News

Patriarhul Daniel, mesaj pentru ÎPS Teodosie. Cum se va termina scandalul cu purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu

Patriarhul Daniel a decis să se implice personal în disputa publică dintre IPS Teodosie și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu
30.04.2023 | 10:35
Patriarhul Daniel mesaj pentru IPS Teodosie Cum se va termina scandalul cu purtatorul de cuvant al BOR Vasile Banescu
Patriarhul Daniel, mesaj pentru IPS Teodosie. Sursa foto: Basilica.ro
ADVERTISEMENT

Disputa publică din ultimele trei săptămâni dintre IPS Teodosie și Vasile Bănescu, ce a degenerat și cu un atac la persoană din partea primului la adresa purtătorului de cuvânt, a pornit de la propunerea apărută în spațiul public ca Biserica Ortodoxă să sărbătorească Paștele odată cu catolicii.

Patriarhul Daniel, mesaj pentru IPS Teodosie

În urmă cu câteva zile, Patriarhul Daniel a intervenit direct în disputa publică dintre IPS Teodosie și Vasile Bănescu. Este deja bine-cunoscută relația rece dintre Patriarh și IPS Teodosie cauzată de ieșirile acestuia din urmă din timpul pandemiei, atunci când a insistat cu desfășurarea pelerinajelor religioase în ciuda interdicțiilor de siguranță publică, sau când a oficializat a doua oară slujba de Paște.

ADVERTISEMENT

De această dată, într-o scrisoare publică adresată lui Teodosie, Patriarhul Daniel i-a cerut acestuia să pună capăt polemicii cu Vasile Bănescu pentru că „produce tulburare” în sânul Bisericii, precizând că disputa privind data sărbătoririi Paștelui va fi tranșată la următoarea ședință a Sfântului Sinod.

„Înaltpreasfinția Voastră,

Trebuie oprită polemica în relația cu Domnul Bănescu, deoarece produce tulburare în Biserică (conflictul între un teolog mirean, consilier patriarhal, și un ierarh din Sinod). Problema distincției dintre poziția oficială a Bisericii și opiniile individuale ale ierarhilor, clericilor și mirenilor va fi discutată la următoarea ședință a Sfântului Sinod.

ADVERTISEMENT

Cu binecuvântări, Patriarhul Daniel!”, este scrisoarea pe care Preafericitul Daniel i-a transmis-o Înaltpreasfințitului Teodosie.

Atac personal la adresa lui Vasile Bănescu

Disputa din sânul Bisericii Ortodoxe, dispută din care face parte și disputa dintre IPS Teodosie și Vasile Bănescu, s-a iscat după ce Teodor Baconschi și Adrian Papahagi au propus ca ortodocșii să petreacă Paștele odată cu catolicii și protestanții. În această dispută IPS Teodosie a fost una din vocile care s-au opus deschis acestei schimbări.

ADVERTISEMENT

„Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor. Nu vreau să judec, că nu-i treaba mea, doar îi compătimesc”, a transmis IPS Teodosie în 10 aprilie. În urmă cu câteva zile, o poziție împotriva unificării calendarului Bisericii Ortodoxe și celei Catolice a avut și ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Acesta a susținut că celelalte confesiuni trebuie să accepte poziţia credincioşilor ortodocşi.

”Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paştile odată cu noi, o pot face, însă nu creştinii ortodocşi odată cu aceştia. Cu lucrurile serioase nu te poţi juca în Biserică. Sinodul I Ecumenic a statornicit cu sfinţenie data serbării Paştilor. Nimic în plus sau în minus”, a spus ÎPS Calinic.

ADVERTISEMENT

Totuși, disputa dintre IPS Teodosie și Vasile Bănescu a fost cea care a acaparat atenția, mai ales după ce primul a lansat un atac la persoană asupra purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, acesta din urmă, chiar un fost student de-al său.

„Un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune, el nu se roagă, de aceea vorbește chiar împotriva bisericii, nu reprezintă biserica și îmi pare rău. Într-o vreme venea des la noi la simpozioane și se arăta foarte familiar, că așa a fost și în facultate. Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui. Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată? Dumnezeu să îi ajute. Ne rugăm pentru el”, a declarat ÎPS Teodosie.

Vasiel Bănescu i-a răspuns și el, precizând că un astfel de atac nu fac decât să-l dezonoreze total pe ÎPS Teodosie, ”un episcop care s-a compromis personal”. ”Minciuna cruntă, insolentă și obscenă expectorată public, atacul la persoana și mai ales la familia cuiva, atac alimentat de ură ‘creștină’ și furie provocată de confruntarea cu realitatea, nu de vreun strop de adevăr, dezonorează total și zgomotos pe absolut oricine. 

Când acest oricine e însă un reprezentant oficial al Bisericii, un episcop care s-a compromis personal până la creșterea stufoasă în jurul lui a unui bogat folclor public/infrabisericesc deloc favorabil, care a polarizat major comunitatea eclezială, sfidând în formă continuată Patriarhia Română, legea, binele comun și interesul național, o persoană asociată azi cu simpatia declarată pentru un criminal de război, iar în timp cu alte lucruri tenebroase care compromit grav inclusiv instituția pe care o reprezintă, într-un asemenea nesfârșit de trist și scandalos caz, situația devine una care l-ar putea invita sau chiar constrânge la scuze publice și pocăință”, a scris Vasile Bănescu pe Facebook.

ADVERTISEMENT