News

Ordin de la Bruxelles pentru capitalele UE: „Nu izolați China!”. Europenii, dezechilibrați și dependenți de „fabrica lumii”

Înaltul comandament al UE: Guvernele europene să continue discuțiile cu China. Directiva, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Washington și Beijing
12.05.2023 | 13:24
Ordin de la Bruxelles pentru capitalele UE Nu izolati China Europenii dezechilibrati si dependenti de fabrica lumii
Europa este din ce în ce mai dependentă de China lui Xi Jinping, atât ca piață de export cât și pentru inputuri strategice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE, serviciul diplomatic al UE) le-a transmis capitalelor blocului comunitar un document prin care le cere să „nu izoleze China”, în ciuda tensiunilor dintre Washington și Beijing. Totodată, documentul le transmite statelor membre să fie pregătite pentru o escaladare a situației din Taiwan.

Reechilibrare și consolidarea poziției UE

Relațiile dintre UE și China s-au deteriorat semnificativ. Având în vedere traiectoria Chinei și evoluțiile globale, este necesară o reechilibrare a relațiilor pentru a consolida poziția UE, continuând în același cooperarea cu Beijingul, acolo unde este necesar și posibil, și evitând izolarea Chinei. Acest lucru înseamnă asigurarea unei concurențe loiale, reducerea dependențelor critice ale UE, îmbunătățirea rezilienței și a autonomiei sale strategice, creșterea influenței sale în lume și stabilirea unor acorduri de cooperare cu China în chestiuni sau în regiuni în care interesele ambelor blocuri converg.

ADVERTISEMENT

Invazia rusă în Ucraina a deteriorat și mai mult relațiile dintre China și UE. Sprijinul guvernului chinez pentru retorica anti-occidentală a agresorului rus a accentuat tensiunile economice și politice care există de mulți ani între cele două blocuri. Acest lucru a întărit coeziunea statelor membre față de China și a determinat unele state să își reevalueze dependențele economice față de regimul autoritar, determinând în același timp Bruxelles-ul să își înăsprească și mai mult tonul față de rivalul său sistemic, gigantul asiatic.

Piața chineză, crucială pentru blocul comunitar

Relațiile economice dintre China și UE se află într-o fază dificilă, comerțul dintre cele două puteri a crescut, blocul comunitar devenind principalul partener comercial al Chinei, iar piața chineză este a doua cea mai importantă destinație pentru produsele europene, după SUA. Această creștere a schimburilor comerciale nu a fost uniformă în întreaga UE.

ADVERTISEMENT

În plus, o clasă de mijloc chineză clasă, care se preconizează că va reprezenta 800 de milioane de consumatori până în 2030, nu poate fi ignorată de către fi ignorată de companiile occidentale. În plus, strategia de creștere condusă de statul chinez a permis țării să obțină o poziție puternică în lanțurile valorice.

Acest lucru a avut un dublu impact. Pe de o parte, China este este din ce în ce mai bine integrată în lanțurile de producție europene de bunuri, deoarece și-a înlocuit progresiv inputurile cu cele ale întreprinderilor intraeuropene. Pe de altă parte, China produce în prezent multe dintre produsele pe care obișnuia să le importe din UE.

ADVERTISEMENT

În ciuda creșterii masive a comerțului global dintre cele două blocuri în ultimul deceniu, exporturile europene de mașini și echipamente industriale au scăzut de fapt. Ca urmare, comerțul devine din ce în ce mai dezechilibrat: Europa este din ce în ce mai dependentă de China, atât ca piață de export cât și pentru inputuri strategice, cum ar fi echipamentele de telecomunicații, mașini de prelucrare a datelor , așa numitele „pământuri rare” și alte metale strategice.

Critici: „Preferăm să apăsăm din nou butonul de dormitare”

Acum, înaltul comandament al UE face apel la guvernele europene să continue să discute cu China pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Washington și Beijing. Brațul diplomatic al Uniunii Europene dorește ca țările membre să fie ”pregătite” pentru o potențială escaladare critică a crizei privind Taiwanul, avertizând că un conflict militar ar pune în pericol aprovizionarea vitală a Europei cu semiconductori. Dar, deși este nevoie să se reducă riscurile pentru Europa, aceasta nu se poate izola de China, potrivit unui document intern redactat de Serviciul European de Acțiune Externă, scrie Politico.

ADVERTISEMENT

Documentul, care va fi discutat vineri de miniștrii de externe ai blocului comunitar în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Stockholm, vine într-un moment crucial pentru UE, care se confruntă cu o relație tot mai complexă cu China. SUA își consolidează poziția dură față de Beijing, în timp ce liderii europeni nu au ajuns încă la un acord asupra unei abordări unificate.

