Sport

Pariul lui Gică Popescu la Euro 2020: „Olanda ajunge cel puțin în semifinale!”. Exclusiv

Gică Popescu face o radiografie a naționalei Olandei, pe care o vede una dintre favorite la câștigarea trofeului la Euro 2020.
13.06.2021 | 16:31
Pariul lui Gica Popescu la Euro 2020 Olanda ajunge cel putin in semifinale Exclusiv
Pariul lui Gică Popescu la Euro 2020: „Olanda ajunge cel puțin în semifinale!”. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Fost jucător al lui PSV Eindhoven, cu care a câștigat două titluri de campion, Gică Popescu a vorbit pentru FANATIK despre naționala Olandei, pe care o vede una dintre favoritele la câștigarea Campionatul European. El a analizat transformările batavilor, de la fotbalul total din anii ’70-’80 al marelui Cruyff la ceea ce este astăzi naționala antrenată de Frank de Boer.

Gică Popescu are încredere în Olanda la Euro 2020: „Fotbaliștii de valoare pot face diferența”

Gică Popescu apreciază foarte mult calitatea olandezilor, care joacă la echipe foarte bune din Europa: „Fotbalul olandez a avut întotdeauna fotbaliști de valoare, care au evoluat la echipe importante. La fel și acum. Au jucători la Barcelona, la Juventus, Manchester, la toate echipele puternice, jucători care pot face diferența și de aceea naționala Olandei este una dintre principalele favorite la câștigarea titlului european. Poate ajunge cel puțin în semifinale! Iar apoi e posibil orice”, a argumentat Popescu.

ADVERTISEMENT

Fostul internațional român respectă foarte mult Olanda, țara care l-a propulsat în fotbalul mare, și este impresionat de modul în care o țară atât de mică a reușit să se impună în fotbalul european: „Olanda are toate calitățile necesare unei echipe care să facă mari performanțe: valoare individuală, spirit, încredere cum nu foarte multe națiuni au. O mare încredere în propriile calități, disciplină extraordinară. Olandezii sunt un popor foarte disciplinat și de aceea au făcut de-a lungul timpului mari performanțe, într-o țară atât de mică așa cum e Olanda, cu echipe puține, dar cu două cluburi foarte puternice în Europa, Ajax și PSV”.

Pe lângă toate acestea, Olanda are o adevărată politică de stat legată de sport, guvernul și autoritățile investind foarte multe resurse în toate disciplinele, nu doar în fotbal: „Poporul olandez investește mult în sport, în infrastructura sportivă, iar fără aceste lucruri nu te poți apropia de marea performanță”.

ADVERTISEMENT

„E o ediție atipică. Este greu să anticipezi rezultatele de la acest turneu final”

Gică Popescu a fost extrem de implicat în organizarea EURO 2021 și este convins că Amsterdamul, la fel ca Bucureștiul, este pregătit pentru acest eveniment uriaș, desfășurat în plină pandemie: „Nu știu dacă e special pentru ei că naționala va juca meciurile de la turneul final la Amsterdam, dar este o ediție atipică, cu toții suntem curioși cum se va desfășura. E prima oară când se dispută în 12 orașe diferite și este greu să anticipezi rezultatele de la acest turneu final. Eu sunt sigur că și Amsterdamul, la fel ca Bucureștiul și celelalte orașe, s-a pregătit foarte bine și e o provocare și pentru ei”.

„Olanda joacă acasă și e favorită indiferent de grupa pe care o are!”

