News

Pandemia se va termina abia în 2024. Anunțul unui expert din SUA

08.02.2021 | 07:33
Pandemia se va termina abia in 2024 Anuntul unui expert din SUA
ADVERTISEMENT

Un profesor de la Universitatea Yale susține că pandemia sa va sfârși în 2024, după o paralelă cu gripa spaniolă din 1918.

Sociologul susține că pandemia de Covid-19 va avea trei faze și se va termina doar în 2024, moment în care societatea se va putea întoarce la o normalitate relativă.

ADVERTISEMENT

Nicholas Christakis anunță că prima fază e cea mai dificilă, până când va fi dobândită imunitatea de turmă, indiferent de modul în care va fi atinsă.

Pandemia se va termina abia în 2024

E o perioadă complicată, cu multe restricții, în care oamenii poartă mască și afacerile sunt închise. Oamenii devin mai religioși în aeastă perioadă și mai moderați, crede Christakis.

ADVERTISEMENT

Prima fază a pandemiei se va termina în 2021, pentru că până la finele anului va fi atinsă imunitatea de grup, fie pe cale naturală, fie prin vaccinare.

În a doua etapă a pandemiei, care va ține până în 2023, omenirea își va reveni din impactul psihologic, social și economic al virusului. Milioane de oameni vor avea în continuare nevoie de sprijin medical, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

În ultima fază, cea post pandemică, omenirea ar putea trăi ceva asemănător cu perioada gripei spaniole din 2018. Oamenii vor deveni mai puțin religioși și vor căuta tot mai multe oportunități de a socializa, cum ar fi barurile, evenimentele sportive sau sociale.

E posibil ca una dintre moștenirile pandemiei să fie o reînnoire a aprecierii pe care trebuie să o avem față de eforturile științei”, a punctat profesorul.

ADVERTISEMENT

Mai mult, pandemia va schimba definitiv mai multe obiceiuri sau lucruri din viețile oamenilor, cum ar fi:

  • modul în care oamenii se salută, fără a mai strânge mâna, în special în societățile vestice
  • oamenii nu vor mai căuta asistență medicală față în față pentru orice motiv minor
  • munca de acasă va deveni o realitate tot mai frecventă în multe societăți

„Toate năpastele se termină la un moment dat, dar de multe ori se termină după ce au luat multe vieți. Sper și sunt optimist că vom ajunge la capătul acestei crize. Pe cât de grav este SARS-CoV-2, este probabil ca sfârșitul său să fie cel în care devine ceva cunoscut sub numele de endemie, adică să fie ca unul dintre virusurile de răceală cunoscute care circulă printre noi și care, în cele din urmă, vor provoca probabil simptome relativ minore. Dar ne vor afecta pentru totdeauna”, a concluzionat epidemiologul.

ADVERTISEMENT