News

Ordonanţa pe energie, scandal uriaş. ANRE: “OUG încalcă regulile europene” / Virgil Popescu: ”Cui folosesc aceste atacuri? Speculanților din piață?” Update

Guvernul României a fost avertizat de ANRE că noua Ordonanță, publicată în Monitorul Oficial și gândită pentru a plafona facturile, va determina mai mulți furnizori să se retragă de pe piață.
02.09.2022 | 12:43
Ordonanta pe energie scandal urias ANRE OUG incalca regulile europene  Virgil Popescu Cui folosesc aceste atacuri Speculantilor din piata Update
Ordonanța pe energie va avea efecte nocive pentru România
ADVERTISEMENT
02-09-2022
15:14

Virgil Popescu, noi declarații pe tema Ordonanței din energie

Ministrul energiei, Virgil Popescu, vine cu noi declarații pe tema Ordonanței din domeniul energetic adoptate de Executiv.

Oficialul acuză atacuri după adoptarea OUG privind plafonarea și compensarea prețurilor energiei electrice și gazelor naturale: ”Nu pot să nu mă întreb cui folosesc aceste atacuri? Speculanților din piață care își văd amenințate câștigurile?”.

Virgil Popescu mai scrie că Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern ”protejează românii și economia noastră de creșterea prețurilor energiei electrice și ale gazelor naturale”.

Apoi, acesta aduce o serie de clarificări despre impactul acestei OUG:

  • Prin noul pachet de măsuri populația este protejata pentru încă un an de zile, adică până la 31 august 2023.
  • Instituțiile publice, spitalele, școlile, furnizorii de servicii sociale, IMM- urile, industria alimentară sunt protejate.
  • Bugetul României este protejat și specula va fi aspru taxată și se pune ordine în piață.
  • Avizul fără observații al ANRE confirmă că punctul de vedere al instituției care răspunde de reglementarea pieței de energie și gaze naturale se regăsește în decizia Guvernului.

Virgil Popescu mai apreciază că prevederile din OUG se raportează la legislația europeană și tocmai de aceea dialogul cu instituțiile europene se realizează.

”Ca ministru al Energiei, salut declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urmează să propună plafonarea prețului la gaze naturale pentru importul din Federația Rusă. O nouă dovadă că instituțiile de la Bruxelles sunt pregătite să adopte măsuri care să stopeze jocurile de interese de pe piața europeană, care ne afectează pe toți. În plus, cele mai puternice state ale lumii pregătesc, în G7, plafonare și pentru prețul petrolului rusesc.

Vă asigur că voi notifica și prezenta OUG în data de 9 septembrie la reuniunea Consiliului de Miniștri ai Energiei de la Praga și vom lua în continuare cele mai bune măsuri pentru ca românii și economia României să fie protejați în această perioadă.

Datoria noastră este să protejăm gospodăriile românilor și economia noastră de jocurile de piață instrumentate hibrid după invazia Ucrainei de Rusia și de lăcomia speculanților”, mai scrie Popescu.

02-09-2022
11:06

Reacția ministrului Virgil Popescu: ”Tot ce a propus ANRE se regăsește în Ordonanță”

Ministrul energiei Virgil Popescu nu înțelege protestul ANRE și spune că tot ce a propus Autoritatea se regăsește în Ordonanță. Mai mult, Popescu e mulțumit de măsurile luate de Guvern pentru a plafona prețurile în România, după modelul grec.

Probabil cea mai importantă informație oferită de Popescu e înființarea unei companii care să fie un jucător important în domeniul energetic, cu mențiunea că va fi doar ”de trading”.

”Nu cred că Ordonanța încalcă vreo directivă europeană. Tot ce a propus ANRE se regăsește în Ordonanță. Ne-am inspirat mult din proiectul colegilor din Grecia. Chiar cifra de 450 de lei e o cifră în jurul valorii de 90 de euro. Sunt lucruri care există, care au fost deja aprobate. Piața a fost perturbată, prețul a fost crescut artificial la energie. Această Ordonanță taxează foarte dur, ANRE are pârghia să facă acest lucru.

