News

Orașul din țară cu cele mai mici facturi la căldură: ”Stăm în pantaloni scurți şi tricou”. Care e explicația

Pentru circa 10.000 de români, iarna care urmează nu este una deloc îngrijorătoare în privința costurilor la căldură. Orașul din țară cu cele mai mici facturi la căldură.
15.11.2022 | 07:45
Orasul din tara cu cele mai mici facturi la caldura Stam in pantaloni scurti si tricou Care e explicatia
Orașul din România cu cele mai mici facturi. Cum este asigurată căldura din case și clădirile publice. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care milioane de români așteaptă cu înfrigurare și cu temperaturi scăzute în locuințe facturile de luna următoare, în țară există o așezare unde aceste probleme nici nu intră în discuție.

Orașul din România cu cele mai mici facturi. Cum este asigurată căldura din case și clădirile publice

Deși aproape toată România și majoritatea statelor din Europa se tem de această iarnă, într-un oraș din România lucrurile sunt diametral opuse.

ADVERTISEMENT

În Beiuș (județul Bihor), un orășel cu puțin peste 10.000 de locuitori, urmează un sezon rece cu căldură din belșug în locuințe și cu costuri extrem de scăzute la facturi.

Explicația: locuitorii acestei localități din vestul țării se încălzesc cu ajutorul apei geotermale. Tariful achitat lunar pentru acest serviciu este cel mai mic din întreaga ţară.

ADVERTISEMENT

Beiuș este așezat la poalele muntelui. Apa geotermală care ajunge în oraș este extrasă de la o adâncime de 3.000 de metri.

Aceasta asigură agentul termic pentru toate apartamentele din oraș și mare parte din case. Locuitorii din zonă sunt încântați și de căldura din locuințe, dar mai ales de prețul foarte mic al facturilor.

ADVERTISEMENT

Cât costă lunar încălzirea unui apartament din Beiuș. Localnic: ”Stăm în pantaloni scurți şi tricou”

În micuța așezare de la poalele munților Apuseni, nicio persoană nu suferă de frig. Ba dimpotrivă, oamenii stau în case ca în baie.

Stăm în casă doar în pantaloni scurți și tricou. Și iarna”, spune o locuitoare din zonă, conform ObservatorNews.

ADVERTISEMENT

În Beiuș, apa geotermală este adusă prin ţevi, în urma unor foraje la mari adâncimi. Aceasta este apoi reglată la o temperatură şi presiune optimă.

”În zilele acestea în care toate, de la curent la apă, la canal, toate utilităţile au crescut, totuşi avem cel mai scăzut preţ la gigacalorie şi la metru cub de apă geotermală.

Nu doar locuinţele sunt încălzite cu energie geotermală, ci şi instituţiile publice” a declarat pentru sursa citată, primarul din Beiuș, Gabi Popa.

Dacă în țară majoritatea oamenilor se plâng de facturi de ordinul miilor de lei, în zona din Bihor abia dacă se achită puțin peste 100 de lei.

Astfel, la o locuință cu 2 camere, în funcţie de suprafaţă, facturile sunt între 80 şi 100 de lei. La 3 camere, se achită între 120 şi 150 de lei.

ADVERTISEMENT