News

“Până în anul 2040, roboţii dotaţi cu creiere puternice îşi vor cere drepturile”. Alexandru Mironov, o viziune asupra viitorului apropiat. Interviu exclusiv

16.05.2020 | 11:06
Pana in anul 2040 robotii dotati cu creiere puternice isi vor cere drepturile Alexandru Mironov o viziune asupra viitorului apropiat Interviu exclusiv
Scriitorul Alexandru Mironov, acid pe tema înlocuirii muncii omului cu inteligența artificială „Roboții nu fumează, n-au pauză de masă, nu chiulesc și nu intră în grevă! (sursa facebook.com)
ADVERTISEMENT

Impactul socio-economic al Coronavirusului poate atinge cote de tip… SF. Bill Bishop, co-fondator al cunoscutei firme de consultanță „Brick Meets Click”, a declarat pentru CNN că marile lanțuri alimentare și magazinele locale din SUA au recurs la inteligența artificială, în locul oamenilor.

Majoritatea experților consideră că pandemia accelerează utilizarea roboților în magazine și nu numai, ceea ce va crea un adevărat cutremur social. Fenomenul ia amploare, astfel că am apelat la cunoscutul om de cultură Alexandru Mironov, pentru a afla ce ține de știință și ce rămâne de domeniul fantasticului, în acest context, iar domnia sa ne-a acordat un interviu exclusiv.

ADVERTISEMENT

Maestre, se spune că, din pricina pandemiei, munca roboților va prelua locul muncii oamenilor…

În primul rând, să vorbim despre producție. Producția înseamnă tot ce se face din atomi, de la alimente, la mașini, tractoare, avioane, etc. În mare parte, producția mondială a trecut deja pe „spinarea” roboților, pentru că este incomparabil mai ușor și chiar mai ieftin să construiești o linie de roboți, care să-ți asambleze autoturismele de la Dacia Pitești sau de la Ford Craiova, decât să lucrezi cu oameni care stau pe loc, cu șurubelnița în mână.

Aproape peste tot pe Pământ, acele timpuri au trecut… Nu mai există, ca pe vremuri, fabricile-mamut, în care 100.000 de muncitori să-ți lucreze destul cât să-ți facă un număr atât de mare de automobile, într-o perioadă de timp limitată. Lucrurile s-au simpllificat, din acest punct de vedere. Vă rog să observați că și în privința agriculturii, roboții au făcut pași uriași, intrând pe ogoare.

ADVERTISEMENT

Asta se întâmplă peste tot, unde suprafețele sunt mari și tractoarele sunt cel puțin automatizate, dacă nu chiar robotizate. Prin urmare, perioada proletariatului, a „gulerelor albastre”, cum îi plăcea lui Marx s-o numească, acea societate atotputernică și care prevestea viitorul, a dispărut demult. Este moartă și deja îngropată!

Unde ne aflăm acum?

Suntem deja într-o altă zonă a istoriei Planetei. Inteligența artificială încă nu a ajuns la cel mai înalt nivel pe care îl poate atinge, dar, în mare parte, deja a pătruns în fabrici și pe ogoare. Pe de altă parte, apariția unor distructori de civilizație, oameni care schimbă civilizațiile (de pildă, pentru mine, cel mai mare distructor de civilizație a fost Thomas Edison, care a adus o mulțime de invenții în domeniul electricității și atunci, civilizația umană s-a schimbat cu totul), ei bine, Elon Musk și alții ca el au hotărât că lucrurile trebuie să se schimbe și la nivelul locuinței și al automobilului nostru, de toate zilele.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, mașinile nu vor mai avea șofer, ceea ce înseamnă că sute de milioane de locuri de muncă vor dispărea din peisaj. Motivul este simplu. Cu siguranță, robotul conduce mai bine și respectă legile. În fabrici, ca să mă întorc la ideea anterioară, roboții nu se duc niciodată să fumeze, n-au pauză de masă, nu chiulesc de la serviciu și nu intră în grevă. Astfel, ei prezintă o mulțime de avantaje pentru o producție cât mai eficientă.

Scriitorul Alexandru Mironov, acid pe tema înlocuirii muncii omului cu inteligența artificială: „Roboții nu fumează, n-au pauză de masă, nu chiulesc și nu intră în grevă!”

Care sunt efectele?

La un moment dat, asta a dus la un consumerism exacerbat, care ni s-a părut normal și asta a ieftinit foarte mult produsele civilizației. Coronavirusul ne-a pus un pumn în bot și ne-a spus „ia mai schimbați voi lucrurile”, în sensul că asistăm la un scenariu în care economia locală va deveni importantă.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță, economia locală nu înseamnă să construiești astronave, nave de război sau avioane de transport, cum fac acum firme precum Airbus, dar și altele. Dar, e clar că, în mare parte, cel puțin în domeniul alimentației, economia locală va fi importantă. În această zonă, roboții se vor amesteca mai puțin…

Breasla politicienilor a rămas în urma evoluției societății

Ce ne facem cu oamenii, mai exact cu spectrul șomajului?

