News

Pandemia de coronavirus ar putea aduce 1,6 miliarde de șomeri. Avertismentul ONU

01.05.2020 | 10:19
Pandemia de coronavirus ar putea aduce 16 miliarde de someri Avertismentul ONU
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus ar putea face ce peste 1,6 miliarde de șomeri să apară la nivel mondial. Avertismentul vine din partea Organizației Mondiale a Muncii.

Pandemia de coronavirus ar putea aduce 1,6 miliarde de șomeri. Avertismentul ONU

Noul coronavirus a adus deja peste 230.000 de morți la nivel mondial și circa 3,3 milioane de infectări. La fel de grav este impactul pandemiei din punct de vedere economic, cred specialiștii.

ADVERTISEMENT

Organizaţia Mondială a Muncii, un for de analiză din cadrul ONU, a emis o analiză prin care estimează faptul că jumătate din forţa de muncă a omenirii ar putea ajunge în şomaj în perioada următoare. Este vorba de 1,6 miliarde de oameni, notează The Guardian.

Din totalul populației globale a muncitorilor activi, circa 3,3 miliarde, aproximativ 2 miliarde lucrează în ”economia informală”, adesea pe contracte pe termen scurt sau activități independente. Dintre aceștia, 1,6 miliarde s-ar putea confrunta cu pierderea locului de muncă, a avertizat ONU.

ADVERTISEMENT

Peste 430 de milioane de companii, în pericol

Conform analizelor Organizației Mondiale a Muncii, un număr de 436 de milioane de companii din întreaga lume sunt în pericol să se închidă sau să îşi reducă drastic activitatea.

Cele mai multe provin din comerţ, producţie şi industria ospitalităţii. ”Dacă ai fi putut să serveşti 100 de clienţi, să spunem, pentru a avea venitul necesar să plăteşti salariile, taxele, să îşi întreţii familia, pentru că despre asta este vorba, acest lucru nu mai este posibil, pentru că încasările vor fi la jumătate”, explică Andreas Ghikas, proprietar de cafenea.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, numai în sectorul turistic, peste 100 de milioane de oameni ar putea rămâne fără un loc de muncă. ”Următoarele 6 luni cred că se anunţă sumbre. Cred că întrebarea importantă este cât de mari vor fi pierderile din turism pentru viitorul an şi jumătate”, mai spune economistul.

În acest moment, peste 2,3 milioane de oameni trăiesc în state şi regiuni în care sunt impuse măsuri de carantină ca urmare a pandemiei.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Muncii consideră că guvernele lumii trebuie să pună la cale, în regim de urgență, programe economice menite să salveze companiile. Totul trebuie realizat în contextul pandemiei, și nu la fel ca în momentul anterior apariției bolii.

ADVERTISEMENT