Documentul a declanșat imediat reacții din partea unora dintre guvernele europene cele mai ferme cu Beijingul: ”Cu toate semnalele de alarmă posibile, se pare că preferăm să apăsăm din nou butonul de dormitare”, a declarat un diplomat european de rang înalt, sub rezerva anonimatului, pentru a putea discuta chestiuni sensibile.

Rivali sistemici, dar trebuie „comunicare”

În documentul, pregătit de oficialii diplomatici ai executivului UE, cele 27 de țări membre ale blocului sunt îndemnate să profite de ”o fereastră de oportunitate” pentru a reduce riscul creșterii influenței Chinei asupra chestiunilor economice și de securitate. Rămâne o șansă pentru Europa de a vorbi direct cu guvernul președintelui Xi Jinping, afirmă documentul. ”China și Europa nu pot deveni mai înstrăinate una de cealaltă. În caz contrar, există riscul ca neînțelegerile să crească și să se extindă în alte domenii”, potrivit documentului.

”Rivalitatea sistemică poate figura în aproape toate domeniile de angajament. Dar acest lucru nu trebuie să împiedice UE să mențină canale deschise de comunicare și să caute o cooperare constructivă cu China (…) O astfel de cooperare poate servi la depășirea unei izolări autoinduse tot mai mari a conducerii chineze, dar, cel mai important, ar trebui să promoveze interesele fundamentale ale UE”, continuă documentul.

Politicienii europeni, certați la ei acasă

Dezbaterea de vineri, în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de externe din Suedia, va da startul unei discuții privind relația UE cu China, care se preconizează că va domina procesul de elaborare a politicilor în lunile următoare, urmând ca o dezbatere mai amplă să aibă loc la summitul liderilor UE de la Bruxelles din iunie.

Documentul solicită țărilor membre să accelereze planurile de „reducere a riscurilor” și a dependenței excesive față de China. „Aceasta poate asigura predictibilitatea și transparența în relațiile noastre economice și comerciale, promovând în același timp o abordare sigură, bazată pe reguli”, se arată în document.

Apelul la reducerea de riscuri vine în contextul în care Beijingul pare din ce în ce mai impacientat de narațiunea că reprezintă o amenințare pentru Occident. Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, care a vorbit la Berlin în această săptămână, i-a criticat pe politicienii europeni pentru că încearcă să ”se descotorosească de China”  în numele reducerii riscurilor.

Taiwanul, de fapt semiconductorii

Documentul abordează, de asemenea, chestiunea sensibilă din punct de vedere politic a Taiwanului, miniștrii urmând să discute și această problemă vineri. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un interviu acordat luna trecută că Europa ar trebui să evite să se lase antrenată într-o confruntare între China și SUA în legătură cu insula autonomă, pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa.

În ceea ce privește Taiwanul, în document se spune: ”UE este (…) categorică în privința faptului că orice schimbare unilaterală a status quo-ului și utilizarea forței ar putea avea consecințe economice, politice și de securitate masive, la nivel global, mai ales având în vedere rolul principal al Taiwanului ca furnizor al celor mai avansați semiconductori”.

Documentul continuă: ”UE trebuie să fie pregătită pentru scenarii în care tensiunile cresc semnificativ. Riscul de escaladare în strâmtoarea Taiwan arată în mod clar necesitatea de a colabora cu partenerii pentru a descuraja erodarea status quo-ului, în interesul tuturor”.

Aproximativ 90% din semiconductorii avansați importați în UE provin din Taiwan, potrivit propriilor estimări ale blocului comunitar. Gigantul taiwanez al semiconductoarelor TSMC a fost supus unor presiuni pentru a-și relocaliza o parte din capacitățile de producție, dar până acum s-a îndreptat doar în direcția celor doi furnizori de securitate presupuși ai Taiwanului – SUA și Japonia.

Sprijinul Beijingului pentru Rusia

În ceea ce privește Ucraina, UE nu este impresionată de ultimul spectacol diplomatic al Chinei, marcat de prima convorbire (tardivă) a președintelui Xi Jinping cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. ”Documentul de poziție în 12 puncte al Chinei privind criza din Ucraina (…) confirmă poziția sa ferm pro-rusă”, precizează textul SEAE. ”Un dialog direct între China și Ucraina ar fi cea mai bună oportunitate pentru Beijing de a contribui la o soluționare politică echitabilă”, continuă documentul.

Țările membre ale UE ar trebui să continue să avertizeze Beijingul să se abțină de la sprijinirea Rusiei, inclusiv prin eludarea sancțiunilor, adaugă textul. Documentul aruncă, de asemenea, o privire sumbră asupra perspectivelor de dezvoltare internă a Chinei, afirmând că superputerea asiatică ”se va confrunta probabil cu provocări economice și politice fără precedent pe plan intern” din cauza încetinirii creșterii economice și a schimbărilor demografice.

ADVERTISEMENT