Fotbal international

Şoimul, pasărea naţională a Qatarului! Preţul ajunge la 200.000 de dolari bucata. Au un spital dedicat în Doha. Reporterul Fanatik a “îmblânzit” un exemplar

Şoimul este sacru în Qatar. În ţara din Golf, aceste păsări de pradă se bucură de o atenţie specială, fiind îngrijite cu sfinţenie, având şi un spital dedicat în Doha.
11.12.2022 | 16:06
Soimul pasarea nationala a Qatarului Pretul ajunge la 200000 de dolari bucata Au un spital dedicat in Doha Reporterul Fanatik a imblanzit un exemplar
Şoimul, pasărea naţională a Qatarului! Preţul ajunge la 200.000 de dolari bucata. Au un spital dedicat în Doha. Reporterul Fanatik a "îmblânzit" un exemplar. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Pasărea naţională a Qatarului este şoimul. Cu o vedere ascuţită şi cu viteze ameţitoare la care pot ajunge, aceste păsări sunt considerate sacre în Golf. Qatarezii plătesc bani mulţi pentru a deţine un exemplar, fiind foarte multe magazine de şoimi şi variante pentru fiecare buzunar.

Şoimul, pasărea naţională a Qatarului! Preţul ajunge la 200.000 de dolari bucata

Şoimii sunt păsări diurne feroce care vânează eficient în timpul zilei. Au vederea de 8 ori mai ascuţită decât cea umană, iar când îşi observă prada coboară în linişte şi se năpustesc asupra prăzii. În Golf s-a dezvoltat o adevărată tradiţie, această artă fiind introdusă în Qatar de către beduini.

ADVERTISEMENT
Magazin de şoimi în Qatar. Sursa: Fanatik
Magazin de şoimi în Qatar. Sursa: Fanatik

Astfel, calităţile şoimilor au fost folosite de nomazii din deşert pentru a-i ajuta la vânătoare. O tradiţie care datează de 5000 de ani în Iran şi care a fost răspândită în ţările din Orientul Mijlociu de-a lungul secolelor.

Păsările sunt puse pe garduri speciale, pe un material plastic care imită iarba

Reporterul FANATIK, prezent la Cupa Mondială, a vizitat magazinele de şoimi pentru a observa cum se desfăşoară o astfel de tranzacţie, mai ales că preţurile nu sunt deloc de neglijat. Însă, Qatarul este o ţară bogată, iar în cele mai multe cazuri preţul nu este un impediment pentru localnici.

ADVERTISEMENT

În primul magazin în care am intrat ne-am întâlnit cu Khaled, unul dintre comercianţii de şoimi. Păsările erau puse pe nişte garduri speciale, care aveau în vârf un material plastic care imita iarba, unde şoimii stăteau cu ghearele:

“Sunt legaţi ca să nu zboare, iar ochii le sunt acoperiţi pentru că devin mult mai agitaţi dacă le lăsăm vederea liberă. Aşa, stau mai calmi şi este mai bine şi pentru noi şi pentru păsări”. 

ADVERTISEMENT
Şoimii au ochii acoperiţi pentru a nu fi foarte agitaţi. Sursa: Fanatik
Şoimii au ochii acoperiţi pentru a nu fi foarte agitaţi. Sursa: Fanatik

“Uite, cei mai ieftini pe care îi avem sunt nişte pui, pe care îi vindem cu 700 de dolari”

Preţurile diferă şi sunt între 700-800 de dolari pentru un pui, dar pot ajunge până la 200.000 de dolari pentru un exemplar de elită, printre caracteristicile care îi diferenţiază fiind viteza, penajul sau locul de origine:

“Uite, cei mai ieftini pe care îi avem sunt nişte pui, pe care îi vindem cu 700 de dolari, aproximativ. Aceştia de aici, sunt mai mari şi au penajul gri, sunt mai rapizi, costă cam 10-15.000 de dolari bucata. 

ADVERTISEMENT

Dar cei mai scumpi sunt cei siberieni. Vezi, sunt şoimii care au capul alb. Cel mai mult cred că s-au vândut cu 200.000 de dolari pe exemplar. Dar aceia sunt foarte rari. Există şi la 130.000 sau 160.000 de dolari din acelaşi tip. Dar în acest moment, piaţa e sus”.

Khaled, vânzătorul de şoimi. Sursa: Fanatik
Khaled, vânzătorul de şoimi. Sursa: Fanatik

“Mulţi îi folosesc la vânătoare. Merg cu şoimii, pentru că sunt foarte buni. Apoi, mai sunt cursele de şoimi”

În timp ce Khaled discuta cu noi, în magazin a intrat un qatarez pentru a cumpăra un şoim. Celălalt angajat al magazinului s-a ocupat de client, care se interesa de tipurile de şoim existente în magazine. În acest timp, Khaled ne explica procesul:

“Uite, o să îşi pună mănuşa pe mână, pentru a-l ţine. De obicei, cei care vin se uită la mai multe caracteristici. Vor să se identifice cu şoimul pe care îl cumpără. Dar de aici trebuie să aibă grijă de el. Urmează apoi etapa de dresaj. Trebuie să îl dreseze, iar pasărea va asculta de el”.