Am avut o discuție cu toți miniștrii, am spus domnului președinte al ANRE că luăm în calcul și vrem să avem companie a statului român, doar de trading, nu de furnizare. Nu e ușor să faci o companie, avem nevoie de oameni foarte buni. Trebuie să fie competitivă”, a transmis Popescu.

02-09-2022
10:16

Rareș Bogdan cere revocarea conducerii ANRE

Rareș Bogdan a anunțat că va solicita, în calitatea de prim-vicepreședinte al PNL, revocarea întregului Consiliu de Conducere al ANRE.

”Duminică după-amiaza sau luni solicit, în calitate de prim-vicepreşedinte al partidului de guvernământ, o întrunire de urgenţă a coaliţiei şi punerea pe ordinea de zi de săptămâna viitoare, de către Parlamentul României, a revocării întregului Consiliul de Conducere al ANRE”, a declarat Rareş Bogdan la Digi 24.

Europarlamentarul PNL a dat exemplul Spaniei, unde s-a procedat într-un mod similar: ”Îi avertizez pe cei care spun că lucrul este imposibil că în Spania, cu o situaţie precedentă, colegii noştri spanioli au trecut la la desfiinţarea ANRE şi la reînfiinţare”.

Această Ordonanță ar încălca ”flagrant” regulile europene și nu este sustenabilă, avertizează ANRE. Așadar, în plină criză energetică, România e aproape să amplifice această chestiune prin deciziile coaliției de guvernare.

ANRE avertizează Guvernul că România riscă enorm dacă plafonează prețurile la energie

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cea care arbitrează piața energetică din România, avertizează Guvernul că Ordonanța pe urgență încalcă flagrant regulile europene și va avea consecințe tragice asupra populației, potrivit G4Media.

ADVERTISEMENT

Așadar, Ordonanța ar putea avea efect de bumerang și oamenii vor ajunge să plătească facturi mai mari, în special firmele. Potrivit documentului oficial, Guvernul va compensa doar facturile cu un consum până în 255 kwh/lună, nu 300 cum era până acum. Acest lucru, spun specialiștii, s-ar traduce în facturi mai mari pentru oameni.

Cea mai mare lovitură o primesc firmele, care vor avea doar 85% din consum compensat. Așadar, o firmă mare se va trezi că plătește facturi mult mai mari decât plătea înainte de ”plafonare”. Prețurile vor fi de 0.68 kwh pentru 100 kwh/lună și 80 de bani pentru 100-255 kwh/lună.

ADVERTISEMENT

Totodată, ANRE avertizează Guvernul că această Ordonanță de urgență va aduce României o procedură de infringement din partea UE, pentru că limitează prețul la producători.

Mai mulți furnizori ar putea să iasă de pe piață după această măsură luată de Guvern. Se solicită, de asemenea, înființarea unor companii de trading și de furnizare care să compenseze această ipotetică ieșire de pe piață.

ADVERTISEMENT

În nota trimisă de ANRE către guvern se mai menționează că ”dreptul UE are o valoare superioară faţă de legislaţiile naţionale ale statelor membre, acestea având obligația de a nu aplica o normă naţională contrară dreptului european”.

”Suplimentar atragem atenția asupra faptului ca pe tema limitării prețului la producători a existat o procedură de infrigement, respectiv Cauza nr. 2012/2114 – acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor având ca obiect nerespectarea dreptului UE prin instituirea unei restricţii de facto la exportul de gaze naturale, Comisia constatând că procedând astfel, România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolelor 35 şi 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) şi în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale şi de abrogare a Directivei 2003/55/CE”, mai transmite ANRE.

ADVERTISEMENT

ANRE insistă asupra faptului că Ordonanța ”constituie o măsură cu efect echivalent cu cel al unei restricții cantitative a exporturilor în sensul articolului 35 din TFUE”.

”Având în vedere impactul situației actuale din piața de energie asupra furnizorilor/traderilor, considerăm ca fiind necesară inființarea de către statul român a unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață”, mai transmite autoritatea.

ADVERTISEMENT
Tags: