News

Organizația Mondială a Sănătății avertizează oamenii să nu poarte mască în aceste condiții: „Vă poate îmbolnăvi”

18.05.2020 | 20:32
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza oamenii sa nu poarte masca in aceste conditii Va poate imbolnavi
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății avertizează oamenii să nu poarte mască dacă nu sunt bolnavi. Informația oferită de OMS e în contradicție cu regulile impuse de Guvernul României, care își obligă cetățenii să poarte măști de protecție în spațiile publice închise.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează oamenii să nu poarte mască dacă sunt sănătoși

Reprezentanții OMS au încercat să explice oamenilor în ce situație e nevoie de mască de protecție. Cel mai important, un om sănătos nu are nevoie de o astfel de mască, din contră. Dacă nu este manevrată corect, masca poate să îmbolnăvească persoana care o poartă, explică OMS.

ADVERTISEMENT

”Dacă nu aveți aceste simptome, nu trebuie să purtați mască, deoarece nu există dovezi că măștile ar proteja oamenii care nu sunt bolnavi.

Totuși, dacă sunteți sănătoși dar aveți grijă de o persoană care ar putea fi infectată cu noul coronavirus, atunci ar trebui să purtați o mască ori de câte ori vă aflați în aceeași cameră cu persoana respectivă!”, au transmis experții, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Totodată, OMS insistă că masca poate oferi o falsă impresie de protecție: „Dacă nu aveți niciun simptom respirator precum febră, tuse, sau o mucoasă iritată, nu trebuie să purtați o mască. Aceasta vă poate crea falsa impresie de protecție, când poate fi chiar o sursă de infectare dacă nu este folosită corect”.

Conform siteului oficial al OMS, SARS-CoV-2 este sensibil doar la razele ultraviolete și la căldură și poate fi neutralizat eficient folosind eranol, dezinfectant cu clor, acid peroxiacetic și cloroform, cu excepția clorhexidinei.

ADVERTISEMENT

Nu toate măștile ajută împotriva noului coronavirus

Nu multă lume realizează că nu toate măștile de protecție protejează împotriva noului coronavirus. Horia Constantinescu. șeful CJPC Constanța, a explicat că piața din România e inundată cu mii de măști care sunt inutile.

Există comercializate măşti cu trei pliuri. Măştile cu trei pliuri nu sunt menţionate în niciun regulament european şi în niciun act normativ autohton, în sensul că ele trebuie aşezate în categoria echipamentelor de protecţie individuală sau a celor cu caracteristici medicale. Faptul că s-au născut tot felul de sintagme, măşti cu trei pliuri, măşti alb-albastre nu oferă o informaţie corectă şi completă cu siguranţă nici autorităţilor de control, nici consumatorului final”, a explicat Constantinescu.

ADVERTISEMENT

Oamenii ar trebui să știe că există mai multe tipuri de măști de protecție și, cel mai important, nu toate protejează împotriva SARS-CoV-2. Cele mai comune și utile măști sunt cele chirurgicale, folosite de medici, care protejează 98% împotriva noului coronavirus. Din păcate, există multe măști care nu protejează împotriva bacteriilor, ci doar împotriva prafului. La polul opus se află măștile profesionale de tip FFP3 și N95, care nu sunt accesibile publicului larg.

ADVERTISEMENT