Un client în magazinul de şoimi. Sursa: Fanatik
Un client în magazinul de şoimi. Sursa: Fanatik

Referitor la motivul pentru care qatarezii cumpără şoimii, Khaled ne răspunde: “Sunt mai multe motive. Mulţi îi folosesc la vânătoare. Merg cu şoimii, pentru că sunt foarte buni. Apoi, mai sunt cursele de şoimi. Şi sunt pe bani mulţi. Cu cât este mai rapid un şoim, cu atât este mai scump. 

Mai sunt şi extravaganţe. Curse în linie dreaptă între şoimi şi maşini, pe câteva sute de metri. Care este mai rapid. De aia, un şoim care atinge viteze foarte mari trece de 50-60.000 de dolari”, ne explică Khaled.

Şoimii sunt folosiţi pentru vânat şi pentru curse. Sursa: Fanatik
Şoimii sunt folosiţi pentru vânat şi pentru curse. Sursa: Fanatik

Reporterul FANATIK a dresat un şoim: “Îţi pui mănuşa asta pe mână şi vin eu cu pasărea”

Dresajul şoimilor este o artă istoric din vremurile tribulor beduine, unde pasărea este antrenată şi folosită pentru a vâna păsările migratoare pentru hrană. Între pasăre şi proprietar (vânător) se crează o legătură.

În Falcon Souq (piaţa de şoimi din Doha) intrăm într-un alt magazin unde ne întâlnim cu Dalwer Hossin. După câteva minute în care discutăm despre şoimi şi fac câteva poze, Hossin îmi propune să “îmblânzesc” şi eu un şoim:

“Hai să ţii şi tu unul. Îţi pui mănuşa asta pe mână şi vin eu cu pasărea. Trebuie doar să ţii mâna drept şi cu cealaltă să ţii de sfoară, să nu fugă”, îmi spune Hossin.

Reporterul Fanatik, Marian Popovici, cu un şoim pe mână. Sursa: Fanatik
Reporterul Fanatik, Marian Popovici, cu un şoim pe mână. Sursa: Fanatik

Până la urmă, de câte ori în viaţa asta avem ocazia să ţinem un şoim pe mână? Exemplarul a stat nemişcat timp de câteva minute, interval în care Dalwer Hossin a făcut şi câteva poze.

Spitalul de şoimi este ultramodern

După ce am “îmblânzit” şoimii, am vizitat şi spitalul de şoimi din Doha. O facilitate medicală ultra modernă, dotată cu aparate de ultimă generaţie şi care arată mai bine decât unele spitale de oameni de la noi.

Recepţia de la spitalul de şoimi. Sursa: Fanatik
Recepţia de la spitalul de şoimi. Sursa: Fanatik

Există mai multe unităţi de primiri-urgenţe şi aparatură de ultimă generaţie care să rezolve orice fel de problemă a şoimilor. Astfel, cei care cumpără un şoim au şi responsabilitatea de a-l trata în cele mai bune condiţii.

Cele patru paliere ale spitalului de şoimi. Sursa: Fanatik
Cele patru paliere ale spitalului de şoimi. Sursa: Fanatik

Afacere de 50 de milioane de dolari pe an în Golf

Spitalul are chiar şi o stemă dedicată: cu un şoim, o semilună şi două pene. Sunt patru paliere şi câteva zeci de cabinete unde se fac inclusiv endoscopii sau radiografii. Există chiar şi un cabinet de carantinare a păsărilor.

Stema de la spitalul de şoimi. Sursa: Fanatik
Stema de la spitalul de şoimi. Sursa: Fanatik

În Qatar, şoimii sunt trataţi regeşte. Au parte de cea mai bună îngrijire, cele mai bune condiţii fiind un simbol al ţării. Iar în Golf, această afacere ajunge la 50 de milioane de dolari anual.

Piaţa de şoimi din Doha. Sursa: Fanatik
Piaţa de şoimi din Doha. Sursa: Fanatik
  • 322 de kilometri pe oră poate atinge un şoim
  • 6 variante diferite de şoimi există, care au caracteristici diferite

  • 1,53 este cota NetBet pentru pronosticul „1 solist” la meciul Franţa – Maroc. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC...
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC Botoșani
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă...
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani,...
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Ce a făcut Gina Pistol la nuntă la Monica Bârlădeanu. Smiley e contagios
Ce a făcut Gina Pistol la nuntă la Monica Bârlădeanu. Smiley e contagios
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE ANUNŢ după nunta de la Snagov
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE ANUNŢ după nunta de la Snagov
PUTIN, ANUNȚ privind NEGOCIERI DE PACE cu Kievul. DECIZIA ZILEI
PUTIN, ANUNȚ privind NEGOCIERI DE PACE cu Kievul. DECIZIA ZILEI
Cum arată și ce face acum fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, femeia...
Cum arată și ce face acum fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, femeia de care s-a îndrăgostit înainte de Monica Bîrlădeanu
„Ucraina nu va adera la NATO, cât timp sunt eu în funcție”, a...
„Ucraina nu va adera la NATO, cât timp sunt eu în funcție”, a spus premierul slovac, Robert Fico
Reacţia Dianei Şoşoacă, după ce BEC i-a respins candidatura la prezidenţiale. Cine a...
Reacţia Dianei Şoşoacă, după ce BEC i-a respins candidatura la prezidenţiale. Cine a votat împotriva preşedintei SOS
Unde se afla şi cum a reacţionat Elena Hagi, în momentul în care...
Unde se afla şi cum a reacţionat Elena Hagi, în momentul în care Ianis Hagi a primit şansa pe care o aştepta de luni de zile
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță....
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu