News

Orașul din România unde vor fi instalate 1.500 de camere de supraveghere. Nu e București

Un mare oraș din România va implementa un sistem de supraveghere video ultramodern cu 1.500 de camere. Unde se află
18.03.2024 | 21:28
Orasul din Romania unde vor fi instalate 1500 de camere de supraveghere Nu e Bucuresti
Arad introduce sistemul de supraveghere video cu 1.500 de camere pentru îmbunătățirea securității. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În prezent, municipiul Arad se pregătește să implementeze un sistem de supraveghere video ultramodern, cu un total de 1.500 de camere, într-un proiect evaluat la 11 milioane de euro.

Oraș dotat cu 1.500 de camere

Primarul Călin Bibarţ din Arad, a anunțat la Europa FM că acest sistem va fi unul dintre cele mai avansate din țară, beneficiind de o tehnologie cu inteligență artificială.

ADVERTISEMENT

Camerele de monitorizare vor acoperi întregul oraș, având rolul de a spori securitatea publică, de a gestiona mai eficient traficul, de a preveni și investiga infracțiunile rutiere, de a asigura securitatea în spațiile publice și de a îmbunătăți eficiența operațională.

Municipalitatea va achiziționa acest sistem printr-un contract de leasing pe o perioadă de trei ani, beneficiind de servicii de operare și mentenanță. După expirarea contractului, camerele vor deveni proprietatea orașului.

ADVERTISEMENT

Proiectul mai are doar câțiva pași până la implementare

Primarul a subliniat că acest proiect a trecut de faza de studiu de fezabilitate și a primit aprobarea Autorității pentru Digitalizarea României. Va urma o licitație pentru proiectare și execuție, iar implementarea va începe în toamna și iarna următoare.

„Suntem la faza de studiu de fezabilitate care a fost aprobat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, un demers absolut necesar care verifică pe de o parte că echipamentele nu sunt cu o dedicaţie specială, pentru o anumită firmă, precum şi faptul că ele au capacitatea de a fi integrate în tot ce înseamnă digitalizare, nu doar în oraş, ci la nivelul întregii ţări. După ce va fi aprobat studiul în Consiliul Local, urmează licitaţia pentru proiectare şi execuţie. Într-un parcurs normal, în toamnă şi iarnă urmează să se facă proiectarea, iar anul viitor să înceapă execuţia”, a spus primarul Călin Bibarț pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Sistemul va include diverse tipuri de camere, cum ar fi cele pentru citirea plăcuțelor de înmatriculare, detectarea incidentelor în apropierea școlilor și semnalizarea incendiilor sau blocajelor în trafic.

Prin utilizarea inteligenței artificiale, acest sistem va putea detecta automat comportamentele suspecte, recunoaște obiecte și persoane și analiza imaginile, contribuind la optimizarea resurselor umane și la intervenții rapide la incidente.

ADVERTISEMENT

În prezent, Aradul beneficiază de un sistem digital de supraveghere format din 84 de camere, finanțat prin proiecte europene, care acoperă doar câteva locații importante din oraș.

ADVERTISEMENT