În ultimii cinci ani, municipalitatea din Legrad a vândut proprietăți cu o kuna (fosta monedă națională a Croației care ar valora în prezent 30 de eurocenți, adică circa 1,5 lei) ca parte a politicii sale demografice care a început să dea rezultate pozitive. Acest lucru este evident din necesitatea de a extinde grădinița locală, ceea ce îi determină să scoată în curând pe piață mai multe case.
Prin politica sa “casă pentru o kuna” și alte stimulente menite să abordeze problemele legate de locuințe pentru familiile tinere, municipalitatea din Legrad se străduiește să își îmbunătățească peisajul demografic din 2018.
Primarul Ivan Sabolić a declarat că această redresare demografică a fost planificată pe termen lung, deoarece mortalitatea încă depășește numărul nou-născuților în această regiune idilică de-a lungul râului Drava, relatează The Dubrovnik Times.
Cu toate acestea, această tendință negativă încetinește, deoarece familiile tinere aleg să rămână în Legrad, iar altele se mută din districtele învecinate. Potrivit lui Sabolić, o dovadă a faptului că lucrurile se îmbunătățesc este extinderea grădiniței, care se va extinde din nou în viitorul apropiat.
Primarul din Legrad subliniază că, pe lângă casele cu prețuri mai mici decât un pachet de gumă de mestecat, se vând și loturi pentru construcție, deși există mai puțin interes pentru acestea în comparație cu casele.
Condiția pentru achiziționarea unei case sau a unui teren este ca potențialii cumpărători să fie un cuplu, căsătorit sau necăsătorit, cu vârsta de până la 45 de ani, fără cazier judiciar și fără o altă locuință.
Se acordă puncte suplimentare în cazul în care cumpărătorii se angajează într-o profesie cu cerere ridicată în zonă și au copii.
Până în prezent, aproximativ 50 de familii au beneficiat de stimulente pentru cumpărarea de case și terenuri, precum și de finanțare pentru renovarea locuințelor. Datorită acestor măsuri, 120 de persoane au rămas sau s-au mutat la Legrad.
Sabolić anunță că municipalitatea va continua să vândă case cu ”o kuna”, iar în prezent se află în proces de evaluare a mai multor case, după care se va lua o decizie privind vânzarea acestora.
“Cred că în curând vom anunța o licitație pentru vânzarea de noi proprietăți și sper că, din nou, va exista interes pentru cumpărare”, a mai declarat Sabolić.
Primarul din Legrad face apel la alte municipalități și orașe să influențeze peisajul demografic al Croației prin astfel de politici de locuințe, subliniind că, alături de ocuparea unui loc de muncă, deținerea unei case sau a unui apartament este o prioritate pentru familii.