News

Paradoxul includerii Croației în Schengen. A primit de 10 ori mai mulți migranți ilegali decât România

România a avut de 10 ori mai puțini migranți ilegali decât Croația. Însă, s-a confruntat cu refuzul Austriei în cazul primirii în Schengen.
01.10.2023 | 22:31
Paradoxul includerii Croatiei in Schengen A primit de 10 ori mai multi migranti ilegali decat Romania
Paradoxul includerii Croației în Schengen. Foto: mup.gov.hr
ADVERTISEMENT

Paradoxul includerii Croației în Schengen este discutat din ce în ce mai mult, după ce la finalul anului trecut a primit undă verde de la Austria. România, care a avut de 10 ori mai puțini migranți ilegali, s-a confruntat cu opoziția Austriei.

Paradoxul includerii Croației în Schengen. România a primit de 10 ori mai puțini migranți

Amintim că gestionarea „proastă a fluxului de migranți” a fost unul dintre motivele principale denunțate de cancelarul Karl Nehammer, pentru a nu accepta România în spațiul Schengen, în decembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Însă, Poliția de Frontieră din Croația a informat că peste 54.500 de oameni au reușit să treacă ilegal granița. Culmea este că în România au fost înregistrate aproape 5.300 de asfel de încercări, potrivit Newsweek.ro. Prin urmare, de 10 ori mai puțin decât statul primit, în 2022, în Schengen.

De altfel, Croația a avut o creștere cu 140 % a imigrației ilegale. România a anunțat o scădere cu 43%. „Toţi au cerut azil, ceea ce demonstrează că traficanţii şi migranţii sunt familiarizaţi cu sistemul european şi ştiu că sunt liberi să se deplaseze”, a transmis Poliția de Frontieră din Croația.

ADVERTISEMENT

Datele FRONTEX au contrazis motivul invocat de Austria

Totodată, datele furnizate de FRONTEX, agenţia europeană pentru protecţia frontierelor, au contrazis gestionarea proastă a fluxului de imigranți, invocată de cancelarul Austriei, Karl Nehammer.

Cei mai mulți dintre aceștia au venit prin Balcani, iar prin Marea Neagră nu s-a făcut nicio intrare ilegală. Pe teritoriul României, intrările s-ar fi făcut prin Serbia sau Bulgaria, conform Raportului de analiză de risc 2022-2023.

ADVERTISEMENT

„În anul 2022, un număr de 5.276 de migranți ilegal au încercat să treacă fraudulos granița româno-maghiară” a transmis Poliția de Frontieră, într-un răspuns pentru Newsweek.

„Aceștia acționând la frontiera verde, cât și la punctele de trecere ale frontierei din județele Bihor și Oradea”, au adăugat polițiștii de frontieră, cu privire la acest aspect.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în anul 2022 au fost depistate doar cinci cazuri de trafic ilicit de tutun și țigarete, la IT.P.F. Oradea, conform reprezentanților Poliției de Frontieră. „Un caz a fost predat spre soluționare la D.R. V Timișoara.

Un caz cu bunuri care sunt susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală. Valoarea totală a acestora este de 22,8 milioane de lei”, mai spun aceștia.

 

 

ADVERTISEMENT