News

Pământul are, în mod oficial, un nou ocean. Cum se numește și unde este situat

Cel de-al cincilea ocean al Pământului a fost recunoscut în mod oficial, marcând progrese în înțelegerea oceanului planetar.
22.06.2021 | 12:09
Pamantul are in mod oficial un nou ocean Cum se numeste si unde este situat
Pământul are, în mod oficial, un nou ocean. Cum se numește și unde este situat. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Existența celui de-al cincilea ocean al planetei nu este o surpriză în comunitatea științifică. Zona despre care vorbim a fost recunoscută ca atare de cercetători încă de acum aproape 100 de ani, însă n-a intrat și în memoria colectivă populară.

Acum, însă, National Geographic Society a decis să adauge Oceanul Antarctic (sau Oceanul Sudic) pe lista oceanelor recunoscute ale Pământului, alături de Atlantic, Pacific, Indian și Arctic.

ADVERTISEMENT

Evenimentul a avut loc chiar de Ziua Oceanelor, eveniment celebrat pe 8 iunie. Atunci, societatea a anunțat că va marca Oceanul Antarctic în mod corespunzător pe hărțile planetare pe care le produce.

”Oceanul Antarctic a fost recunoscut de multă vreme de cercetători, dar pentru că nu a existat o înțelegere la nivel internațional, nu l-am recunoscut oficial”, a declarat Alex Tait, geograf în cadrul National Geographic Society.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai mari impacturi pe care le va avea decizia de acum este cu privire la educație, conform lui Tait. ”Elevii învață informații despre lumea oceanică prin prisma oceanelor despre care învață la școală. Dacă nu incluzi și Oceanul Antarctic în aceste lecții, nu vei învăța despre specificul, dar și despre importanța pe care o are.”

Diferența importantă în definirea Oceanului Antarctic

National Geographic realizează hărți de mai bine de un secol, încă din 1915, însă de-a lungul timpului, societatea a recunoscut formal doar patru oceane, definite prin prisma continentelor care le mărginesc.

ADVERTISEMENT

Aici apare o diferență în ceea ce privește Oceanul Antarctic, ce nu este definit în funcție de continentele care îl înconjoară, ci în funcție de Curentul Antarctic Circumpolar (ACC), care se deplasează de la vest la est.

Cercetătorii sunt de părere că acest curent a luat naștere acum 34 de milioane de ani, atunci când Antarctica s-a desprins de America de Sud, oferind posibilitatea apei să curgă nestingherită în partea ”de jos” a planetei.

ADVERTISEMENT

În prezent, ACC circulă prin toate apele care înconjoară Antarctica, până la aproximativ 60 de grade latitudine sudică. Sunt și excepții, Pasajul Drake și Marea Scotia; ambele se află aproximativ între Capul Horn și Peninsula Antarctică.

Apele curentului și majoritatea Oceanului Antarctic sunt mai reci și ceva mai puțin sărate decât apele oceanelor aflate mai la nord.

ACC primește apă din oceanele Atlantic, Pacific și Indian, pentru a contribui la menținerea unei ”benzi rulante” globale, responsabilă pentru circulația căldurii în jurul planetei. Apa rece a curentului ajunge în adâncuri și ajută la depozitarea carbonului în zonele foarte joase ale oceanului. În plus, conform celor de la National Geographic, sunt mii de specii care trăiesc doar în limitele fizice date de acest curent.

Încă nu există un consens absolut cu privire la ce reprezintă un ocean, în afară de faptul că sunt cele mai mari corpuri de apă stătătoare.

Oceanul Sudic, cunoscut încă din epoca marilor exploratori

Definiția de Ocean Sudic nu este nici ea nouă; a fost folosită pentru a descrie apele de la sudul planetei încă de când au fost observate de exploratorul Spaniol Vasco Núñez de Balboa, în prima parte a secolului al XVI-lea. Denumirea a continuat să fie folosită pe măsură ce oceanele au devenit rute importante pentru comunicații și comerț internațional, de-a lungul următoarelor secole.

În secolul al XIX-lea, o bună parte dintre națiunile maritime au creat autorități hidrografice, pentru a publica informații cu privire la oceane, utile pentru flote militare sau comerciale, iar termenul de Ocean Antarctic a apărut în primele publicații ale Organizației Hidrografice Internaționale (IHO), formată în 1921.

Cu toate acestea, conform cărții ”Oceanul Antarctic: O perspectivă oceanografică”, IHO a renunțat la denumire în 1953, argumentând că ”majoritatea opiniilor primite arată că nu există o justificare reală pentru a denumi acest corp de apă ocean.”

Unii cercetători n-au fost de acord cu asta, iar termenul a continuat să fie folosit, mai ales pe măsură ce importanța și unicitatea Oceanului Antarctic au devenit din ce în ce mai clare. 

Consiliul pentru denumiri geografice a început să folosească această denumire în 1999, iar Administrația Națională Oceanică și Atmosferică, din SUA, a început folosirea oficială a termenului în 2021, notează space.com.

De unde provin termenii de ”ocean” și de ”Șapte Mări”

Interesant este că primul ocean de pe Pământ a fost, de fapt, un fluviu, denumit de grecii antici după titanul Oceanus, un zeu al apelor curgătoare, fiul lui Uranus și al Gaiei, frate și soț al lui Tethys, zeița apelor primordiale ale Pământului.

Despre acest fluviu, ”Ocean”, se credea inițial că înconjoară lumea, ale cărei limite se credeau a fi la vestul Europei și la est de Asia. Secole mai târziu, acest termen a intrat în vocabular pentru a defini ceea ce astăzi cunoaștem drept oceane.

Despre originea unui termen înrudit, cel de ”Șapte Mări”, nu se știu prea multe, însă acesta apare în scrierile mai multor civilizații antice. Este întâlnit la greci, la romani, la arabi, la hinduși, la chinezi și la perși, fiecare dintre aceste popoare descriind, însă, mări diferite.

În prezent, cele Șapte Mări este atribuit celor mai mari șapte corpuri oceanice: Arctic, Atlantic de Nord, Atlantic de Sud, Indian, Pacific de Nord, Pacific de Sud și Antarctic.

ADVERTISEMENT