News

Parlamentul a adoptat noua lege. Sunt vizați toți angajații din România

Un nou cadru legal pentru protejarea angajaților la locul de muncă. Ce proiect de lege au votat parlamentarii români
06.03.2024 | 10:08
Parlamentul a adoptat noua lege Sunt vizati toti angajatii din Romania
Parlamentul aprobă legea împotriva hărțuirii la locul de muncă. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii a anunțat că Parlamentul a aprobat legea referitoare la prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă. Conform comunicatului emis de minister, acest vot marchează adoptarea legii de ratificare a Convenției nr. 190 din 2019 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) cu privire la eliminarea violenței și hărțuirii în mediul profesional.

Noua lege a hărțuirii la locul de muncă

Inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, proiectul de lege este deosebit de semnificativ, dat fiind că a fost adoptat înainte de Ziua Internațională a Femeii, marcând un pas important pentru protejarea angajaților de orice formă de abuz la locul de muncă, indiferent de gen.

ADVERTISEMENT

Definițiile de „violență și hărțuire” au fost actualizate pentru a ține cont de progresele tehnologice și, în prezent, includ, printre altele, violența fizică, violența verbală, hărțuirea, mobbing-ul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea/supravegherea.

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a subliniat că abuzurile nu se limitează doar la spațiul de lucru, ci pot apărea și în delegații, activități de echipă, transport sau chiar în comunicările online.

ADVERTISEMENT

„Proiectul a fost inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Are o semnificație aparte acest vot dat înainte de 8 martie. Noua lege vine să protejeze angajații de abuzuri la locul de muncă, indiferent că sunt bărbați sau femei. (…)

În plus, nu mai este limitat locul în care se poate produce un astfel de abuz doar în spațiul serviciului, ci și în delegații, team-building-uri, în timpul transportului și chiar în comunicările on-line”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

ADVERTISEMENT

Legea asigură protecția angajaților inclusiv în perioada de probă

Ratificarea Convenției OIM va clarifica legislația națională și va unifica normele juridice care anterior se regăseau în mai multe acte normative, uneori dificil de aplicat.

Noul cadru legal va asigura protecția atât a angajaților, cât și a persoanelor aflate în diverse etape ale angajării, precum perioada de probă, stagii de ucenicie, practică, voluntariat sau foste angajări.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ministerului Muncii, ratificarea Convenției OIM va îmbunătăți legislația existentă referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, asigurarea inspecției și investigarea cazurilor de violență și hărțuire, justiția penală și asistența juridică, problemele de gen și discriminare, sănătatea publică și protecția socială, inclusiv cazarea victimelor în adăposturi și integrarea lor pe piața muncii.

ADVERTISEMENT