News

Papa Francisc vizitează Ungaria. A fost întâmpinat la aeroport de ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, fost scenarist de filme cu zombie

Papa Francisc a început, vineri, o vizită de trei zile în Ungaria. Suveranul pontif, primit la aeroport de ambasadorul Budapestei la Vatican
28.04.2023 | 17:05
Papa Francisc viziteaza Ungaria A fost intampinat la aeroport de ambasadorul pe langa Sfantul Scaun fost scenarist de filme cu zombie
Eduard Habsburg (dr.), Ambasadorul Ungariei la Vatican, l-a întâmpinat pe papă la sosirea la Budapesta Sursa foto: hepta, The New York Times / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Papa Francisc, care a făcut din primirea migranților, îmbrățișarea minorităților și avertizarea împotriva naționalismului principiile centrale ale pontificatului său, vizitează pentru trei zile Ungaria, pentru a doua oară în mai puțin de doi ani. Călătoria îi oferă premierului Viktor Orban, probabil principalul adversar al migranților din Europa, cel mai apropiat aliat al Rusiei și cel mai vocal critic al drepturilor homosexualilor, un cadou politic.

Papa Francisc, vizită de trei zile în Ungaria

În timpul unui pontificat de 10 ani pe durata căruia Papa Francisc s-a întâlnit cu mai mulți lideri autoritari și dictatori atât pentru a-și proteja credincioșii, cât și pentru a face presiuni pentru protejarea drepturilor omului și a păcii, el s-a confruntat rareori cu gazdele sale, căutând în schimb zone de acord, chiar dacă acest lucru riscă să legitimeze politici pe care le consideră detestabile.

ADVERTISEMENT

În Ungaria, o mustrare este chiar mai puțin probabilă, deoarece unii analiști consideră că Papa și Viktor Orban au o dorință similară de a pune capăt războiului din Ucraina, iar Francisc definește călătoria în termeni de unitate creștină. El a numit-o o oportunitate de a “reîntâlni” biserica ungară într-o vizită în “centrul Europei, peste care continuă să sufle vânturile înghețate ale războiului, în timp ce mișcările atâtor oameni pun pe ordinea de zi probleme umanitare urgente”, relatează The New York Times.

Vaticanul a declarat că vizita apostolică de trei zile a papei la catolicii maghiari, în care se va întâlni cu Orban, dar și cu refugiații și săracii, este complet diferită de o escală de câteva ore pe care a făcut-o în 2021 la Budapesta pentru a celebra o slujbă la sfârșitul unui congres catolic de o săptămână.

ADVERTISEMENT

“Tonul acestei călătorii este diferit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, în timp ce alții de la Vatican au susținut că ar trebui să fie considerată prima sa vizită oficială în această țară. Aceștia au sugerat, de asemenea, că papa, în vârstă de 86 de ani și care efectuează cea de-a 41-a sa vizită în străinătate – și prima de când a fost internat de urgență în spital luna trecută – își va exprima clar dezacordurile cu Orban și că nu va fi folosit ca un pion.

Dar criticii lui Viktor Orban se tem că, indiferent cât de nobile ar fi intențiile lui Francisc, călătoria sa nu face decât să joace în mâinile politice abile ale lui Orban. Oficialii maghiari spun că acesta este deja în culmea fericirii. “Este foarte încântat”, a declarat Eduard Habsburg, ambasadorul Ungariei pe lângă Sfântul Scaun.

ADVERTISEMENT

“Nu știu cum citește Vaticanul acest lucru sau de ce a decis să facă acest lucru”, a declarat Stefano Bottoni, un istoric de la Universitatea din Florența care locuiește la Budapesta. “Dar în Ungaria, vizita papei a devenit o oportunitate extraordinară pentru regim.”

Vizita Papei, capital de imagine pentru Viktor Orban

Localnicii au fost de acord că Orban nu va lăsa să treacă ocazia. “Se va folosi de acest lucru”, a declarat Kristof Polgar, în vârstă de 25 de ani. El a spus că Francisc este deosebit de popular în special în rândul generației mai în vârstă de catolici pe care Orban se bazează pentru sprijin politic și că “Orban se bazează pe asta și o face perfect”.

ADVERTISEMENT

De ani de zile, guvernul lui Orban a încercat să estompeze diferențele dintre Ungaria și Sfântul Scaun, subliniind domeniile în care sunt de acord, inclusiv prin desemnarea de către Orban a unui secretar de stat pentru ajutorarea creștinilor persecutați și apărarea familiei tradiționale.

Dar oficialii maghiari susțin că, pe cât de mult sunt divizați Papa și Orban în ceea ce privește problema migrației, pe atât de mult sunt aliniați când vine vorba de dorința lor de pace în Ucraina. Francisc s-a pronunțat clar împotriva invaziei, afirmând în august 2022 că Federația Rusă a inițiat un război “nedrept din punct de vedere moral, inacceptabil, barbar, lipsit de sens, respingător și sacrilegiu”.

Pe de altă parte, Viktor Orban a refuzat să aprovizioneze Kievul cu arme și a amenințat că se va opune prin veto sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Moscovei. Ungaria încă achiziționează o mare parte din gazele sale din Rusia și a blocat eforturile de sancționare a Patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, patronul religios și apologetul lui Putin, pe care Francisc l-a avertizat odată să nu se “transforme în băiatul de altar al lui Putin”.

Cu toate acestea, Orban, din ce în ce mai izolat și dornic să demonstreze aprobarea papală, a încercat să se prezinte pe sine și pe papă ca fiind pe aceeași lungime de undă, deoarece amândoi au cerut încetarea focului și negocieri de pace. În timpul unui discurs din februarie, el a susținut că au fost singurii din Europa care au cerut pace în Ucraina. “Așadar, se pare că au aceeași idee”, a declarat Habsburg, care i-a numit “singurele două voci din Europa care au spus-o în acest fel”.

Ambasadorul Budapestei la Vatican, un CV ieșit din comun

Când Papa Francisc a aterizat vineri la Budapesta, Eduard Habsburg, ambasadorul Ungariei pe lângă Sfântul Scaun și descendent al defunctei dinastii Habsburg, care a condus cândva o mare parte din Europa, l-a întâmpinat pe pistă cu un cadou glumeț. Ambasadorul i-a înmânat suveranului pontif un dicționar spaniol-maghiar, continuând astfel o glumă între cei doi bărbați despre faptul că maghiara este limba raiului – pentru că durează o eternitate să o înveți.

Habsburg, un aristocrat romano-catolic profund devotat și conservator, a venit el însuși în această funcție cu ceea ce el a numit cunoștințe “foarte dificile” de limba maghiară, un rezultat al educației sale în Munchen, Veneția și Austria. Dar, după o carieră de scenarist de filme cu zombie, producător de desene animate, autor de romane cu triunghiuri amoroase, pasionat de anime, pasionat de science-fiction și personalitate media cu sensibilități monarhice, a fost solicitat de guvernul maghiar.

“De ce? Este aceeași întrebare pe care am pus-o și eu”, a spus diplomatul pentru The New York Times. “Ești un Habsburg”, i-au spus ei. “Vei găsi respect la Vatican dacă te duci la Roma, pentru că Vaticanul încă respectă familiile tradiționale.” De asemenea, el a adăugat: “Sunt pur și simplu un tip de treabă. Mă pot înțelege cu oricine”.

Eduard Habsburg speră că amabilitatea sa îl va ajuta pe Francisc să se înțeleagă cu liderul de dreapta dură al Ungariei, anti-migranți și pro-rus, premierul Viktor Orban, despre care a spus că este “încântat până peste cap” de vizita apostolică a papei la catolicii maghiari, chiar dacă aceasta promite, de asemenea, să scoată în evidență tensiunile dintre cei doi lideri.

CV-ul domnului Habsburg poate fi neortodox pentru un diplomat, dar frecventarea papilor nu este o noutate pentru Habsburgi. Bunicul său matern Karl, prințul Löwenstein-Wertheim-Rosenberg din Germania, a fost apropiat de Pius al XII-lea, papa din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și i-a cunoscut pe papii care au urmat. Bunicul său patern, arhiducele Iosif Francisc al Austriei, a fugit din Ungaria în 1944, ceea ce l-a determinat pe tatăl său să crească în exil și să vorbească engleza acasă cu mama sa de origine germană.

Născut în Germania, stabilit în Austria

Născut și crescut la München, a învățat limba italiană la Veneția, unde tatăl său lucra în domeniul textil. La München, a început să îndrăgească latina și greaca, să citească Stephen King și să scrie povestiri scurte, poezii și balade. “Eram un fel de intelectual în familie”, a spus el.

În 1980, tatăl său l-a adus pentru prima dată dincolo de Cortina de Fier, în Ungaria, unde poliția secretă “era nervoasă din cauza revenirii Habsburgilor”. În 1989, la un an după ce și-a terminat serviciul militar, și-a îmbunătățit cunoștințele de limbă cu un curs intensiv de o lună la Budapesta.

A studiat filozofie și istorie la Universitatea Catolică din Eichstätt-Ingolstadt, în Germania, și s-a îndrăgostit de Toma d’Aquino, a cărui filozofie medievală i-a inspirat teza. Și-a aprofundat studiile la Universitatea din Fribourg, în Elveția, unde familia sa își avea rădăcinile încă din anul 950, și a intervievat personalități ale bisericii tradiționale, inclusiv pe cardinalul de atunci Joseph Ratzinger, care a devenit Benedict al XVI-lea. “Mi-a spus că teza mea ar trebui să fie transformată într-un documentar sau într-un thriller, ca Dan Brown”, a spus el. “A fost foarte amuzant.”

În 1995, s-a căsătorit cu baroneasa Maria Theresia von Gudenus – al cărei tată fusese ambasador al Austriei la Sfântul Scaun și a cărei mamă, descendentă a arhiducelui Johann al Austriei, era unguroaică. “Știți că toți aristocrații catolici sunt cumva înrudiți”, a spus el.

După facultate, domnul Habsburg a lucrat pentru o companie de televiziune pentru copii din Germania și a editat scenariile desenelor animate Pippi Longstocking. A continuat să producă serialul animat “Nick și Perry” despre “doi extratereștri, dar care arată ca niște câini, așa că trebuie să se prefacă a fi câini”. Anii petrecuți în animație i-au dat o dragoste pentru anime-urile japoneze, a spus el, subliniind că cel mai de succes tweet al său a fost despre “a cincea parte a seriei științifico-fantastice Neon Genesis Evangelion”.

Filme cu zombie și romane despre triunghiuri amoroase

S-a mutat împreună cu familia sa în creștere într-o casă de țară pe malul Dunării, în Austria, pentru a-și urma pasiunea pentru scenaristică. Acolo, a scris episoade ale unui serial TV despre poliția de pe Dunăre; a găsit succesul cu “The Christmas Dog”, o comedie romantică amplă, și continuarea acesteia, “Two Christmas Dogs”.

A lucrat pentru un “film foarte bun cu zombie care se petrece în Austria” și a lucrat la un film biografic despre ultima săptămână din viața strămoașei sale asasinate, împărăteasa Sissi, căsătorită cu împăratul Franz Joseph I. Romanele sale includ “o poveste de triunghi amoros prin toată Europa” cu “elemente catolice“, a spus el.

Pentru a se descurca, și-a găsit de lucru ca purtător de cuvânt al unui episcop conservator din St. Pölten, în Austria, și a prezentat o emisiune TV despre castele. La scurt timp după ce Francisc a devenit papă în 2013, tatăl său i-a spus să vină în Ungaria, unde guvernul a considerat că ar fi un bun ambasador.

ADVERTISEMENT