Deși o vede pe Olanda mare favorită în grupa cu Ucraina, Austria și Macedonia de Nord, Gică Popescu nu se hazardează și e de părere că la un turneu final pot apărea oricând surprize: „Ei joacă acasă și, indiferent de grupă, sunt principalii favoriți! Nu mai țin legătura foarte mult cu cei de la naționala Olandei, mai ales după plecarea lui Ronald Koeman, însă când ne întâlnim la diverse evenimente vorbim și depănăm amintiri. La turneele finale sunt surprize întotdeauna! Cât de mare e Olanda, la cât de multe s-au schimbat în ultimii ani cu echilibrul ăsta între echipe, se poate întâmpla orice. Cu toate că, dacă ne uităm la valoarea individuală a jucătorilor și la calibrul echipelor naționale, am înclina să spunem că e greu să îi pună cineva probleme Olandei, dar vorbim totuși de un Campionat European, unde echipele vin foarte motivate și pregătite”.

ADVERTISEMENT

Gică Popescu e de părere că naționala Olandei se aseamănă oarecum cu cea a Germaniei: „Cred că fotbalul olandez se apropie ca stil și filosofie de joc cu cel din Germania, însă nu este atât de dur din punct de vedere fizic. În Bundesliga este mult mai multă alergare, cu accent mare pe partea fizică. Olanda are un fotbal mult mai tacticizat”, a mai punctat Gică Popescu.

2012, ultima participare a batavilor la un Campionat European

Olanda a ratat calificarea la Campionatul European din 2016 și a trecut printr-o perioadă de reconstrucție, însă pentru Gică Popescu a fost vorba doar de un accident. Ce e drept, Olanda a mai lipsit de la Campionatul European și în 1984, iar patru ani mai târziu a cucerit titlul european în Germania: „În viața oricărei echipe naționale apar astfel de momente în care poți rata o calificare sau o competiție. Asta nu înseamnă că fotbalul olandez sau naționala lor nu rămâne la fel de puternică! Și Franța a lipsit de la Campionatul Mondial din 1994! Și Italia a mai lipsit, deci se întâmplă. Sunt accidente”.

ADVERTISEMENT

Popescu știe de ce a părăsit Ronald Koeman naționala: „Când vine Barcelona e greu să spui nu!”

Gică Popescu a jucat împreună cu Ronald Koeman la Barcelona și are o relație foarte apropiată cu fostul mare fotbalist, care a cucerit titlul continental cu „Portocala Mecanică” în 1988. Koeman a antrenat prima reprezentativă între 2018 și 2020, iar fostul căpitan de pe Camp Nou a explicat decizia olandezului de a părăsi banca tehnică a naționalei: „Când vine Barcelona e greu să spui nu! Indiferent la ce echipă te-ai afla! Bineînțeles că a luat decizia de a pleca de la națională din acest motiv, altfel ar fi continuat. Sunt sigur că orice altă echipă în afara Barcelonei l-ar fi ofertat, ar fi rămas la naționala Olandei”.

„De Jong mi se pare cel mai bun mijlocaș central din Europa!”

Gică Popescu are și un fotbalist preferat în lotul lui Frank de Boer: „Frenkie de Jong, la doar 23 de ani, mi se pare cel mai bun mijlocaș central din Europa. Știu ce spun, pentru că am jucat pe aceeași poziție. Sunt foarte mulți jucători valoroși în naționala Olandei, dar Frenkie de Jong este de departe cel mai bun”, a surprins Gică Popescu.

Fotbalul și naționala Olandei s-au schimbat destul de mult față de fotbalul total din anii ’70-’80. Este mult mai rapid, mult mai tacticizat. În perioada lui Cruyff era un fotbal boem, însă acum lucrurile au căpătat o altă dimensiune și e mult mai dur din punct de vedere fizic. Nu mai găsești spații ca în anii ’70, sunt foarte mici, iar echipele lucrează și sunt așezate tactic în teren foarte diferit. Olanda s-a schimbat foarte mult, a ținut pasul cu modificările care au survenit în fotbalul mondial” – Gică Popescu

  • 9 ani au trecut de la ultima prezență a Olandei la Campionatul European
  • 1 titlu continental are „Portocala Mecanică” în palmares: 1988

 

ADVERTISEMENT