Life

Băutura preferată a lui Ștefan cel Mare. Este produsă și în ziua de azi

Băutura preferată a lui Ștefan cel Mare. Aceasta a devenit populară printe mulți oameni datorită gustului său. Este produsă și în ziua de azi.
15.09.2023 | 19:02
Bautura preferata a lui Stefan cel Mare Este produsa si in ziua de azi
Băutura preferată a lui Ștefan cel Mare
ADVERTISEMENT

Băutura preferată a lui Ștefan cel Mare. Domnitorul avea un vin preferat, care mai este produs și în această zi.

Băutura preferată a lui Ștefan cel Mare

Care este băutura preferată a lui Ștefan cel Mare. Domnul Moldovei era un fan al vinului și al preparatelor alese, iar unul dintre ele i-a rămas mereu în minte.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Băbească Neagră, cel mai cunoscut vin din podgoria de la Nicorești. De altfel, legenda spune că domnitorul este cel care i-a dat numele cu care-l cunoaștem astăzi.

Băutura se consumă și se caută și acum, chiar dacă numărul producătorilor s-a împuținat drastic. Mai este un singur om care mai produce Băbească Neagră în zonă, iar procesul este unul destul de greoi având în vedere că trebuie să își facă singuri butașii.

ADVERTISEMENT

„Eu sunt singurul care mai produce Băbească Neagră în zonă. Am vreo 15 hectare de Băbească Neagră adevărată. După 89 s-au scos viile, s-au făcut reconversie și s-au plantat numai soiuri din Italia, Franța, Germania. Eu vreau să plantez la anul Băbească.

Nu găsești butași, trebuie să ți-i faci tu. Este un soi căutat în continuare. Iarna aceasta dau drumul la linia de îmbuteliere, am reușit să cumpăr o cramă veche de peste 100 de ani, o renovăm. Este aproape gata”, a declarat Costică Dincă, potrivit Adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Ce spune legenda despre acest vin

Legenda spune că denumirea a fost dată chiar de Ștefan cel Mare. Acesta ar fi numit vinul așa după ce a băut din el datorită unui soldat care a fost să își viziteze iubita în Nicorești.

Domnitorului i-a plăcut mult și a decis să-i pună și numele de Băbească de Nicorești, după bătrâna care l-a oferit și după localitatea unde se face.

ADVERTISEMENT

„Pe drumul de întoarcere, Răzvan a fost oprit de o bătrânică, care i-a oferit două ploști cu vin, să le ducă și celorlalți ostași.

Răzvan a ajuns înapoi în tabără în zorii zilei. Povestindu-i de ce plecase și pentru a-l îmbuna pe domn, Răzvan i-a oferit niște vin de Nicorești, din cel pe care-l primise.

Vinul i-a plăcut de îndată domnului și, aflând că a fost trimis de o bătrână din Nicorești, a zis:

Și de atunci, vinul poartă numele Băbească sau Rară neagră în zilele noastre”,

au transmis Cramele Moldovei.

ADVERTISEMENT