Este un proiect al arhitectului Nicolae Porumbescu din Iaşi, ajutat de către sătmăreanul Ludovic Gyure. La acea vreme, comuniștii au cerut ca Palatul Administrativ să fie construit pe malul râului Someş. El urma să fie sediul politic şi administrativ al judeţului.

ADVERTISEMENT

Aproape jumătate din spațiile Palatului Administrativ nu au utilitate. Care e explicația

Clădirea din Ardeal este una din beton masiv. Are 12.000 de metri pătrați. Dispune de un amfiteatru în aer liber de unde se poate admira panorama oraşului. Grație înălţimii sale, Palatul Administrativ se vede chiar şi de pe frontiera cu Ungaria sau de la zeci de kilometri depărtate.

În această clădire se află mai multe instituţii ale administraţiei publice. Vorbim de Consiliul Judeţean, Prefectura, Primăria Satu Mare, Direcţia pentru Cultură, Culte sau Patrimoniu Cultural Naţional.

ADVERTISEMENT

Felician Pop, care a fost administratorul clădirii mai mulţi ani, dezvăluie că, din cauza stilului în care a fost construită, cu încăperi şi holuri foarte înalte, aproape jumătate din spaţiile clădirii nu au utilitate.

40% din spaţii nu au utilitate, ele sunt spaţii uriaşe deschise, de aceea mulţi au spus despre această clădire construită în comunismul agonic că ar fi o catedrală comunistă. Nicolae Ceauşescu a vizitat o singură dată acest palat, în mai 1986, când a ţinut o cuvântare de pe balconul din piaţa construită în jurul acestui monument“, spune Felician Pop, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT