News

Parchetul European, percheziții la o primărie din Mureș. Autoritățile locale ar fi folosit abuziv fondurile acordate comunității de romi

Parchetul European a efectuat percheziții la o primărie din județul Mureș. Sunt suspiciuni de fraudă cu fonduri europene.
30.11.2023 | 17:07
Parchetul European perchezitii la o primarie din Mures Autoritatile locale ar fi folosit abuziv fondurile acordate comunitatii de romi
Parchetul European, percheziții la o primărie din Mureș. Foto dpa picture alliance / Alamy
ADVERTISEMENT

Parchetul European a efectuat percheziții, joi, 30 noiembrie, la o primărie din Mureș, la trei societăți comerciale și la domiciliile unor persoane suspecte într-un dosar privind frauda cu fonduri europene.

Parchetul European, percheziții la o primărie din Mureș

Este vorba despre Primăria Deda din județul Mureș, iar descinderile sunt organizate de biroul Parchetului European din Cluj Napoca. Cercetările au arătat că autoritățile locale ar fi folosit în alte scopuri fondurile acordate pentru integrarea comunității de romi.

ADVERTISEMENT

Vizat este proiectul „De la marginalizare la integrare” început de autoritățile din comuna Deda. Acesta a beneficiat de o finanțare de peste 5,5 milioane de euro (27.195.393 lei). Din acești bani, 4,6 milioane de euro provin din fonduri UE, iar restul reprezintă fonduri nerambursabile de la bugetul naţional.

Potrivit unui comunicat de presă al EPPO, proiectul prevedea inițierea unor programe cu scopul de a integra comunitatea de romi în societate. Însă, fondurile nu ar fi fost utilizate, în totalitate, în acest sens.

ADVERTISEMENT

„Programele care au rezultat din acest proiect au avut ca scop îmbunătăţirea integrării comunităţilor de romi marginalizate şi reducerea riscului de sărăcie şi excluziune socială.

Și anume, prin implementarea educaţiei preşcolarilor pentru comunităţile rome şi prin reducerea abandonului şcolar timpuriu, precum şi prin promovarea accesului acestora pe piaţa muncii, prin sprijinirea antreprenoriatului şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuire. Fondurile au fost destinate, de asemenea, finanţării campaniilor de combatere a discriminării”, a transmis Parchetul European, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Suspecții ar fi prezentat autorităților documente false

Ancheta a arătat că persoane implicate în acest proiect ori asociații acestora ar fi folosit o parte din banii europeni în alte scopuri. Astfel, au prezentat autorităților documente false sau inexacte.

„Există motive rezonabile de a suspecta că, în loc ca romii să beneficieze de bani, fondurile au fost parțial folosite în alte scopuri, de către persoanele implicate în proiect sau asociații acestora”, adaugă Parchetul European.

ADVERTISEMENT

În acest caz sunt vizate mai multe persoane, inclusiv angajați ai Primăriei Deda. Așa cum menționam, perchezițiile au fost organizate la sediul instituției, la trei societăți private și la locuințele suspecților, fiind mobilizați zeci de polițiști.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme
Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni