Patrick Dinu nu este doar un sportiv de performanță cu rezultate excelente, ci și un student de excepție, fiind acceptat cu bursă completă la celebra universitate americană Princeton.
Puștiul de 18 ani antrenat de Răzvan Florea nu este doar un sportiv de nota zece, ci și un elev exemplar. Patrick este și una dintre principalele speranțe la o medialie Europenele de juniori de la Belgrad, care debutează pe 4 iulie.
„Am fost acceptat la Princeton. De abia aștept să plec, stiu că poate sună un pic ciudat sau urât din partea mea, dar e o experiență unică, pe care abia aștept să o încep. Am aplicat la un număr de facultăți, în special în Ivy League. Am aplicat la jumătate din facultățile din Ivy League, ca să zic un număr în total, cred că vreo 10 și am avut oferte de la 9”, a spus micul „Rechin”.
Patrick Dinu a avut de ales dintre Yale și Princetown, însă a avut alte șapte oferte din Ivy League, grupa sportivă de elită a Universităților din SUA. Facultățile din această ligă nu oferă burse sportive, ci pun mare accent și pe calitatea actului de învățămân și pe capacitățile studenților, exigențele fiind foarte mari.
Practic aici ajung nu doar sportivi de elită, ci și studenți de excepție: „Rămăsesem să aleg între Princeton și Yale și până la urmă Princeton m-a convins mai mult. Sunt foarte mulți factori care determină o alegere. E legat de echipă, de antrenor, de programul de antrenamente. Bursa mea e oferită academic, Ivy League nu oferă burse sportive, nu au voie să ofere burse sportive. E bursă completă. Ce pot să zic, îmi place să învăț”.
Tânărul înotător a renunțat la o carieră în avocatură și s-a reorientat către medicină: „Voi studia medicina. Eu m-am gândit la medic cardiolog. Să zic sincer, de mic până prin clasa a zecea am zis că vreau să devin avocat și în vara dintre a X-a și a XI-a s-a schimbat ceva în mine și am zis că medicina e de fapt. Medicina acolo e specială. Acolo se fac un total de 8 ani de medicină, sunt patru ani de pre-medicină și patru ani de medicină efectiv”.
Originar din Constanța și absolvent al școlii Cambridge din orașul natal, Patrick a trecut și prin emoțiile examenului de maturitate, Bacalaureatul: „Am dat bacul englezesc la mine la școală, deoarece noi pentru acesta ne pregătim și l-am dat la biologie, chimie și matematica. Zic că a decurs destul de bine, cu toate că nu a fost cea mai ușoară sesiune.
Pot pune că a fost examenul la care am avut cele mai mari emoții. În general nu prea am emoții la examene, dar de data aceasta am avut. Știam că e cel mai important examen al meu de până acum și rezultatele contează și pe mai departe. Acum aștept rezultatele, care vor veni în august”.
Patrick Dinu și-a dat peste cap anul universitar pentru a se pregăti pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Astfel, și-a amânat cu un an înscrierea la facultate: „Eu am ales să plec din 2024, am zis că avem o șansă pentru Jocuri și vreau să profit de ea să mă antrenez până atunci. Cei de la Princeton m-au înțeles, au fost de acord să mă primească din 2024. Am zis că în aceste 13 luni să mă concentrez strict pe înot, să vedem exact ce se poate realiza. Sigur mă voi duce la Princeton și dacă voi fi campion olimpic”.
Răzvan Florea, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, l-a susținut necondiționat pe Patrick Dinu încă de la început: „Când a venit în urmă cu un an și ceva și mi-a spus că ar dori să meargă l-am sprijinit pentru că sunt sigur că pentru el e o variantă excelentă de a se pregăti și a face facultatea în SUA. Încercăm să ne jucăm șansa până la sfârșit și avem un an în care putem să fim focusați doar pe pregătire și cu un obiectiv de a merge la Jocurile Olimpice”.
Sportivul s-a asigurat că va putea reprezenta România la competițiile importante și după începerea facultății și a băgat o clauză în contract în acest sens: „Voi putea veni la concurs în România de câte ori va fi nevoie, nu există nici un fel de problemă. Mi-au spus că înțeleg dacă am nevoie să fiu prezent în România pentru a mă califica la vreun concurs important internațional și că mă susțin, vor veni alături de mine, cu mine, dacă doresc”.
Răzvan Florea, singurul medaliat olimpic al înotului masculin, îl așteaptă cu brațele deschise să vină în țară pentru pregătire și concursuri: „Sper să se adapteze în primul rând bine programului de școală și de înot de acolo și, de ce nu, să ne revedem cât putem de mult în perioada în care nu mai e școală. După luna mai, în sezonul de vară, să se întoarcă acasă, să ne pregătim dacă va fi nevoie, pentru competițiile majore. Mi-aș dori foarte mult acest lucru”.