Locul pe care jurnaliștii de la National Geographic îl numesc ”oraș subteran”. Este compus din peste 50 de kilometri de galerii, cu depozite vinicole și a fost menționat, în anul 2005, și în Cartea Recordurilor. Se găsește la o distanță de șase ore de București.
”Orașul subteran” este, de fapt, faimoasa vinărie Mileștii Mici din Chișinău, capitala Republicii Moldova. Este situată într-o localitate omonimă, turiștii trecându-i adesea pragul tocmai pentru a-i vedea impresionanta colecție de vinuri, foarte multe vechi de secole.
Crama Mileștii Mici are peste 1, 5 milioane de sticle din diferite sortimente, amenajate în depozite dintr-o veche mină de calcar, ce a fost închisă în perioada anilor ’60. După ce a fost redeschisă pentru amenajarea vinăriei, Mileștii Mici a devenit cel mai mare depozit de vinuri din lume.
”Moldova, cuprinsă între România și Ucraina, deține o bogată tradiție a vinificației, care datează de mii de ani. Dealurile joase, câmpiile însorite, râurile curgâtoare și clima temperat-moderată din bazinul Mării Negre oferă condiții-exemplu pentru cultivarea strugurilor și rivalizează cu alte regiuni renumite pentru viile lor din întregul continent.
Odată parte a Uniunii Sovietice, țara a produs mai mult vin decât toate republicile – fiecare a doua sticlă de vin consumată în URSS venea din Moldova. Mileștii Mici deține circa două milioane de sticle, obținând recunoașterea din partea Cărții Recordurilor Guiness drept cea mai mare colecție de vinuri din lume”, potrivit National Geographic.
Jurnaliștii aceleiași surse specifică și faptul că Republica Moldova are multe tradiții legate de producerea și păstrarea vinului. De asemenea, se menționează și clima potrivită pentru vinurile cu un gust și o textură deosebite față de ceea ce găsim în alte părți ale lumii.
Totodată, se subliniază și numărul mare de turiști care vin adesea să viziteze crama Mileștii Mici din Chișinău, dar și faptul că sunt încă multe persoane care nu știu despre calitatea vinurilor de aici. ”Deși vinurile din Moldova își caută noi piețe la nivel mondial, mulți oameni nu cunosc calitatea vinului nostru”, a declarat pentru National Geographic, Viorel Bezede, directorul combinatului de vinuri de la Mileștii Mici.
Pentru a explora Mileștii Mici există un ghid special. Acesta îi poate orienta pe vizitatori pe parcursul a 60 de minute, timp în care se pot face și degustări, într-o sală amplasată la o adâncime de 200 de metri. Printre acestea, se găsește și o cascadă subterană.
În luna Octombrie, când se culeg strugurii și se celebrează Ziua Vinului, sunt cei mai mulți vizitatori la crama Mileștii Mici. Tot aici se mai organizează diferite evenimente și, dacă ți-am stârnit interesul, nu ar strica să mergi la fața locului pentru o experiență aparte.