Life

Pasărea din România care poate ucide un om cu ajutorul ghearelor. În captivitate îşi pierde frica naturală şi devine foarte agresivă

O pasăre care trăiește în România este capabilă să ucidă un om doar cu ajutorul ghearelor. Își pierde frica atunci când e ținută în captivitate.
03.03.2023 | 09:19
Pasarea din Romania care poate ucide un om cu ajutorul ghearelor In captivitate isi pierde frica naturala si devine foarte agresiva
Pasărea din România care poate ucide un om cu ajutorul ghearelor. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pasărea din România care este capabilă să ucidă un om cu ajutorul ghearelor se regăsește și în alte zone de pe planetă. Este un prădător înnăscut, care poate repera victima de la o distanță foarte mare.

Pasărea din România care poate ucide un om cu ajutorul ghearelor. În ce zone trăiește

Acvila de munte (cu denumirea științifică Aquila chrysaetos), denumită și pajură, aceră sau aciră, este una dintre cele mai cunoscute și răspândite păsări de pradă de pe pământ, fiind protejată prin lege în România. Oamenii o asociază cu vulturul, datorită aspectului, însă cele două specii sunt diferite și fac parte din familii separate.

ADVERTISEMENT

Diferența dintre cele două specii este dată de mai multe trăsături. Una dintre este este faptul că vulturii nu pot vâna prăzi rapide, agile, în timp ce acvilele sunt vânători foarte buni, având forță și viteză. Sunt capabile să vâneze în zbor și își pot repera prada chiar și de la sute de metri distanță. Pot chiar să ucidă un om.

A doua cea mai mare pasăre răpitoare cuibăritoare din România, acvila de munte este o specie de talie mare. Aceste păsări devin mature cel mai devreme în al patrulea an de viață, iar cele mai multe cuibăresc pentru prima dată abia în al cincilea an.

ADVERTISEMENT

Aria de răspândire pentru acvila de munte cuprinde mare parte din America de Nord, Eurasia și nordul Africii, dar menține populații chiar și în mai multe insule, cum ar fi Marea Britanie, cele din Marea Mediterană, Japonia și Vancouver. Populația din Europa Centrală s-a redus din cauza activității umane, iar în unele locuri chiar a dispărut.

Conform AVPS, Europa Occidentală mai are, în prezent, populații stabile în Scoția, Norvegia, Alpi, Italia, precum și în Peninsula Iberică. Un regres al speciei este observat și în America de Nord, dar nu la fel de grav ca în Europa.

ADVERTISEMENT

În Asia Centrală, acvila de munte este una dintre cele mai folosite păsări la vânătoare. La noi în țară, aceasta trăiește în zonele montane și de dealuri înalte, cu suprafețe deschise largi, în zonele de stâncărie, expuse.

Ce trăsături are acvila de munte

În primii doi – trei ani de viață, acvilele de munte călătoresc, fiind în căutare de teritorii libere și perechi. În această perioadă se mișcă mult, nefiind legate de teritorii, lucru ce care ca cercetarea lor să fie îngreunată considerabil. Până acum câțiva ani, datele despre imaturi erau puține în tot arealul de distribuție a speciei, potrivit milvus.ro.

ADVERTISEMENT

Femelele sunt mai mari decât masculii, la fel ca cele mai multe păsări de pradă. Acestea pot ajunge la un metru lungime de la cioc până la coadă și doi metri anvergura aripilor. Penajul lor este de culoare castaniu închis și se schimbă în auriu pe cap și pe gât, alb pe umeri și la extremitatea cozii.

La indivizii tineri, albul este mai abundent decât cenușiul. Aceste culori se inversează cu vârsta, specia fiind inclusă în cea numită acvilă încălțată. Picioarele sunt acoperite cu fulgi, în loc să fie descoperite cu o piele solzoasă, așa cum au majoritatea acvilelor. Lungimea corpului este de 80 – 93 cm, având o greutate medie de 2840 – 6665 g. De asemenea, anvergura aripilor este cuprinsă între 190 – 225 de cm.

Acvila de munte
Așa arată acvila de munte. Sursa foto: Hepta/Colaj Fanatik

Acvila de munte își pierde frica de oameni în captivitate

Acvila de munte vânează din aer, fiind echipată cu arme tipice de pasăre răpitoare. Are picioare puternice, terminate cu gheare bine dezvoltate și ciocul încovoiat. Are o mare forță, viteză și o percepție vizuală ascuțită, astfel că poate localiza prada până la sute de metri distanță.

Poate prinde prăzi de toate mărimile, iar în general vânează iepuri, șoareci, marmote, păsări terestre și zburătoare, dar și pisici, vulpi, iezi și indivizi bătrâni sau bolnavi ai caprelor sălbatice, cerbilor, mistreților și lupilor.

Ghearele și forța acestora reprezintă principala armă. Își folosește ciocul doar la sfâșierea prăzii deja ucise, la fel ca toate răpitoarele, în afară de șoimi. Acvila de munte este una dintre puținele păsări care este capabilă să ucidă un om cu ajutorul ghearelor și al puterii sale.

Printre victimele acvilelor de munte s-au numărat dresori și paznici de grădini zoologice neexperimentați. Deși nu atacă omul în natură, în captivitate își pierde frica naturală de acesta, în anumite condiții, devenind foarte agresivă.

ADVERTISEMENT