News

Papa Francisc şi-a adunat amintirile într-o nouă carte. Suveranul Pontif a vorbeşte şi de “mâna lui Dumnezeu”, cu care a înscris Maradona

''Life - My Story Through History'', nouă carte cu memorii și cele mai marcante evenimente poartă semnătura Papei Francisc
15.03.2024 | 18:33
Papa Francisc sia adunat amintirile intro noua carte Suveranul Pontif a vorbeste si de mana lui Dumnezeu cu care a inscris Maradona
Papa Francisc lansează un volum de memorii despre călătoria vieții sale. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

La vârsta de 87 de ani, Papa Francisc, într-o stare tot mai fragilă și slăbită, împărtășește amintiri și discută despre perspectivele viitoare ale Bisericii Romano-Catolice într-un volum proaspăt de memorii.

Papa Francisc a scris o carte

Acest nou volum, intitulat “Life – My Story Through History”, este rezultatul colaborării cu jurnalistul italian Fabio Marchese Ragona și a fost publicat de HarperCollins. Programată să apară în librăriile din Italia pe 19 martie, această lansare coincide cu aniversarea a 11 ani de la începutul pontificatului său, marcând astfel o perioadă semnificativă pentru Papa Francisc și pentru Biserica Catolică.

ADVERTISEMENT

Cu toate că nu aduce prea multe informații noi, volumul de 230 de pagini oferă o incursiune relaxată și conversațională în viața Papei, începând de la copilăria sa în Buenos Aires și continuând până în prezent.

Această relatare este împletită cu evenimente importante din istoria globală, cum ar fi Al Doilea Război Mondial, Holocaustul, Războiul Rece, și altele, care au influențat parcursul personal al Papei Francisc.

ADVERTISEMENT

Francisc spune și despre celebrul gol cu “mâna lui Dumnezeu” în meciul de fotbal dintre Argentina și Anglia din 1986, remarcând modul în care acest moment a fost perceput în cultura pop și sport.

Suveranul pontif face remarci amuzante despre criticii săi conservatori, exprimând că aceștia “ar fi fost bucuroși” dacă ar fi demisionat în urma unei spitalizări, dar el consideră acest scenariu extrem de improbabil, având în vedere că are multe proiecte de realizat în voia lui Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Suveranul pontif a făcut declarații controversate în ultima perioadă

În ceea ce privește recenta controversă legată de autorizarea binecuvântării pentru cuplurile de același sex, papa afirmă că aceasta nu este o modificare a sacramentelor stabilite de Dumnezeu și nu trebuie să fie interpretată ca o susținere a căsătoriilor între persoane de același sex. El subliniază că Biserica trebuie să fie primitoare și deschisă către toți cei care se simt respinși sau persecutați.

Papa Francisc respinge ideea că refuzul unor episcopi de a oferi binecuvântări cuplurilor de același sex ar putea duce la o ruptură în Biserică, argumentând că doctrina bisericii nu este pusă sub semnul întrebării, chiar dacă există opinii divergente în această privință.

ADVERTISEMENT

În volumul său de memorii, pontiful pune în context evenimente istorice majore pentru a ilustra problemele actuale. El condamnă antisemitismul și persecuția evreilor, subliniind că acestea sunt contrare valorilor creștine și umane. De asemenea, el critică utilizarea armelor nucleare și condamnă folosirea numelui lui Dumnezeu pentru justificarea violenței și terorismului.

Papa respinge și zvonurile privind modificările regulilor pentru conclavuri, care ar permite călugărițelor și laicilor să participe la alegerile papale. El califică aceste rapoarte drept “inventate”, menționând că sunt clare invenții.

Deși sănătatea sa a fost afectată recent de episoade repetate de bronșită, spitalizări și dificultăți de mobilitate, Papa Francisc a subliniat că nu ia în considerare o eventuală demisie, cu excepția unui “impediment fizic grav”. Această declarație arată determinarea sa de a-și continua slujba în fruntea Bisericii Catolice, chiar și în fața provocărilor legate de sănătate.

ADVERTISEMENT