Aceasta este o mare problemă! Dar, din acest punct de vedere, trebuie să-și bată capul breasla cea mai rămasă în urmă în evoluția societății și anume aceea a politicienilor. Acești domni nu au schimbat lucrurile prea mult, n-au învățat să gândească dincolo de orizontul luminos pe care îl oferă democrația și piața liberă.

Democrația reprezintă votul, iar piața liberă înseamnă „care pe care”, în materie de vânzări. „Care pe care”, în sensul în care, dacă eu creez un produs mai bun și mai ieftin, atunci eu câștig bătălia, pe piață. Ei, s-a dovedit că nu-i așa! S-a demonstrat că Homo Sapiens e mai șmecher decât o spun legile și că marile monopoluri care s-au format au condus la niște prețuri pe care le stabilesc stăpânii pieței libere. Numai că și aici apare o problemă, pe care tot clasa politică o va avea de rezolvat.

Și va reuși?

În următorii 10 ani, zona politică va fi sprijinită foarte mult de inteligența artificială. Gândiți-vă, de pildă, că prin circuitele bancare ale Pământului trec, zilnic, 3000 de miliarde de dolari. Nimeni nu mai umblă cu dolarii în valiză, toată lumea îi trimite prin bănci!

Acestea sunt controlate prin internet, ceea ce înseamnă că online-ul deține controlul asupra tuturor. Sigur că unii au instrumente cu care pot ajunge să vadă mai adânc în lumea bancară, dar, teoretic, spațiul este deschis pentru oricine. În momentul în care contabilul planetar, reprezentat de inteligența artificială, se amestecă și vede ce bani se mută între bănci sau între firme, e ușor de verificat și de impozitat suma care se „mișcă”.

În plus, s-ar putea să nu mai asistăm la tâlhăriile pe care bancherii le-au făcut cu brio, în ultimii 20-30 de ani. Eu cred că de aici nu avem decât de câștigat…

Cine va plăti pentru eventualele erori?

Spuneți-mi, a plătit ceva „ministra” absolut stupidă din deceniul trecut, doamna Carmen Dan? Și-a „achitat” prostiile făcute? Nu e vorba doar despre manifestația aceea din 10 august, cât despre faptul că a slăbit frâiele poliției. Și-a lăsat subalternii să-și vadă de treabă, să se înțeleagă cu liderii răufăcătorilor și să ne lipsească de securitate…

A pedepsit-o cineva? Se poate spune că doar partidul dumneaei a fost penalizat, la vot. Dar e prea puțin. Eu cred că va veni un moment în care populația va cere, democratic, ca persoanele care au făcut mari greșeli să mai și plătească pentru ele. Dacă te implici în politică și te angajezi într-o anumită chestiune, ei bine, atunci și răspunzi pentru ea!

Majoritatea roboților industriali, construiți în Japonia

Să revenim la inteligența artificială și la problema locurilor de muncă…  

Da, de aici am plecat și este vorba despre sute de milioane de gulere albastre, adică de muncitori care lucrau „la șaibă”, cum se spune, sau pe banda rulantă. Acum, ei nu mai sunt. În urmă cu 35 de ani, am prezentat un film despre uzina Fanuc, pe care îl căpătasem de la Ambasada Japoniei. Era prima uzină robotizată și fusese construită de japonezi ca urmare a unor cursuri pe care, cu trei decenii înainte, le ținuseră electroniștii și mecanicii americani, la școlile și la Universitățile nipone.

Japonezii s-au prins imediat cum stau lucrurile și în două decenii au falimentat industria americană de roboți! Cea mai mare parte a roboților industriali sunt construiți în Japonia. Acest stat furnizează noul proletariat, pentru munca în fabrici. E vorba de multe milioane de cetățeni „metatronici” ca să le spun așa, care rezolvă problemele noastre, ale tuturor. Ei vor lucra mai departe, iar pentru restul populației, lucrurile trebuie regândite.

Amintiri cu Dolphi Drimer: „În viitorul apropiat, omul va fi obligat să gândească”

Care sunt previziunile, legate de acest fenomen?

În urmă cu vreo câteva decenii, când l-am întrebat, în timpul unei discuții pe tema roboților, „ce va face, în secolul XXI, noul Homo Sapiens?”, regretatul academician Dolphi Drimer (n.r inginer și profesor universitar) mi-a răspuns: „În viitorul foarte apropiat, omul va fi obligat să gândească”. Aceasta este problema.

Foarte mulți se vor duce să lucreze în cercetare și în zona serviciilor. Spațiul cultural se va dezvolta foarte mult și vom avea o cultură planetară stimabilă. Se va dezvolta arta africană, cu tam-tamurile, dar și mongolii, care oferă spectacol, călare pe celebri lor cai… Oamenii au nevoie de spectacol, iar show-ul este construit de televiziuni, de media socială, de mass-media, în general. Locurile de muncă vor crește, pentru aceste categorii. Dar, din alt punct de vedere, în prima fază vom asista la un mare deficit de locuri de muncă, pricinuit de Coronavirus, pentru că s-au închis multe mici afaceri.

