News

Paranoia măștilor medicale! Au dispărut din farmacii mai ceva ca portocalele pe vremea lui Nicolae Ceaușescu! Furnizorii le aduc din China, țară afectată de coronavirus

05.02.2020 | 13:05
Paranoia mastilor medicale Au disparut din farmacii mai ceva ca portocalele pe vremea lui Nicolae Ceausescu Furnizorii le aduc din China tara afectata de coronavirus
ADVERTISEMENT

România traversează de câteva zile „paranoia” măștilor medicale! Astfel, departe încă de o epidemie confirmată de gripă, oamenii și-au luat deja măsuri de precauție, speriați de virusul care bântuie China și face numeroase victime.

Paranoia măștilor medicale!

Indiferent că vorbim despre tren, metrou sau oricare alt mijloc de transport în comun, media călătorilor cu mască este una în creștere și lucrul acesta s-a simțit imediat în stocul farmaciilor. Adulți care merg la job, tineri îndrăgostiți sau copii, toți încearcă să se ferească de răceală, una care s-a transformat peste noapte într-un inamic public.

ADVERTISEMENT

Cererea pentru măștile medicale a dat peste cap planurile farmacistelor. În prezent stocurile sunt epuizate în aproape toate unitățile din țară. Mai mult de atât, cine s-a gândit că își poate cumpăra o mască din mediul online se înșeală amarnic.

Paranoia măștilor medicale! Mască
România a spus prezent „isteriei” măștilor medicale. Sura foto – ANDREEA ALEXANDRU /MEDIAFAX FOTO

Au dispărut din farmacii mai ceva ca portocalele pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Internetul pare să aibă limitele lui, mai ales atunci când discutăm despre măștile medicale. Se întâmplă lucrul acesta pentru că farmaciile din România, indiferent de cât de bine au fost pregătite, n-au făcut față unei solicitări devenită încet, dar sigur isterie.

ADVERTISEMENT

Farmaciile au trimis de urgență comandă furnizorilor, însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Țara care le comercializează și de unde România obișnuia să se aprovizioneze este China, una puternic afectată de coronavirus. Drept pentru care comenzile întârzie și, conform surselor FANATIK, e posibil să o mai facă pentru o perioadă bună.

„Noi nu discutăm în acest moment despre o epidemie de gripă. Lucrul acesta trebuie să-l înțelegem. Deocamdată, oficial, nu există așa ceva. A fost o întreagă nebunie cu măștile acestea, putem spune că aveam chiar cozi.

ADVERTISEMENT

Acum stocurile sunt goale și furnizorul le aduce din China. Rămâne de văzut ce se va întâmpla”, a spus exclusiv pentru FANATIK, Andreea Chivu, reprezentantul unei companii farmaceutice importante din țară.

Paranoia măștilor medicale! Mască
Măștile medicale sunt produse în China. Sursa foto – hepta.ro

Vestea bună este că spitalele stau încă bine la acest capitol. Unitățile medicale oferă gratuit măști pacienților cu afecțiuni respiratorii. „Măștile medicale stăteau în depozit până acum ceva timp. Dacă discutăm despre o perioadă departe de sezon, atunci era plin, nu mai știam pe unde să le punem.

ADVERTISEMENT

Cam la fel a fost și cu vaccinarea împotriva gripei, toată lumea a vrut același produs într-o perioadă redusă de timp”, a explicat sursa citată. Cu toate acestea, medicii atrag atenția și spun că purtarea unei măști nu trebuie să fie peste alți factori importanți.

„În primul rând, măștile împiedică secrețiile – în mometul în care eu tușesc sau strănut, masca împiedică împroșcarea secrețiilor către cei din jur.

Pe de altă parte, se știe clar că, dacă îmi pun o mască, nu stau la 30 de centimetri de cineva, ideea este să stau totuși la un metru distanță și să îmi iau niște măsuri. Lucrurile astea merg cumva complementar, nu funcționează singure”, spunea medicul Adrian Marinescu pentru Hotnews.

„Aș prefera să nu intru în aglomerații, pentru tineri de exemplu, decât să meargă în club cu mască, ar fi de preferat să nu se ducă deloc, în această perioadă. Dacă mergi la camera de gardă în această perioadă, pentru că dacă nu am gripă risc să iau de acolo, iar dacă am, risc să le transmit și celorlalți.

Consultul se poate face și la medicul de familie, nu doar la camera de gardă. Decât să îmi pun mască, mai bine iau și alte măsuri importante. Foarte important este că masca e de unică folosință.

Cine își cumpără astfel de măști că nu trebuie să cumpere doar una, ci mai multe, iar masca se aruncă după ce este folosită”, a mai spus doctorul.

ADVERTISEMENT