News

Panică totală în Franța! A fost descoperită o nouă tulpină de COVID-19 cu zeci de mutații 

Panică totală în Franța! A fost descoperită o nouă tulpină de COVID-19 cu zeci de mutații. Varianta ar fi una extrem de contagioasă și care ar putea să dea peste cap toate calculele specialiștilor
04.01.2022 | 11:39
Panica totala in Franta A fost descoperita o noua tulpina de COVID19 cu zeci de mutatii
ADVERTISEMENT

Vești proaste în plină pandemie de coronavirus! O altă variantă de COVID-19 cu zeci de mutații a fost descoperită, de data aceasta în Franța.

IHU, așa cum a fost numită, are mutația N501Y găsită și în variantele Alpha, Beta, Omicron și Gamma, ceea ce o face mai infecțioasă, dar și mutația E484K găsită în Gamma și Beta, adică cea care ajută virusul să evite imunitatea oamenilor, precum și numeroase alte schimbări.

ADVERTISEMENT

Panică totală în Franța după ce s-a descoperit o nouă tulpină de COVID-19!

Nouă tulpină a fost descoperită la mai mulți pacienți care locuiau în Forcalquier, sudul Franței. Cazul index a fost un bărbat recent întors din Camerun.

Ţara, la fel ca o mare parte din regiune, are o acoperire scăzută de vaccinare, ceea ce face mai ușor apariția variantelor.

ADVERTISEMENT

Deşi este vaccinat, bărbatul a fost testat pozitiv pentru virus la mijlocul lunii noiembrie. Mai mult decât atât, testele PCR au arătat că acesta avea o „combinație atipică” de mutații care nu semăna deloc cu varianta Delta, dominantă la acea vreme.

„Probele respiratorii colectate de la alți șapte pacienți pozitivi pentru SARS-CoV-2 care trăiesc în aceeași zonă geografică au prezentat aceeași combinație de mutații”, se arată într-un studiu al medicilor

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au numit noua tulpină IHU, după instituția în care lucrează aceştia, IHU Méditerranée-Infection. Varianta mai este cunoscută drept B.1.640.2.

Deocamdată, Organizația Mondială a Sănătății nu a declarat tulpina una îngrijorare şi nici nu i-a dat un nume cu literă greacă. La momentul publicării lucrării erau descoperite doar 12 cazuri.

ADVERTISEMENT

„Este prea devreme să speculăm asupra caracteristicilor virusologice, epidemiologice sau clinice ale acestei variante IHU pe baza acestor 12 cazuri”, au spus oamenii de știință, numind-o „un alt exemplu de imprevizibilitate a apariției variantelor SARS-CoV-2”.

Experții se îndoiesc dacă IHU ar putea reprezenta o amenințare mai largă. Epidemiologul Eric Feigl-Ding, care a fost unul dintre primii care a prezis public ca SARS-CoV-2 va avea ca rezultat o pandemie, a remarcat că internările la UTI în Franța păreau să crească cel mai rapid în zona în care a fost găsit IHU.

„Este un semnal că trebuie să urmărim cu mai multă atenție ceea ce se întâmplă acolo”, a scris el pe Twitter, adăugând că va fi dificil să înlocuiască variantele super-contagioase Omicron și mai mortale Delta.

Virologul de la Imperial College, Tom Peacock a subliniat că prima detectare a B.1.640.2 a precedat descoperirea lui Omicron cu aproape trei săptămâni.

„Acest virus a avut o șansă decentă să provoace probleme, dar nu s-a materializat niciodată (din câte putem spune cel puțin)”, a notat acesta.

„Dacă B.1.640.2 a fost o amenințare reală, a avut destul timp să demonstreze asta, dar nu a ieșit niciodată din blocul de pornire – seamănă foarte mult cu o variantă greșită… evident că ar trebui să fie monitorizată în continuare”, a continuat medicul.

ADVERTISEMENT