News

Partidele politice au primit 45 de milioane de euro de la stat, în 2023. Cum s-a împărțit suma

În 2023, costurile democrației în România s-au ridicat la peste 45 de milioane de euro. Atât a plătit statul român partidelor politice.
29.12.2023 | 12:00
Partidele politice au primit 45 de milioane de euro de la stat in 2023 Cum sa impartit suma
Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, șefii celor mai bogate partide din România / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Partidele politice au încasat, anul acesta, peste 45 de milioane de euro (227 milioane lei) de la buget, bani virați prin Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Sumele au fost plătite în conturile partidelor în funcție de scorul electoral înregistrat la ultimele alegeri.

PSD a încasat 17,5 milioane euro, în 2023

Astfel, Partidul Social Democrat (PSD) a încasat ”felia cea mai mare”, cu peste 17,5 milioane euro primiți de la stat, în decursul întregului an calendaristic. Cea mai mare parte a banilor (67%, la nivelul lunii septembrie) au mers la cheltuieli pentru presă și propagandă, dar și la sondaje și consultanță politică (9%, respectiv 8.04%).

ADVERTISEMENT

Partidul Național Liberal (PNL) a încasat, în ultimele 12 luni, 14,9 milioane euro de la AEP, din care peste 67% au mers la cheltuieli cu presa și propaganda. Consultanța politică a costat mai mult pentru oamenii lui Ciucă (12,1%), în timp ce sondajele au ocupat 6,26% din bugetul atribuit partidului, până în luna septembrie.

Uniunea Salvați România (USR) a încasat de la statul român peste 8 milioane de euro, pe care i-a împărțit diferit față de partidele care formează alianța de guvernare. Astfel, doar 31% din totalul veniturilor au mers pentru presă și propagandă, în timp ce cheltuielile de personal au reprezentat 22,4% din totalul bugetului. De asemenea, organizarea de activități politice a reprezentat 14,1% din suma alocată formațiunii politice.

ADVERTISEMENT

AUR a băgat milioane de euro într-o caravană medicală

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a primit în conturi peste 3,5 milioane euro, bani care au fost investiți, în mare parte, în bunuri mobile și imobile (63,7%). George Simion, liderul partidului, a anunțat încă de la intrarea în parlament că banii primiți de la stat vor merge alocați înființării unui spital mobil care oferă consultații gratuite persoanelor din zone defavorizate. Cheltuielile cu propaganda nu au fost o prioritate pentru AUR (doar 5,57%).

PRO România, partid condus de Victor Ponta, s-a ales cu aproximativ 670.000 de euro, însă cea mai mare parte a acestei sume (95,3%) au ajuns să fie plătiți pentru onorariile unor avocați și a unor experți. Doar 4,63% au ajuns să fie alocați cheltuielilor de personal, iar 0,01% au reprezentat comisioane bancare.

ADVERTISEMENT

Partidul Mișcarea Populară (PMP) a încasat de la AEP puțin peste 500.000 de euro, din care aproape jumătate au fost alocați cheltuielilor cu presa și pentru producția de spoturi publicitare. PMP s-a confruntat cu un an dificil, cu multe lupte interne, care au dus la suspendarea subvenției de la stat. AEP a luat această măsură de la 1 iulie 2023, în urma litigiului privind conducerea partidului, între Cristian Diaconescu și Eugen Tomac. Plățile vor fi reluate după încheierea disputei.

UDMR a luat 10 milioane de euro, deși a avut un scor mai mic decât USR sau AUR

Față de anul 2022, România a cheltuit mai puțin cu peste 6 milioane de euro pentru susținerea partidelor politice, una dintre cauze fiind tocmai situația din PMP.

ADVERTISEMENT

Totuși, la suma de 45 de milioane de euro se adaugă și subvenția alocată UDMR, care se acordă sub formă de ajutor financiar pentru minorități, prin Departamentul pentru Relații Interetnice. În acest an, UDMR a încasat aproximativ 10,2 milioane euro, cea mai mare sumă alocată reprezentanților minorităților naționale. Suma a crescut cu peste un milion de euro, față de anul trecut.

Anul viitor, statul va plăti partidelor aproape 63 de milioane de euro

Anul viitor va fi unul și mai bogat pentru partidele politice. Astfel, Legea Bugetului de stat pentru anul 2024 aduce o creștere cu circa 20% față de suma care era alocată pentru acest an, ajungând la aproximativ 62,8 milioane euro (314 milioane lei). Motivația guvernului a fost că ne așteaptă un an electoral, cu patru rânduri de alegeri.

Asta înseamnă că PSD, care primește cam 36% din suma totală alocată, va încasa peste 22,5 milioane euro, PNL – 19,2 milioane euro, iar USR puțin peste 10,2 milioane euro.

AEP alocă subvenții partidelor în funcție de rezultatele la alegeri: 75% pentru cele parlamentare și 25% pentru locale.

ADVERTISEMENT