News

Cine sunt partizanii care i-au pus bețe în roate lui Vladimir Putin în Belarus. ”Mi-am ales tabăra și am încredere în decizia pe care am luat-o”

O grupare de ”partizani digitali” i-a pus probleme lui Vladimir Putin în Belarus, care a trebuit să renunțe la ideea de a-și mai muta ”pionii” din armată pe calea ferată.
15.03.2022 | 18:21
Cine sunt partizanii care iau pus bete in roate lui Vladimir Putin in Belarus Miam ales tabara si am incredere in decizia pe care am luato
Un grup de partizani i-a pus mari probleme lui Vladimir Putin în Belarus. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin nu are prea mulți aliați în prezent, iar prietenii îi sunt și mai puțini. Aleksandr Lukașenko, însă, dictatorul care conduce Belarusul, îi este în continuare alături liderului de la Kremlin. Nu asta se poate spune, totuși, despre toți belorușii din țara vecină Rusiei.

Belorușii care se opun lui Lukașenko și-i dau bătăi de cap lui Putin

Există un grup de ”luptători de gherilă digitală”, o grupare de hackeri care îi pun constant bețe în roate lui Vladimir Putin, dar care îi creează probleme și lui Lukașenko.

ADVERTISEMENT

FANATIK a scris cu aproximativ o lună înainte de începerea războiului din Ucraina despre activitățile pe care le întreprind ”hacktiviștii” beloruși pentru a crea probleme regimului dictatorial. La momentul respectiv, aceștia au reușit să saboteze infrastructura feroviară a țării, pentru a împiedica transportul de trupe către granița cu Rusia, în vremea când discursul . Tot atunci, au și blocat sistemele informatice ale căilor ferate din Belarus.

Cyber Partisans este grupul de hackeri activiști beloruși care au pus gând rău acțiunilor militare ruse împotriva Ucrainei. Aceștia au afirmat în repetate rânduri că cel mai bun mod prin care pot să lupte împotriva invaziei este prin atacarea căilor ferate, deoarece acestea sunt cel mai bun mijloc de transport pentru trupe și echipamente.

ADVERTISEMENT

Partizanii spun că belorușii de rând nu sunt dornici să aibă un război în propria țară și că există îngrijorări chiar și din rândurile susținătorilor regimului. ”Acum se desfășoară și o campanie pentru soldați, prin care li se spune să fugă sau să se ascundă, să nu ia parte la un eventual război”, mai explică aceștia, care sunt totuși conștienți că ”dacă Putin îi cere, Lukașenko nu va avea altă variantă decât să-i ofere trupe.”

Sunt și limite pe care și le-au impus acești hacktiviști, pentru a împiedica eventuale escaladări nedorite ale conflictului. Aceștia sunt în legătură cu hackeri ucraineni, dar nu au participat la atacuri lansate de aceștia din urmă. Hackerii beloruși nici nu atacă infrastructura militară din Rusia și aleg să se concentreze doar pe trupele ruse și beloruse din țara condusă de Lukașenko.

ADVERTISEMENT

Hacktiviștii beloruși, ”sponsorizați de CIA” în discursurile oficiale de stat

Gruparea este bine cunoscută de către autoritățile din Belarus. Cyber Partisans a fost desemnată o organizație teroristă, însă asta e situația și pentru alte grupuri de opoziție din țară. Totuși, guvernul nu a încercat să-i abordeze în mod oficial pe hackeri, cu toate că au existat polițiști care au făcut-o (iar aceștia, însă, au făcut-o doar în scopuri personale, pentru a fi înlăturați de pe listele oamenilor legii care încalcă legea în Belarus). Pe de altă, parte Lukașenko a invocat într-un discurs pericolul creat de riscurile cibernetice și a afirmat că Occidentul este în spatele acestuia. Există teorii ale conspirației în Belarus conform cărora acești hackeri ar fi sponsorizați de CIA.

În prezent, grupul de hackeri este activ nu doar împotriva guvernului de la Minsk, dar prezintă și noutăți urmăritorilor de pe Twitter. Astfel a putut afla lumea întreagă că, începând cu 6 martie, trupele ruse nu s-au mai deplasat în interiorul Belarusului pe calea ferată. Au găsit, în schimb, o metodă alternativă pentru transportul muniției – folosesc vagoane obișnuite de marfă, fără însemne speciale.

ADVERTISEMENT

Aceștia organizează strângeri de fonduri pentru a-și putea desfășura în continuare activitățile și au prezentat chiar și o listă cu toate operațiunile la care au luat sau iau parte. Tot aici se găsesc și liste cu activitățile altor grupuri de rezistență digitală din Belarus. Fondurile sunt folosite pentru atacuri cibernetice, pentru a susține baze de date folosite de organizații de activiști, pentru servere, servicii și alte unelte conexe, dar și pentru dezvoltarea unor aplicații pentru siguranța cetățenilor pe internet. Partisan-Telegram, sau P-Telegram, este o astfel de aplicație, o variantă modificată a clientului standard, care vine cu câteva opțiuni noi pentru utilizatori. Spre exemplu, această variantă de aplicație poate șterge automat toate conversațiile, dacă cineva încearcă să ”forțeze” accesul.

FSB-ul ar fi pe urma hackerilor din Belarus

Pentru și mai multă transparență, în urmă cu doar patru zile, ”partizanii” din Belarus au publicat și o imagine care arată pe ce se duc, mai exact, banii primiți. În total, între ianuarie 2021 și februarie 2022, grupul a primit 98.079 de euro sub formă de criptomonede, Bitcoin, Ethereum sau Monero.

Membrii grupării Cyber Partisans sunt conștienți că ar putea fi vânați chiar și de către ruși, unul dintre hackeri afirmând că a auzit zvonuri referitoare la faptul că FSB-ul încearcă să-i descopere pe acești activiști.

Cu toate acestea, respectivii reiterează că, deși și-au arătat dezaprobarea față de mișcările de trupe ruse în Belarus, nu au atacat militari, echipamente sau infrastructură din Rusia sau care are legătură cu acest stat.

”Sunt neliniștit, dar în același timp sunt și bine. Oameni suferă foarte mult în Ucraina, iar eu mi-am ales tabăra și am încredere în decizia pe care am luat-o. N-o să îmi schimb gândirea doar pentru că mă tem, dar sunt precaut și încerc să fiu cât mai atent. Sunt foarte paranoic în prezent, oricând cineva îmi trimite un link. În plus, îmi iau măsuri de precauție suplimentare când am contact cu alți oameni”, mărturisește unul dintre hackeri, conform fastcompany.com.

ADVERTISEMENT