În situația imediată, ce trebuie făcut?

Eu le-aș recomanda tinerilor să se gândească foarte mult și să-și aleagă profesia de dascăl, de profesor. Spun asta, deoarece, pentru a fi profesor sau învățător trebuie să ai o inimă specială. Nu poți face această meserie decât dacă îi iubești pe cei pe care îi ai în față, așezați în bănci. Coronavirusul ne obligă să stăm la mare distanță între noi, prin urmare clasele vor avea numai 10-15 elevi. Ele vor fi conduse de către dascăli, probabil în mai multe serii, în mai multe locuri, așadar se va dezvolta „societatea claselor”.

În același timp, cu siguranță, în mare măsură, învățământul se va derula pe internet, dar nu este de ajuns. Eu, profesorul, trebuie să fiu omul de legătură sau dacă vreți, moderatorul. Observăm că lumea tânără se naște cu un fel de „genă a mașinii”. Există o genă a mașinii, fiecare o purtăm, iar asta reprezintă mâna întinsă către inteligența artificială, care deja a apărut și funcționează foarte bine. Iar casa noastră, în care locuim zilnic, devine tot mai deșteaptă.

Vă rugăm să argumentați…

Cu mulți ani în urmă, am scris o carte pentru care m-a aplaudat un amfiteatru plin de doamne și de domnișoare. Se numea „Despre virtuțile culturale ale mașinii de spălat rufe”. Acolo am făcut o demonstrație, cu o mașină de spălat rufe, aflată față în față cu o doamnă, mamă a 8 copii, care avea de spălat la albie o mulțime de haine și niciodată nu reușea să-i țină curați, pe toți.

În schimb, mașina de spălat, care avea un pic de inteligență artificială, rezolva lucrurile. Asta înseamnă multă metatronică și reprezintă un uriaș folos pentru oameni. Mă întorc și vă spun că, în dormitor, în sufragerie și mai ales în bucătărie, vom avea cu toții toate aceste aparate noi, care ne taie legumele, le fierb, le și controlează, ba chiar fac și aprovizionarea, în sisteme robotizate.

„Până în anul 2040, roboții dotați cu creiere puternice își vor cere drepturile”

Când vor căpăta roboții conștiința oamenilor și când o vor controla?

Vă recomand să căutați pe internet „Fundația pentru Viitor”, pe care o adăpostește Ministerul Viitorului din Emiratele Arabe Unite. Ei bine, în acea zonă există un asemenea minister, iar Fundația Viitorului a angajat oameni deștepți din lumea întreagă, pentru a încerca să ghicească ce se va întâmpla în perioada 2030-2040, etc, în diverse domenii ale vieții sociale. Domeniile sunt energia, sănătatea, educația, dar mai ales, dezvoltarea tehnologiilor. Este cea mai solidă întrebare pe care ne-o punem. Se investesc foarte mulți bani în aceste prognoze, dar subvenția se face altfel decât suntem noi obișnuiți.

Iată, pentru anul 2025, să punem în fiecare sertar o sumă de sute de milioane de dolari și specialiștii Terrei, pe care îi angajăm și îi plătim, vor judeca. Grație înaltelor tehnologii, s-a ajuns la concluzia că, în 2040, în primul rând nu vor mai exista clase cu pereți, ci se va face o școală în fiecare creier. În al doilea rând, până în anul 2040, entitățile inteligenței artificiale – ceea ce înseamnă snopuri de biți organizate pe internet, care nu au consistență, dar și roboții dotați cu creiere puternice – își vor cere drepturile.

Vor cere să facă parte din consiliile de administrație și vor pretinde să-și spună cuvântul, în conducerea societății umane. La un moment dat, vor cere egalitatea cu urmașii noștri. Cea mai zguduitoare prognoză a fost că, prin 2045, în dezvoltarea mașinăriilor supra-inteligente va apărea fenomenul „Robot will start to cheat”. Adică, roboții vor învăța să mintă. Să ne înșele… Asta e o glumă pe care o fac savanții Pământului, dar dacă se va întâmpla așa, atunci roboții vor deveni aproape făpturi umane…

Alexandru Mironov, matematicianul scrimer

Maestrul Alexandru Mironov este scriitor, jurnalist și fost politician. În perioada 1993-1996, a îndeplinit funcția de ministru al sportului. A absolvit cursurile Facultății de Matematică, dar, pe de altă parte, a practicat scrima, devenind vicecampion național al României. A îndeplinit funcția de consilier prezidențial în mandatul lui Ion Iliescu și a fost și este membru în conducerile mai multor societăți naționale și internaționale de science-fiction.

ADVERTISEMENT