News

Paradoxul Seychelles. Motivul pentru care țara cu cei mai mulți vaccinați reintroduce restricții drastice

05.05.2021 | 18:52
Paradoxul Seychelles Motivul pentru care tara cu cei mai multi vaccinati reintroduce restrictii drastice
Paradoxul Seychelles. Motivul pentru care țara cu cei mai mulți vaccinați reintroduce restricții Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Seychelles, națiunea insulară care are cea mai mare rata de imunizare completă contra COVID-19, impune din nou restricții pe măsură ce, paradoxal, numărul infecțiilor crește. 

Dependent de turism, statul a demarat campania de vaccinare încă din ianuarie, folosind pentru imunizare serul chinezesc Sinopharm, primit ca donație de la Emiratele Arabe Unite, ulterior procurând și vaccinul Covishield, denumirea sub care este produs serul AstraZeneca în India.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Seychelles nu au precizat care este motivul creșterii numărului de cazuri spunând doar că oamenii iau mai puține măsuri de precauție. Trebuie precizat însă că datele despre eficacitatea vaccinului chinezilor de la Sinopharm sunt destul de puține și controversate, variind între 78,1 și 86%.

Paradoxul Seychelles. Motivul pentru care țara cu cei mai mulți vaccinați reintroduce restricții

Seychelles, care a vaccinat complet împotriva COVID-19 un procent mai mare din populația sa decât orice altă țară, a închis școlile și a anulat activitățile sportive timp de două săptămâni, pe măsură ce numărul infecțiilor crește.

ADVERTISEMENT

Restricțiile, care includ interdicții privind vizitarea și închiderea mai devreme a barurilor, au fost instituite chiar dacă țara a vaccinat complet peste 60% din populația sa adultă cu două doze de vaccinuri contra coronavirusului. Restricțiile sunt similare cu cele impuse ultima dată la sfârșitul anului 2020.

“În ciuda tuturor eforturilor excepționale pe care le depunem, situația COVID-19 din țara noastră este critică acum, cu multe cazuri zilnice raportate săptămâna trecută”, a declarat marți Peggy Vidot, ministrul Sănătății, relatează Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Arhipelagul din Oceanul Indian, care are o populație de aproximativ 98.000 de locuitori, depinde în mare parte de turism și a acționat rapid pentru a începe vaccinările în ianuarie folosind vaccinuri chinezești donate de Emiratele Arabe Unite. Ulterior, a procurat și alte vaccinuri.

Până la 12 aprilie, 59% din dozele administrate erau vaccinuri Sinopharm, iar restul erau Covishield, o versiune a serului AstraZeneca, realizată sub licență în India.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, 62,2% din populația sa eligibilă este complet vaccinată, potrivit Bloomberg Vaccine Tracker, față de 55,9% în Israel, următoarea națiune cu cel mai mare procent de imunizare.

Oficialii au oferit puține detalii cu privire la ce ar putea fi în spatele creșterii numărului de infecții, în afară de a spune că oamenii iau mai puține măsuri de precauție împotriva virusului decât înainte și creșterea poate fi cauzată de celebrarea Paștelui.

Numărul cazurilor active în țară a crescut la 1.068 pe 3 mai de la 612 pe 28 aprilie, potrivit anunțurilor Ministerului Sănătății.

Date puține despre eficacitatea vaccinului Sinopharm

Nu există date detaliate referitoare la eficacitatea vaccinului Sinopharm împotriva COVID-19, însă dezvoltatorul său, Beijing Biological Products Institute, o unitate a filialei Sinopharm China National Biotec Group sau CNBG, a anunțat că vaccinul a fost 79,34% eficient în prevenirea dezvoltării bolii de către oameni, potrivit datelor intermediare.

Vaccinul a fost aprobat în mai multe țări, inclusiv China, Pakistan și Emiratele Arabe Unite.

Cu toate acestea, Emiratele Arabe Unite au declarat că vaccinul are o eficiență de 86%, conform rezultatelor intermediare ale studiului său de faza a treia.

Vaccinul este unul pe bază de coronavirusuri inactivate

Vaccinul folosește coronavirus inactivat, incapabil să se reproducă celulele umane pentru a declanșa răspunsuri imune și necesită două doze, au arătat datele din studiile anterioare.

Compania folosește substanțe chimice pentru a dezactiva genele virusului, astfel încât acesta să nu poată fi reprodus.

Cu toate acestea, coronavirusul inactivat poate determina sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestuia.

Experții spun că există dezavantaje în ceea ce privește vaccinurile cu virusuri inactivate, precum cel făcut de Sinopharm. Vaccinul necesită pornirea de la loturi mari de probe de coronavirus viu, care pot prezenta un risc de biosecuritate.

Odată ce probele vii sunt inactivate, este nevoie de un pas de fabricație suplimentar pentru a se asigura că niciuna dintre ele nu supraviețuiește tratamentului.

Eficiența contra variantelor coronavirusului

Citând rezultatele testelor de laborator, realizate folosind probe de sânge prelevate de la participanții la studiile clinice, Zhang Yuntao, vicepreședinte la CNBG, a declarat că anticorpii declanșați de două produse vaccinale COVID-19 de la Sinopharm au un efect neutralizant „destul de bun” asupra variantelor găsite în Marea Britanie și Africa de Sud precum și alte câteva.

Unii oameni din Emiratele Arabe nu au reușit să dezvolte suficienți anticorpi după o a doua doză de vaccin Sinopharm și li s-a administrat a treia doză, a declarat luna aceasta Ministerul Sănătății din Emiratele Arabe Unite. Acesta a spus că numărul a fost „minim” în comparație cu numărul de vaccinuri administrate.

Sinopharm a mai precizat că va trebui să evalueze rezultatele studiilor clinice de fază III din străinătate pentru a decide dacă vaccinul său cu două doze ar trebui să fie urmat de un vaccin de rapel.

Experții OMS au o “încredere foarte scăzută” în datele furnizate de Sinopharm

Experții OMS și-au exprimat „încrederea foarte scăzută” în datele furnizate de Sinopharm cu privire la riscul de efecte secundare grave la unii pacienți, dar au în general încredere în capacitatea vaccinului BBIBP-CorV de a preveni boala, arată un document citat de Reuters.

Documentul de „evaluare a dovezilor” a fost pregătit de Grupul consultativ strategic de experți al OMS (SAGE) pentru evaluarea sa asupra serului contra COVID produs de compania chineză.

Documentul include rezumate ale datelor din studiile clinice din China, Bahrain, Egipt, Iordania și Emiratele Arabe Unite.

Eficacitatea vaccinului în studiile clinice de fază trei din mai multe țări a fost de 78,1% după două doze, se spune în document. O ușoară scădere față de 79,34% anunțată anterior în China.

„Analiza siguranței în rândul participanților cu comorbidități (a fost) limitată de numărul scăzut de participanți cu comorbidități (altele decât obezitatea) în studiul de fază trei”, se arată în document.

„Avem încredere foarte scăzută în calitatea dovezilor legate de riscul apariției unor evenimente adverse grave după una sau două doze de BBIBP-CorV la adulții în vârstă (≥60 de ani) este scăzut”, mai spune documentul.

„Avem încredere foarte scăzută în calitatea dovezilor că riscul apariției unor evenimente adverse grave la persoanele cu comorbidități sau stări de sănătate care cresc riscul unei forme severe de COVID-19 după una sau două doze de BBIBP-CorV este scăzut”, continuă sursa citată.

Analiza SAGE a fost pregătită întrucât un grup consultativ tehnic al OMS revizuiește în prezent vaccinul în vederea unei aprobări pentru utilizare de urgență, ceea ce nu numai că ar deschide calea utilizării sale pe platforma globală de partajare a vaccinului COVAX, ci ar oferi și un aviz internațional crucial pentru un vaccin dezvoltat în China.

ADVERTISEMENT