News

Părinții din România se pregătesc de înscrierile copiilor în clasa pregătitoare. Calendarul oficial

La începutul acestei luni a fost anunțată perioada de înscrieri la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2023-2024. Calendarul oficial prezentat de Ministerul Educației.
13.03.2023 | 20:58
Parintii din Romania se pregatesc de inscrierile copiilor in clasa pregatitoare Calendarul oficial
Clasa pregătitoare, bătăi de cap pentru părinți. Se apropie înscrierile. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În anul şcolar 2023 – 2024, la ca în precedenții, înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor se va face în două etape, potrivit unui ordin al Ministerului Educației (ME) prezentat pe site-ul oficial.

Clasa pregătitoare, bătăi de cap pentru părinți. Se apropie înscrierile

Încep emoțiile pentru părinții a peste 150 de mii de copii din România. Aceștia se pregătesc în următoarele săptămâni să-i înscrie pe cei mici la școală în clasa pregătitoare. Conform regulilor făcute publice de oficialii din învățământ, până în luna mai trebuie întocmită o listă scurtă a unităților de învățământ preferate.

ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid-19 din România a schimbat radical procesul. Până în 2020, la nivel național, ”turul școlii” era organizat obligatoriu, în fiecare unitate școlară. Din cauza crizei danitare, aceste vizite au fost suspendate. Deși s-a revenit la normalitate, autorităţile au uitat să se întoarcă la procedurile de dinainte.

Potrivit ȘtirileProTV, părinţii din țară care vor să vadă şcoala se descurcă pe cont propriu. Asta pentru că foarte puține școli își deschid porțile pentru părinţii care vor să le vadă.

ADVERTISEMENT

”Termin clasa a patra, voi lua clasa pregătitoare împreună cu colega mea. Cred că or să vină și copiii foștilor mei elevi, pe care îi aștept cu nerăbdare. Nu se face programare”, spune Margareta Radu, învăţător.

Și în 2023, normele sunt similare celor de anul trecut. Ele impun școlilor să-și prezinte oferta, cu tot cu poze din laboratoare și clase, însă numai pe site. Rămâne la latitudinea conducerii școlii dacă îi invită şi pe părinţi la o prezentare.

ADVERTISEMENT

Calendarul oficial al înscrierilor în clasele pregătitoare

În acest an, părinții din România trebuie să știe că dosarele pentru clasa pregătitoare pot fi depuse în prima săptămână din mai. Rezultatele primei etape vor fi afișate la sfârșitul aceleiași luni. Mai jos, calendarul complet:

  • 30 martie 2023: se vor afișa circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar;
  • 4 aprilie 2023 se anunță, prin afișare la sediul școlii sau/și pe site-ul acesteia, a criteriilor specifice de departajare a copiilor;
  • 5 – 26 aprilie 2023 are loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar;
  • 3 – 18 mai 2023: părinții pot completa cererile-tip de înscriere, online sau direct la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;
  • 30 mai 2023 sunt repartizați copiii la școli, cu ajutorul unei aplicații informatice;
  • 31 mai 2023 se publică, la școli și pe site-ul inspectoratului școlar, listele ce conțin candidații înmatriculați și numărul de locuri rămase libere.
ADVERTISEMENT

Apoi, în a doua etapă, cererile se vor depune până spre mijlocul lunii iunie, iar listele finale vor fi afișate în 15 iunie 2023. Cererile vor putea fi transmise online, prin poștă sau depuse direct la secretariatul școlii, conform Edu.ro.

ADVERTISEMENT
15 oameni ai străzii, găsiţi aproape îngheţaţi de poliţiştii din Neamţ. De ce...
15 oameni ai străzii, găsiţi aproape îngheţaţi de poliţiştii din Neamţ. De ce doar 4 au vrut să meargă la adăpost, unde aveau mâncare şi căldură
Spectaculos: așa arată ”bijuteria” de 900 de milioane de euro în care se...
Spectaculos: așa arată ”bijuteria” de 900 de milioane de euro în care se decide ”soarta” României
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Milionarul celebru din România căruia Caranii i-au impus taxă de şmecherie! Ce s-a...
Milionarul celebru din România căruia Caranii i-au impus taxă de şmecherie! Ce s-a întâmplat după aceea între ei e uluitor!
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani....
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
Karl Nehammer a uimit toată România! Ce a făcut cancelarul Austriei
Karl Nehammer a uimit toată România! Ce a făcut cancelarul Austriei
Gest neprietenos de 1 Decembrie, din Ungaria. Ce i-a enervat pe vecini
Gest neprietenos de 1 Decembrie, din Ungaria. Ce i-a enervat pe vecini
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt...
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți”
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco...
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco Sedano: „Scopul lui este să o îndepărteze de familie!”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!