Life

Oraşul care ascunde un secret teribil. Nu apare pe hartă, iar localnicii îl numesc “cimitirul Pământului”

23.07.2020 | 12:48
Orasul care ascunde un secret teribil Nu apare pe harta iar localnicii il numesc cimitirul Pamantului
ADVERTISEMENT

Ozersk, orașul interzis al Rusiei, așa cum mai este numit, se află în pădurile munților Ural. Nu are adresă și nu se găsește pe nicio hartă. Acolo au apărut armele nucleare sovietice.

Este un oraș unde gradul de poluare este de 4 ori mai mare decât cel din Cernobîl, conform statisticilor. Apa nu este potabilă, fructele și legumele sunt otrăvite, iar sănătatea locuitorilor este șubredă. De aceea, Ozersk a fost numit „cimitirul Pământului”.

ADVERTISEMENT

Deși este unul dintre cele mai contaminate locuri de pe planetă, locuitorii nu recunosc gradul de periculozitate la care sunt expuși. Pentru ei, Ozersk este un adevărat paradis.

Ozerk, orașul interzis al Rusiei, fără adresă și fără localizare pe hartă

Potrivit historia.ro, Ozersk, care a primit numele de cod „Oraşul 40”, este asemănător cartierelor americane din anii ’50, aflate în suburbie, unde toate lumea era fericită și mulțumită cu ce are și ce trăiește.

ADVERTISEMENT

Deși își pun viața în pericol, locuitorii nu vor să părăsească orașul. Sunt mândri că fac parte din orașul interzis, acolo unde și-au întemeiat familii și unde și-au construit întreaga viață.

Orașul 40 a luat ființă în 1946, în jurul combinatului nuclear Mayak, aflat pe malul lacului Irtyash. Sovieticii sunt cei care i-au pus bazele. La început, acolo locuiau doar oamenii cu carte şi muncitorii aduşi din întreaga Rusie pentru a crea armele nucleare şi bombele atomice.

ADVERTISEMENT

Cât au lucrat la aceste proiecte, muncitorilor le-a fost interzis să comunice cu familiile lor. Statul le pusese la dispoziție apartamente luxoase, mâncare din belşug, aleasă, scumpă, şcoli şi îngrijire medicală de calitate, activităţi culturale şi de divertisment.

Practic, aveau toate condițiile, în schimbul păstrării secretului ascuns în zidurile orașului.

Azi, locuitorii sunt condamnaţi din cauza radiaţiilor puternice la care sunt expuși zilnic. Ozerskul este plin cu mormintele tinerilor ale căror organisme au fost contaminate și slăbite până la moarte. De aici a și pornit ideea de “cimitirul pământului”.

ADVERTISEMENT

Conform locuitorilor, combinatul nuclear Mayak își varsă reziduurile în lacurile şi râurile din apropiere și astăzi. Există chiar un lac al „morţii”, denumit așa tocmai din cauza gradului ridicat de contaminare.

 

ADVERTISEMENT
Tags: