News

Parchetul European a cerut mai multe percheziții în România, într-un dosar cu prejudiciu estimat la 3 milioane de euro

Parchetul European a cerut efectuarea a zece percheziții în România într-un dosar în care este anchetată o fraudă care ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 3 milioane de euro.
29.04.2022 | 00:03
Parchetul European a cerut mai multe perchezitii in Romania intrun dosar cu prejudiciu estimat la 3 milioane de euro
Procurorii europeni au organizat percheziții în zece locații din România. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Parchetul European anunță printr-un comunicat de presă că au fost organizate zece percheziții pe teritoriul României într-un dosar în care este anchetată o fraudă de trei milioane de euro din fonduri europene.

Percheziții în trei locații din România

După cum au transmis procurorii europeni, percheziții au fost realizate în București, Ilfov și Giurgiu. Aceștia au mai subliniat faptul că acest dosar anchetează fapte asociate cu state precum Cipru, Portugalia și Spania.

ADVERTISEMENT

“Zece locații din București, Ilfov și Giurgiu din România au fost percheziționate astăzi, 28 aprilie 2022, la solicitarea Parchetului European (EPPO). Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unei anchete în curs de desfășurare privind presupuse fraude cu fonduri europene de peste 3 milioane de euro, cu legături către Cipru, Portugalia și Spania”, au transmis procurorii.

Datele obținute de procurori în acest caz arată că beneficiarul unui proiect finanțat din fonduri europene a obținut ilegal fondurile în valoare de 3 073 646.35 EUR (14 440 459.60 RON, fonduri nerambursabile) în perioada septembrie 2018 – ianuarie 2020, în urma utilizării unor documente și declarații false și/sau inexacte.

ADVERTISEMENT

Ancheta procurorilor indică faptul că după ce aceste fonduri europene au fost obținute în mod ilicit, a fost folosită o rețea transfrontalieră pentru a ascunde urmele infracțiunii.

“După finalizarea perchezițiilor, șase persoane vor fi conduse la Oficiul EPPO București pentru a fi informate cu privire la acuzații și pentru a efectua audieri. EPPO este în prezent în curs de identificare a banilor, bunurilor și activelor care urmează să fie înghețate la valoarea daunelor”, au transmis procurorii Parchetului European.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește modul în care aceste percheziții au fost desfășurate, Parchetul European informează că acestea au fost realizate cu ajutorul Direcției Naționale Anticopruție (DNA).

În plus, la aceste acțiuni au participat și ofițeri din cadrul Poliției Municipiului București și ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

ADVERTISEMENT

“Procurorul european delegat din România a beneficiat de sprijinul procurorilor europeni delegați din Spania, Portugalia și Cipru, care au efectuat măsuri de anchetă în jurisdicțiile lor în cadrul mecanismului de cooperare prevăzut de Regulamentul EPPO”, se mai arată în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT
Tags: