News

Parcul Herăstrău, lăsat în paragină. Imagini dezolante: bănci legate cu sârmă, coșuri de gunoi fără fund și alei pline de cratere periculoase

Situația parcului Herăstrău este una destul de precară, iar locul este unul pe care mai degrabă îl eviți dacă dorești să te relaxezi.
29.09.2021 | 14:15
Parcul Herăstrău, mai neprimitor ca niciodată. Bănci legate cu sârmă, coșuri de gunoi fără fund și alei pline de cratere periculoase. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Situația parcurilor din Capitală este departe de a fi rezolvată, iar dezamăgitor este faptul că nu neapărat parcurile dosite și necunoscute arată jalnic, ci tocmai parcurile emblematice ale Bucureștiului, cele pe care le cunosc nu doar locuitorii orașului, ci și românii din alte zone.

Cu toții au devenit mai conectați la situația parcurilor odată ce au apărut primele știri referitoare la modul în care au ajuns să arate aceste zone de recreere.

ADVERTISEMENT

Bănci rupte, alei distruse, mizerie, coșuri de gunoi vandalizate, copaci ”toaletați” și lăsați să se usuce – sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți găsi în unele dintre cele mai populare parcuri bucureștene.

FANATIK a ajuns în parcul Herăstrău (sau, după cum este cunoscut oficial de ceva vreme, din cauza sau datorită fostului edil Gabriela Firea, Parcul Regele Mihai I – să fim serioși, însă, nimeni nu folosește această adresare vorbind despre Herăstrău) și a surprins modul în care a ajuns să arate această zonă de relaxare pentru cetățeni.

ADVERTISEMENT

Parcul Herăstrău te întâmpină cât se poate de neprimitor

Parcul arată deloc primitor încă de la intrare. Odată ce ieși de la metrou și treci de mica stradă ce merge paralel cu bulevardul Aviatorilor, ajungi pe una din aleile parcului. Asfaltul turnat mai mult sau mai puțin bine s-a tot măcinat, astfel că acum ai de-a face cu un adevărat teren accidentat. E încă practic pentru biciclete, dar periculos pentru trotinete și pentru role.

Aleile ”bombardate” din Parcul Herăstrău. Sursa foto: Fanatik.
Aleile ”bombardate” din Parcul Herăstrău. Sursa foto: Fanatik.

Iar, vizavi de biciclete, e imposibil să știi dacă pistele din parc mai sunt legale sau nu. Cert e că s-au erodat odată cu restul trotuarului, astfel că acum, mai mult ca niciodată, au rol de simplu desen pe asfalt.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie să te adâncești prea mult în parc pentru a găsi și alte probleme. Primele coșuri de gunoi vandalizate și primele bănci rupte sunt la doar câțiva pași de intrare.

Coșuri de gunoi sparte și bănci rupte. Sursa foto: Fanatik.
Coșuri de gunoi sparte și bănci rupte. Sursa foto: Fanatik.

Coșuri de gunoi dărâmate, sparte și nefolosibile sunt la tot pasul. Fiecare dintre ele va costa bani de la bugetul local pentru înlocuire.

ADVERTISEMENT

În aceeași situație se găsesc și băncile din parc. Unele dintre ele nu mai au spătar, în vreme ce altele au una sau mai multe scânduri pentru șezut rupte.

Sârma, cel mai bun prieten al meșterului

Nici măcar problemele băncilor nu sunt noi, având în vedere că una dintre ele a fost cârpită cu o sârmă care ar fi trebuit să lege cele două bucăți de lemn rupt.

Unele alei pavate sunt, încet dar sigur, recuperate de natură, sau cel puțin de buruieni.

Bănci legate cu sârmă și alei recuperate de buruieni. Sursa foto: Fanatik.
Bănci legate cu sârmă și alei recuperate de buruieni. Sursa foto: Fanatik.

Ceva mai departe, pe o alee centrală, poți găsi un stâlp care a rămas golaș în urma vreunui eveniment mai mult sau mai puțin violent. Dacă stâlpul a fost unul de iluminat sau nu, asta e greu de zis. Cert e că acum doar ies câteva fire din el.

ALPAB pare că a început să facă una-alta prin parc și e posibil să fi nimerit la un moment mai degrabă greșit din acest proces de înfrumusețare.

Vineri după-amiaza, parcul era presărat pe ici, pe colo, cu grămezi de crengi și bucăți de copaci, cu siguranță rezultate în urma unor toaletări ale arborilor uscați.

În alte zone, iarba a fost cosită, doar că n-a mai fost adunată și a rămas pe loc. După cum arătau atât iarba, cât și crengile uscate, lucrările n-au fost efectuate în dimineața zilei de vineri, 24 septembrie, ci cu câteva zile în urmă.

O tentativă de curățare a parcului. Sursa foto: Fanatik.
O tentativă de curățare a parcului. Sursa foto: Fanatik.

Nici podul care leagă parcul de Insula Trandafirilor nu arată mai bine, cu toate că piatra cubică ar trebui să reziste mult în timp.

O groapă imensă este acum la baza podului, fiind un real pericol pentru cetățenii care traversează această structură, fie că o fac pe jos, fie că aleg o bicicletă sau o trotinetă.

Coșul de gunoi fără fund, iluzie optică sau realitate?

O noutate în parcuri o reprezintă coșurile de gunoi fără fund. Nu pentru că ai putea să arunci în ele gunoi fără să se umple vreodată, ci pentru că poți să arunci gunoi, pe care ulterior (dacă ai bun simț, desigur) îl vei lua de jos, pentru a-l duce la un alt coș.

Coșul de gunoi fără fund și aleile sparte. Sursa foto: Fanatik.
Coșul de gunoi fără fund și aleile sparte. Sursa foto: Fanatik.

Piesa de rezistență este copacul care încă se mai ambiționează să ”ocupe spațiu degeaba” pe Insula Trandafirilor.

Copacul care în curând va dispărea precum cel care îi era alături. Sursa foto: Fanatik.
Copacul care în curând va dispărea precum cel care îi era alături. Sursa foto: Fanatik.

Judecând după ciotul din apropierea sa, a mai avut un frate, care probabil și-a dat obștescul sfârșit în ultimii doi ani. Probabil că și acesta îi va urma soarta și va fi pus la pământ, după ce a fost cioplit anapoda de muncitori necalificați pentru sarcina pe care o aveau de făcut, aceea de toaletare a copacului.

Așa se vede parcul Herăstrău într-o după-amiază înnorată de vineri, cu puțină lume pe alei, dar cu multe lucruri și situații care să-ți atragă atenția, într-un mod deloc pozitiv.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”