News

Orașul italian “cucerit” de români: “Un cetățean din zece este român”

Un oraș din Italia a fost cucerit de români, în condițiile în care un cetățean din 10 este originar din țara noastră, potrivit datelor statistice.
05.07.2023 | 19:41
Orasul italian cucerit de romani Un cetatean din zece este roman
Orașul italian “cucerit” de români. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Conform presei din Italia, orașul cu pricina e Torino. Mai mult, din cele 31.000 de companii străine mai bine de 20% sunt deținute de cetățeni români, semn că oamenii din România s-au adaptat mai bine decât credea cineva în Italia. Cifrele au fost prezentate de către Ioana Gheorghiaș, consulul general al României.

Orașul italian “cucerit” de români

”Peste o zecime dintre rezidenții români din oraşul şi din provincia Torino desfășoară activități independente. Din cele aproximativ 31.000 de companii străine prezente, 23% sunt deținute de români, iar în ultimul an două mari entități antreprenoriale românești au ales Torino pentru noi investiții”, a transmis ANSA, conform G4Media.

ADVERTISEMENT

Ioana Gheorghiaş a trimis aceste date comisiei speciale municipale de combatere a intoleranței și rasismului. ”Un cetățean din 10 din zona Torino este român. La 1 ianuarie 2022 erau înregistrați 88.068 cetățeni români, adică 42,2% din străinii aflaţi la Torino și în provincia Torino, din care 44.383 locuiau în capitală.

Există multe asociații care au aderat de câțiva ani la Federația Asociațiilor Române și Moldovenești din Piemont. În plus, la nivel universitar, Universitatea din Torino este una dintre universitățile italiene cu cei mai mulţi studenți romani, o mie la UniTo și tot atâţia la Politehnică.

ADVERTISEMENT

Comunitatea noastră este o comunitate matură care acum este foarte bine integrată în contextul torinez”, a transmis consulul. Totodată, a fost subliniată lipsa de implicare a românilor la viața civică a orașului Torino. Ar exista o explicație logică, românii sunt prea harnici pentru a a-și lua o zi liberă de la muncă și pentru a se înscrie pe ”liste” pentru activități politice.

”Înscrierea pe listele adăugate nu poate fi făcută în timp ce se merge la registratură pentru alte acte. Comunitatea noastră este foarte harnică, e greu de crezut că unul dintre compatrioţii mei şi-ar lua o zi liberă absentând de la muncă pentru a merge să se înscrie pe liste. Poate dacă ar fi facilitat acest proces, ar creşte şi participarea electorală”, a transmis Consului General al României la Torino.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, la începutul anului 2023 în Italia locuiau 1.083.771 români, o creștere de 10.000 de oameni față de anii trecuți. De exemplu, în 2019 existau 1.143.859 de români în Italia, deci un număr mai mare de oameni care au părăsit această țară pentru o altă destinație.

Pe regiuni, cei mai mulți români locuiesc în Lazio, 196.473 de oameni, Lombardia 170.871 și Piemone 133.356 de oameni. Ponderea femeilor e mai mare în raport cu cea a bărbaților: 616.516 persoane vs. 467.255. Paradoxal, deși s-a creat senzația că majoritatea românilor plecați în străinătate sunt infractori, cifrele contrazic acest scenariu.

ADVERTISEMENT

Așadar, conform datelor oficiale, 5.3% din totalul infractorilor din Italia aflați după gratii sunt români. Asta ar însemna 3.200 de infractori dintr-un număr total de 62.000 de deținuți, adică mai puțin de 0.5% din totalul românilor plecați la muncă în Italia. Așadar, 99.5% dintre românii din Italia sunt oameni cinstiți, conform statisticilor.

ADVERTISEMENT
Tags:
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2...
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2 mondial
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3...
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres...
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres la începutul lui 2024
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de...
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de 60.000 de euro
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial....
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial. Ce le-a scris celor dragi pe o scoarță de mesteacăn.
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!